Κάθε… παγκάκι και αστυφύλακας: Το πλήρες αδιέξοδο της κυβέρνησης και το σχέδιο αντίδρασης

Οι εμβολιασμοί προχωρούν όχι όμνως τόσο γρήγορα όσο τα κορωνοπάρτι. EPA/ORESTIS PANAGIOTOU




Σε απόλυτο αδιέξοδο φαίνεται να οδηγούνται οι κυβερνητικοί χειρισμοί όσον αφορά στην αντιμετώπιση φαινομένων συνωστισμού στις πλατείες.

Από την μία, τα κορωνοπάρτι όχι απλά συνεχίζονται αλλά εξαπλώνονται κάθε βράδυ με γεωμετρική πρόοδο σχεδόν σε κάθε πλατεία της χώρας. Αποκτούν μάλιστα όλο και πιο «περίεργα» χαρακτηριστικά: Για παράδειγμα στην… χωματερή του Αγίου Γεωργίου της Κυψέλης βρέθηκε μέχρι και μολότοφ, η οποία πιθανώς προοριζόταν για χρήση σε περίπτωση που πήγαινε η Αστυνομία για να διαλύσει τους συγκεντρωμένους, ενώ υπάρχουν καταγελίες και για ύποπτους διοργανωτές.

Από την άλλη, και με εξαίρεση την πλατεία Βαρνάβα όπου ξεσηκώθηκαν οι κάτοικοι και η αστυνομία προχώρησε σε προληπτικό αποκλεισμό το βράδυ της Παρασκευής, η απουσία της ΕΛΑΣ ειναι ηχηρότατη.

Ετσι, από το «λουκέτο» στην πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι, το μόνο που επετεύχθη είναι να γεμίσουν οι άλλες πλατείες της Αθήνας σε περιοχές όπως η Κυψέλη, τα Εξάρχεια, το Κολωνάκι και το Περιστέρι.

Το σύνδρομο της Νέας Σύρνης

Τα εξαφανισμένα μέτρα περιφρούρησης μετά τον ξυλοδαρμό πολίτη στις 8  Μαρτίου στην πλατεία Νέας Σμύρνης και τα όσα ακολούθησαν στην πορεία με τον ξυλοδαρμό του αστυνομικού, φαίνεται να στοιχειώνουν ακόμη την κυβέρνηση που σχεδόν παραιτήθηκε όχι μόνο από τις πλατείες αλλά και από τα βραδυνά μπλόκα στους δρόμους, περίπου εν μία νυκτί.

Στην κυβέρνηση εξακολουθούν να εκτιμούν ότι μία μαζική αστυνομική παρέμβαση σε κάποια πλατεία θα οδηγούσε σε επεισόδια και ενδεχομένως μεγαλύτερη διασπορά του ιού καθώς οι ενδεχόμενες προσαγωγές θα φέρουν διαδηλώσεις  και νέο κύκλο συνωστισμού.

Ετσι αυτό που φαίνεται να προκρίνεται μέχρι τώρα, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταφέρει η Καθημερινή, είναι να υπάρξουν και σε άλλες πλατείες κινήσεις προληπτικού αποκλεισμού παρόμοιες με εκείνη του Παγκρατίου, ενώ θα ενταθούν οι προσπάθειες να εντοπιστούν και οι διοργανωτές των κορωνοπάρτι. Ωστόσο το ερωτηματικό παραμένει: Ακόνη και αν ήταν εφικτό να αποκλειστούν όλες οι μεγάλες πλατείες, τίποτε δεν εμποδίζει τις μαζικές συγκεντρώσεις σε άλλα σημεία: Από αλσάκια έως παρτέρια, πυλωτές και παγκάκια.

Στο Μαξίμου φαίνεται πάντως να έχουν πειστεί  ότι μεταξύ του πλήθους των πλατειών και των πάρτι υπάρχουν και κάποιοι που απλώς θέλουν να προκαλέσουν κλεφτοπόλεμο και επεισόδια με την αστυνομία.

Ισως το τι τελικά θα γίνει κρύβεται μέσα σε μία αναφορά κυβερνητικών πηγών:  «Επειδή η αστυνομική καταστολή δεν είναι λύση ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι η κοινωνική απομόνωση τέτοιων συμπεριοφρών. Οι περισσότεροι πολίτες τηρούν τα μέτρα επομένως τώρα που οδεύουμε προς το τέλος της περιπέτειας είναι καλό να κάνουμε υπομονή και να μην εμπλακούμε σε νέες περιπέτειες»

Εν ολίγοις, οδεύουμε στο Πάσχα με βάρκα την ελπίδα και βλέπουμε.

Παραμένει το απαγορευτικό στην εστίαση

Μπορεί τα κορωνοπάρτι να προβληματίζουν και οι αρχές να ψάχνουν τους διοργανωτές, όμως η κυβέρνηση φαίνεται να μην καταλήγει στο πρόωρο άνοιγμα της εστίασης.

Παρότι στο τραπέζι, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του ethnos.gr, έχει πέσει το άνοιγμα της εστίασης για να δοθεί μία ανάσα στη νεολαία, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει – παρά τις διαφορετικές απόψεις από μερίδα λοιμωξιολόγων – να μην προχωρήσει τελικά σε άνοιγμά της.

Τα οργανωμένα πάρτι

Για οργανωμένα κορονοπάρτι στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη μιλούν οι αστυνομικοί που καλούνται τώρα να εντοπίσουν τους πιθανούς διοργανωτές.

Στα δύο κορονοπάρτι στην Κυψέλη που έγιναν το βράδυ της Παρασκευής, 17 Απριλίου, αλλά και του Σαββάτου, 18 Απριλίου, υπήρχε δυνατή μουσική, υπήρχε dj και γι’ αυτό οι Αρχές είναι βέβαιες ότι κάποιος διοργάνωσε το κάλεσμα για κορονοπάρτι στην Κυψέλη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μίνας Καραμήτρου για το OPEN TV, οι αστυνομικοί έχουν ξεκινήσει έρευνα για να εντοπίσουν τους διοργανωτές αυτών των κορονοπάρτι.

Μάλιστα, στο μικροσκόπιο έχουν μπει τέσσερα άτομα και οι αστυνομικοί θεωρούν ότι αυτά τα τέσσερα άτομα έχουν διοργανώσει τα συγκεκριμένα κορονοπάρτι.

Οι νεαροί αυτοί, σύμφωνα με τους αστυνομικούς, ψάχνουν να εντοπίσουν πλατείες όπου δεν υπάρχει αστυνομική δύναμη. Κάνουν έρευνες, δηλαδή, τα απογεύματα στις πλατείες όπου δεν υπάρχει παρουσία αστυνομικών (όπως στην πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι που υπήρξαν αστυνομικοί, αποκλείοντας την πλατεία).

Με πληροφορίες από  Εθνος, Καθημερινή

Δερμιτζάκης: Η εστίαση μπορεί να εκτονώσει το φαινόμενο “κορονοπάρτι” – Ναι στις μετακινήσεις το Πάσχα με self test

Και νέο ολονύχτιο κορονοπάρτι στην Κυψέλη: Τόνοι σκουπίδια και κρυμμένες μολότοφ…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: