Κύπριοι της Βρετανίας: Ζητούν από Τζόνσον να στηρίξει το διεθνές δίκαιο στην Πενταμερή

Ο Βρετανός πρωθυπουργός στο Κοινοβούλιο στις 14 Απριλίου. EPA/JESSICA TAYLOR/UK PARLIAMENT HANDOUT




Την ανησυχία τους για την τουρκική προσέγγιση της επερχόμενης άτυπης πενταμερούς για το Κυπριακό και την έκκλησή τους για υποστήριξη από το Ηνωμένο Βασίλειο του διεθνούς δικαίου αναφορικά με την Κύπρο, μεταφέρουν με επιστολή τους προς τον Μπόρις Τζόνσον τα μέλη του Συμβουλίου Βρετανοκυπρίων.

Η επιστολή προς τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, που έχει συνταχθεί εκ μέρους της παροικιακής οργάνωσης από τον κ. Ηλία Δινένη, τονίζει ότι η συνάντηση της Γενεύης υπό τα Ηνωμένα Έθνη είναι «υψίστης σημασίας» για το μέλλον της Κύπρου και των πολιτών της.

Στη συνέχεια διατυπώνονται οι βαθιές ανησυχίες του Συμβουλίου Βρετανοκυπρίων για τις ενέργειες και τις δεδηλωμένες προθέσεις της Τουρκίας αναφορικά με τη συνάντηση.

Όπως αναφέρεται, μετά από τον τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων στο Κραν Μοντανά, όπου επιτεύχθηκαν σημαντικές συγκλίσεις σε μια σειρά τομέων, η Τουρκία και ο νέος Τουρκοκύπριος ηγέτης προωθούν μια διαφορετική βάση διαπραγμάτευσης, εκτός του συμφωνηθέντος πλαισίου υπό τα Ηνωμένα Έθνη.

«Ο στόχος τους δεν είναι πια η αποκατάσταση της νόμιμης τάξης που διαλύθηκε από την τουρκική εισβολή του 1974, αλλά να διχοτομήσουν μόνιμα το νησί και να δημιουργήσουν ένα χωριστό τουρκοκυπριακό κράτος», αναφέρει η επιστολή.

Επισημαίνεται παράλληλα ότι μια τέτοια κατάληξη θα εξυπηρετούσε μόνο τα επεκτατικά όνειρα του Προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και θα αντίκειται στα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, των Τουρκοκυπρίων και του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως επίσης και στο διεθνές δίκαιο.

Η επιστολή καλεί την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, να τηρήσει το διεθνές δίκαιο, να επιμείνει πως μια λύση πρέπει να βασίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και να «εκτροχιάσει» τα σχέδια της Τουρκίας.

«Ως συνυπογράφον τις Συνθήκες Εγκαθίδρυσης του 1960 και ως Εγγυήτρια Δύναμη το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να υποστηρίξει μία δίκαιη και μόνιμη λύση που θα οραματίζεται την αποχώρηση του τουρκικού στρατού κατοχής και την επιστροφή των Τουρκοκύπριων σε μια δικοινοτική και διζωνική Κυπριακή Δημοκρατία, με πλήρη προστασία ατομικών και κοινοτικών δικαιωμάτων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης», καταλήγει η επιστολή προς τον Βρετανό Πρωθυπουργό.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ, Αθανάσιος Γκαβός
Βρετανία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

Πρέπει να προφυλαχθεί και να αξιοποιηθεί το Αρχείο του Κωνσταντινουπολίτη Νίκου Μαγγίνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: