Κύπρος και Ελλάδα να μην παίξουν το παιχνίδι του Ερντογάν: Να μην επιτρέψουν τη λύση των δυο κρατών




Γράφει η ΤΕΡΨΑ ΑΓΑΘΟΚΛΕΟΥΣ-ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ

Στις 27 Απριλίου, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες συγκαλεί στη Γενεύη την Άτυπη Πενταμερή με απώτερο σκοπό να «ανοίξει» ο δρόμος για τη συνέχιση των συνομιλιών και τη λύση του Κυπριακού.

Τα κυπριακά κόμματα υποστηρίζουν ότι, εκ πρώτης όψεως η Άτυπη αυτή Πενταμερής, φαίνεται να στερείται μεγάλης σημασίας.

Όμως, συμβαίνει το αντίθετο. Οι μακροχρόνιες συνομιλίες για λύση του Κυπριακού διακόπηκαν στο Grand Montana, όπως υποστηρίζει η κυπριακή κυβέρνηση και η τότε Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, κατόπιν υπαιτιότητας της Τουρκίας, η οποία αρνείται κατηγορηματικά να δεχθεί την αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων από τη Μεγαλόνησο, πράγμα το οποίο τονίζει και ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, στην εκάστοτε έκθεση του για το Κυπριακό.

  • Το γεγονός αυτό, ότι δηλαδή η Τουρκία δεν αποδέχεται ούτε το περιεχόμενο των εκθέσεων του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, αλλά ούτε τα ψηφίσματα των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, προβληματίζει βαθύτατα την ελληνική πλευρά.

Από το 1977, δηλαδή τρία χρόνια μετά από την τουρκική εισβολή του 1974 και όταν άρχισαν για πρώτη φορά οι συνομιλίες του Κυπριακού με βάση τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, η Τουρκία τορπιλίζει διαρκώς τις συνομιλίες με στόχο τη δημιουργία δύο ξεχωριστών κρατών.

Περιφρονεί το διεθνές δίκαιο, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τις αποφάσεις της Ε.Ε., της οποίας τυγχάνει να είναι ισότιμο μέλος η Κυπριακή Δημοκρατία, δεν αποδέχεται την ΙΔΙΑ την Κυπριακή Δημοκρατία και απαιτεί να καρπωθεί το φυσικό αέριο της, σαν πραγματικός πειρατής της ανατολικής Μεσογείου, όπως την αποκαλεί η Διεθνής Κοινότητα.

Πράγματι, ο κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το βαθύ κράτος της γείτονος, προσπαθούν με κάθε μέσο να τορπιλίσουν την άτυπη Πενταμερή και να φορτώσουν τις ευθύνες στην ελληνοκυπριακή και ελλαδική πλευρά.

Δεν επιθυμούν να συνεχιστούν οι συνομιλίες και γι’ αυτό  η ελληνική πλευρά δεν πρέπει με κανένα τρόπο να παίξει το παιγνίδι του Ερντογάν και ασφαλώς του στενού συμμάχου του, της Μεγάλης Βρετανίας, η οποία δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών, υποστήριξε τη μορφή της «Χαλαρής Ομοσπονδίας» και  την κατανομή του φυσικού αερίου μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Τουρκίας, ΠΡΟΤΟΥ δοθεί λύση στο Κυπριακό!

Προσερχόμενη η Κυπριακή Δημοκρατία στην άτυπη Πενταμερή στις 29 Απριλίου κατόπιν προσκλήσεως του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, πρέπει:

1ον. Η Κυπριακή Κυβέρνηση να ΕΜΜΕΝΕΙ στη συμφωνηθείσα από το 1977 βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα και ένα κράτος με μία ταυτότητα.

2ον. Η Τουρκία είναι σίγουρο ότι θα κρατήσει σκληρή στάση στη Γενεύη και θα θέσει επιτακτικά το θέμα των δύο ξεχωριστών κρατών, ισχυριζόμενη ότι οι συνομιλίες έως σήμερα δεν απέδωσαν τίποτα το ουσιώδες.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και η κυπριακή αντιπροσωπεία γενικά, ΔΕΝ πρέπει να παρασυρθούν στη συζήτηση των δύο κρατών και στις πονηρές απαιτήσεις του Ερντογάν και Τατάρ.

3ον. Η ελληνική πλευρά πρέπει να βρίσκεται σε εγρήγορση όσον αφορά την αντιπροσωπεία όχι μόνο της Τουρκίας, αλλά και της Μεγάλης Βρετανίας, η  οποία δυστυχώς παίζει για ακόμη μια φορά ένα βρώμικο παιγνίδι εις βάρος της Κύπρου. Θεωρούμε πως ΠΟΤΕ δεν θα λησμονήσει ότι μια  χούφτα Έλληνες σήκωσε κεφάλι σε μια αποικιοκρατική  Μεγάλη Βρετανία το 1955-56 { Έπος της Ε.Ο.Κ.Α. }.

4ον. Η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία είναι μόνιμο μέλος των Ηνωμένων Εθνών και ισότιμο της Ε.Ε. θα πρέπει να επιμένει στην παρουσία της Ε.Ε. στην άτυπη Πενταμερή.

5ον. Η κυπριακή αντιπροσωπεία και ο κ. Αναστασιάδης και εδώ θα θέλαμε να τονίσουμε ότι, οι αρχηγοί ή οι εκπρόσωποι των κυπριακών κομμάτων, θα παρευρίσκονται στη Γενεύη κατόπιν προσκλήσεως του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, να μην επιτρέψουν την αποτυχία της άτυπης  Πενταμερούς, αλλά να κάνουν ΌΛΟΙ μαζί ότι είναι δυνατόν για το καλό της Κύπρου μας, αφήνοντας κατά μέρος  τις τυχόν διαφορές τους.

Όλοι είμαστε υπεύθυνοι για το μέλλον του τόπου μας. Πόσο μάλλον εκείνοι, τους οποίους τίμησε ο λαός με τη ψήφο του και τώρα τους ζητά να εκπληρώσουν το καθήκον τους και να φροντίσουν να αρχίσουν αμέσως οι συνομιλίες και να οδηγηθούμε σε μια ΔΙΚΑΙΗ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ λύση, την οποία θα γεύονται όλοι οι Κύπριοι και όχι ο κάθε Ερντογάν και ο κάθε έποικος που έχει κουβαλήσει στο νησί, με στόχο πονηρό και βρώμικο, για να προκαλέσει την  αλλοίωση του πληθυσμού της Μεγαλονήσου.

  • Εάν εργαστούμε με σύνεση, αποφασιστικότητα και πάνω απ’ όλα ομόνοια, ο σκοπός μας και οι στόχοι μας θα επιτευχθούν. Όμως! Θα πρέπει να κατορθώσουμε την ανάμειξη της Ε.Ε. εις την οποία και ανήκουμε, διότι θέλουμε μια λύση που να συνάδει  με το  ευρωπαϊκό κεκτημένο και όχι μια λύση η οποία θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Τουρκίας και των συμμάχων της.

Τελειώνοντας επισημαίνουμε ότι, δεν μπορούμε να σκοτώνουμε την κάθε αισιοδοξία, όσον αφορά τη λύση.

Πρέπει να δώσουμε τη ΜΑΧΗ για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση και να φροντίσουμε να μην φθάσουμε σε αδιέξοδο.

Είναι ασπίδα η ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέλος του ΟΗΕ και της Ε.Ε.. Πράγμα το οποίο γνωρίζει καλά και ο κ. Ερντογάν και ο κ. Τατάρ. Ας το έχουμε υπόψη μας αυτό το σημαντικό σημείο και ας προχωράμε με αισιοδοξία.

Τέρψα Αγαθοκλέους – Παπακώστα
Εκπαιδευτικός και Συγγραφέας

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε την Hellas Journal στην NEWS GOOGLE

Οι Τούρκοι εξετάζουν ήδη τα σενάρια της επόμενης ημέρας για την Κύπρο, κυρίως σε σχέση με μια νέα αποτυχία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: