Κυρώσεις Part I με σφραγίδα Μπάιντεν στον Ερντογάν: Στην SSB και τον φίλο του Ντεμίρ για τους S-400

File Photo Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντηπάρτμεντ υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ EPA/LEAH MILLIS μέσω ΚΥΠΕ
Στην περαιτέρω εξειδίκευση των κυρώσεων CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων) που είχαν επιβληθεί τον περασμένο Δεκέμβριο εναντίον της Τουρκίας.

Ο λόγος που επεβλήθηκαν ήταν η απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400 προχωρά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι κυρώσεις βάζουν στο στόχαστρο την Τουρκική Αμυντική Βιομηχανία (SSB) αλλά και τέσσερα ανώτερα στελέχη, στα οποία συμπεριλαμβάνεται ο πρόεδρος της SSB Ισμαήλ Ντεμίρ. Η απόφαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την περαιτέρω εξειδίκευση των κυρώσεων είναι προγραμματισμένη να δημοσιευτεί στην εφημερίδα της κυβερνήσεως (Federal Register) την Τετάρτη 7 Απριλίου.

Κυρώσεις Εναντίον της SSB

Σύμφωνα με την ανακοίνωση βάσει του άρθρου 231 του νόμου περί κυρώσεων CAATSA, ο υπουργός Εξωτερικών αποφάσισε ότι υπηρεσίες της αμερικανικής κυβέρνησης δεν θα εκδώσουν καμία ειδική η οποιαδήποτε άλλη άδεια ή εξουσιοδότηση βάσει του Νόμου περί Ελέγχου Εξαγωγών του 2018, του Νόμου Ατομικής Ενέργειας του 1954 ή οποιουδήποτε άρθρου που απαιτεί την προηγούμενη επανεξέταση ή έγκριση της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών ως προϋπόθεση για την εξαγωγή ή επανεξαγωγή αγαθών ή τεχνολογίας στην SSB.

  • Απαγορεύεται στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των Ηνωμένων Πολιτειών να χορηγούν δάνεια ή να παρέχουν πιστώσεις στην SSB συνολικής αξίας άνω των 10.000.000 δολαρίων, για περίοδο 12 μηνών, εκτός εάν η SSB ασχοληθεί με δραστηριότητες για την ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου και τα δάνεια ή πιστώσεις παρέχονται για τέτοιες δραστηριότητες.
  • Η Τράπεζα Εξαγωγών-Εισαγωγών των Ηνωμένων Πολιτειών δεν θα εγκρίνει την έκδοση οποιασδήποτε εγγύησης, ασφάλισης η πίστωσης σε σχέση με την εξαγωγή αγαθών ή υπηρεσιών στην SSB.
  • Κάθε Αμερικανός εκτελεστικό μέλος σε όλα τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα χρησιμοποιεί την ψήφο των Ηνωμένων Πολιτειών για να αντιταχθεί σε οποιοδήποτε δάνειο από το διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που θα ωφελήσει την SSB.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ STATE DEPARTMENT

Σε ότι αφορά στους τέσσερις αξιωματούχους της SSB προβλέπεται:

  • Απαγόρευση συναλλαγών οι οποίες υπόκεινται στη δικαιοδοσία των Ηνωμένων Πολιτειών σε συνάλλαγμα.
  • Απαγόρευση οποιασδήποτε μεταφοράς πιστώσεων ή πληρωμών μεταξύ χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ή από, μέσω ή σε οποιοδήποτε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, στο βαθμό που τέτοιες μεταφορές ή πληρωμές υπόκεινται στη δικαιοδοσία των Ηνωμένων Πολιτειών και συνεπάγονται οποιοδήποτε συμφέρον των τεσσάρων αξιωματούχων.
  • Κάθε ιδιοκτησία και συμφέροντα σε ιδιοκτησία των Ismail Demir, Faruk Yigit, Serhat Gencoglu ή Mustafa Alper Deniz που βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες η που βρίσκονται στην κατοχή ή τον έλεγχο οποιασδήποτε προσώπου στις ΗΠΑ “παγώνουν” και δεν μπορούν να μεταφερθούν, να πληρωθούν, να εξαχθούν, να αποσυρθούν ή να αντιμετωπιστούν με άλλο τρόπο.

Τέλος, αναφέρεται πως ο υπουργός Εξωτερικών θα αρνηθεί θεώρηση βίζας για τους 4 αξιωματούχους και ο Υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας τους εξαιρεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες, μεταχειριζόμενός τους ως πρόσωπα που καλύπτονται από την ενότητα 1 της Διακήρυξης 8693 της 24ης Ιουλίου 2011.

Με πληροφορίες από ert.gr, Λένα Αργύρη, AΠΕ-ΜΠΕ, Ν. Κασφίκης
Ουάσιγκτον, ΗΠΑ

Ακολουθήστε την HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Βλέπει φαντάσματα ο Ερντογάν: Βαφτίζει την κριτική πραξικόπημα και πάει ολοταχώς για ολοκληρωτισμό


Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: