Κύπρος: Έτοιμα τα νοσηλευτήρια του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας για αντιμετώπιση αύξησης εισαγωγών λόγω covid

O Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) της Κύπρου, Χρίστης Λοϊζίδης. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Έτοιμα να αντιμετωπίσουν μία ενδεχόμενη μεγαλύτερη αύξηση εισαγωγών ασθενών με covid-19 σε κοινούς θαλάμους και Μονάδες Εντατικές Θεραπείας είναι τα νοσηλευτήρια του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής του Οργανισμού, Χρίστης Λοϊζίδης.

Ο κ. Λοϊζίδης διαβεβαίωσε πως υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο ανάπτυξης κλινών, το οποίο αξιολογείται και αναπροσαρμόζεται καθημερινά και ανά πάσα στιγμή, αναλόγως των αναγκών.

Μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Λοϊζίδης ανέφερε πως με το συγκεκριμένο πλάνο έγινε αύξηση στις κλίνες σε κοινούς θαλάμους από 300 σε 400, καθώς επίσης σε 65 στις ΜΕΘ, για να σημειώσει πως το πλάνο αξιολογείται και αναπροσαρμόζεται καθημερινά και αναλόγως των αναγκών γίνονται και οι απαιτούμενες ενέργειες.

Εξάλλου, ανέφερε πως η διαχείριση των περιστατικών γίνεται από μια ομάδα που αποτελείται από 20 άτομα και πλέον και τα οποία αποτελούν την επιχειρησιακή ομάδα Covid του Οργανισμού.

Όπως εξήγησε τα άτομα της ομάδας, τα οποία είναι γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό ή διοικητικό προσωπικό από όλα τα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ, βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία μεταξύ τους, για να συμπληρώσει ότι γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια, η οποία διαρκεί όλο το 24ωρο, σε σχέση με την αντιμετώπιση των περιστατικών που αυξάνονται.

Σε σχέση με τα αυξημένα κρούσματα των τελευταίων ημερών και με δεδομένο πως αυτά πιθανόν να μεταφραστούν το αμέσως επόμενο διάστημα σε εισαγωγές στα νοσοκομεία, ο Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής του ΟΚΥπΥ είπε πως «υπάρχει παγκύπριος συντονιστής, ο οποίος βλέπει από πού προέρχονται τα περιστατικά, που χρειάζονται εξέταση σε βραχείες νοσηλείες των νοσοκομείων μας και από ‘κει με βάση την ιατρική γνωμάτευση -κατά πόσο χρειάζονται νοσηλεία ή όχι- τότε εισάγονται στα διάφορα νοσηλευτήρια, που έχουν θαλάμους Covid».

Συνεργασία με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια

Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ τι ενέργειες θα γίνουν στην περίπτωση που η κατάσταση πάψει να είναι διαχειρίσιμη, ο κ. Λοϊζίδης είπε πως υπάρχει πλάνο για την ανάπτυξη 400 κλινών σε κοινούς θαλάμους και 65 κλινών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, για να προσθέσει πως έχει ξεκινήσει μια συνεργασία με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια.

Παράλληλα, είπε πως επιστρατεύεται προσωπικό, όπου κρίνεται απαραίτητο.

«Ο συντονισμός γίνεται από το Υπουργείο Υγείας, ώστε να ξαλαφρώσουν τα νοσοκομεία μας, να παραπεμφθούν ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα και να μπορέσουμε να εξοικονομήσουμε προσωπικό, το οποίο θα ενταχθεί στον αγώνα κατά της πανδημίας», είπε.

Περίθαλψη για περισσότερα από 3.000 άτομα με Covid-19

Κληθείς να αναφερθεί στην εικόνα που επικρατεί αυτή τη στιγμή στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ, ανέφερε ότι «από την αρχή της κρίσης μέχρι και σήμερα περιέθαλψαν περισσότερα από 3.000 άτομα που διαγνώσθηκαν με Covid 19, σημειώνοντας πως αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 291 άτομα στους θαλάμους COVID-19, εκ των οποίων οι 33 είναι διασωληνωμένοι, οι έξι νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας εκτός αναπνευστήρα και οι 32 σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

«Στόχος μας», πρόσθεσε, «και το κατορθώνουμε είναι να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή φροντίδα ακόμη και υπό αντίξοες συνθήκες όπως αυτές που βιώνουμε».

Ο κ. Λοϊζίδης ανέφερε ακόμα πως «η συσσωρευμένη εμπειρία του Οργανισμού είναι το πιο πολύτιμο εργαλείο σε αυτές τις δύσκολες στιγμές», για να συμπληρώσει πως η εμπειρία αυτή τους επιτρέπει να κάνουν τις σωστές κινήσεις στο σωστό χρόνο.

Επιπρόσθετα, είπε πως έχουν δημιουργηθεί οι υποδομές, το προσωπικό περνά διαρκώς από εκπαιδεύσεις, ενώ έχει αποκτηθεί και ο απαιτούμενος σύγχρονος εξοπλισμός.

Ωστόσο, σημείωσε ότι «δεν αρκούν μόνο οι ενέργειες του ΟΚΥπΥ, αλλά χρειάζεται η στήριξη όλων των αρμόδιων φορέων και η συμμόρφωση του κόσμου».

Σε ερώτηση πόσο σημαντική είναι η συνεργασία του ΟΚΥπΥ με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, δεδομένης της έξαρσης των κρουσμάτων, που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα, ο Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής του Οργανισμού είπε πως «η επιτυχής αντιμετώπιση των δυσκολιών, που έφερε η πανδημία, εξαρτάται άμεσα από την αρμονική συνεργασία όλων των φορέων υγείας του τόπου.

Όπως είπε, «αν και η νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό παραμένει στη αποκλειστική ευθύνη του ΟΚΥπΥ, κατά την τελευταία συνάντηση με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων, αποφασίστηκε ο τρόπος και η διαδικασία για παραπομπή ασθενών, ιδίως παθολογικών περιστατικών, από τα νοσηλευτήρια του Οργανισμού στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, προκειμένου να απενεργοποιηθούν κλίνες και να εξοικονομηθεί προσωπικό, ώστε να ενταχθεί στον αγώνα κατά της πανδημίας».

Ερωτηθείς πώς αξιολογεί το επίπεδο στελέχωσης και τον τεχνολογικό εξοπλισμό, που διαθέτουν τα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ, είπε ότι «σε επίπεδο διευθύνσεων και νοσηλευτηρίων ο Οργανισμός είναι αρκετά καλά στελεχωμένος», για να σημειώσει ότι «υπάρχουν κάποιες ανάγκες στελέχωσης σε επίπεδο Διευθύνσεων σε Ιατρικό, παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό και γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες για την συμπλήρωση των αναγκών».

Παράλληλα, ανέφερε πως «η Κεντρική Διεύθυνση στελεχώνεται αυτή τη στιγμή, ώστε να μπορέσει να υποστηρίζει ακόμα πιο αποτελεσματικά τις διευθύνσεις και να μπορεί να υλοποιήσει το επιχειρησιακό πλάνο και τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό του Οργανισμού».

Σύγχρονος ιατρικός εξοπλισμός

Σε ό,τι αφορά στον ιατρικό εξοπλισμό, ο κ. Λοϊζίδης είπε πως τα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ διαθέτουν σύγχρονο εξοπλισμό, ο οποίος συνεχώς ανανεώνεται και εκσυγχρονίζεται, σημειώνοντας ότι προστίθεται συνεχώς καινούριος εξοπλισμός αναλόγως των καινούργιων υπηρεσιών που προσφέρει.

Πρόσθεσε, ωστόσο, πως τα συστήματα πληροφορικής (λογισμικά και εξοπλισμός) του Οργανισμού χρονολογούνται και χρήζουν άμεσης αντικατάστασης.

Σε άλλη ερώτηση αν παρατηρούνται ελλείψεις σε αναλώσιμα, λόγω των συνθηκών που επικρατούν σήμερα, ανέφερε ότι «παρά τις αυξημένες ανάγκες λόγω της πανδημίας, έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες κινήσεις για επαρκή κάλυψη των αναγκών σε αναλώσιμο εξοπλισμό (μάσκες, ποδιές κ.λπ.) και φαρμακευτικά σκευάσματα.

Επιπροσθέτως, ανέφερε ότι οι μελλοντικές ανάγκες αξιολογούνται συνεχώς, βάσει του αριθμού κρουσμάτων στην κοινότητα και οι σχετικές παραγγελίες γίνονται έγκαιρα.

Δεν έχει μειωθεί η ροή των ασθενών στα νοσηλευτήρια

Κληθείς να αναφέρει εάν έχει παρατηρηθεί μείωση στις επισκέψεις στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, στις νοσηλείες ή στις εγχειρήσεις, ο κ. Λοϊζίδης είπε πως «αν και οι εγχειρήσεις μη επειγόντων περιστατικών έχουν σταματήσει εντελώς, οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους και δείχνουν ότι η ροή των ασθενών δεν έχει μειωθεί».

Επίσης, σημείωσε πως κατά τη διάρκεια της πανδημίας ο ΟΚΥπΥ νοσηλεύει ενδονοσοκομειακά καθημερινά γύρω στους χίλιους ασθενείς, από τους οποίους, πρόσθεσε, οι 250 με 270 αφορούν περιστατικά Covid-19.

Mε πληροφορίες από ΚΥΠΕ, Έμιλη Λάμπρου
Λευκωσία, Κύπρος

Ακολουθήστε την HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Ενα ευχαριστώ στην Κύπρο από τον εκπρόσωπο των Αρμενίων στη Βουλή ενόψει αναγνώρισης της Γενοκτονίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: