Ιστορική αμυντική συμφωνία 1,65 δισ. δολαρίων ανάμεσα σε Ελλάδα και Ισραήλ: Στο μηδέν οι σχέσεις με την Τουρκία

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν (Κ) με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπένι Γκάντζ (Δ) κάνει δηλώσεις στην Ιερουσαλήμ. EPA, HEIDI LEVINE, POOL




Το δημοσίευμα του Euractiv αναφέρεται στην προσπάθεια των δύο χωρών να ενισχύσουν τις διμερείς πολιτικές και οικονομικές τους σχέσεις μέσω της νέας αμυντικής συμφωνίας.

Σε αυτήν προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η λειτουργία ενός κέντρου εκπαίδευσης για την ελληνική πολεμική αεροπορία το οποίο θα διαχειρίζεται η ισραηλινή εταιρεία Elbit Systems Ltd, η προμήθεια 10 νέων εκπαιδευτικών αεροσκαφών τύπου M-346 καθώς και η συντήρηση του στόλου εκπαιδευτικών αεροσκαφών για μία περίοδο 22 ετών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, η αμυντική συμφωνία υπογράφηκε εξαιτίας ανησυχιών που έχουν τα δύο κράτη για τις προθέσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αναφέρεται πως οι διπλωματικές σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ βρίσκονται στο χειρότερο σημείο, ενώ την ίδια στιγμή οι προκλητικές ενέργειες εναντίον της Ελλάδας συνεχίζονται παρά το νέο γύρο διερευνητικών συνομιλιών που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Benny Gantz, σχολίασε λέγοντας τα εξής:

«Είμαι σίγουρος ότι αυτή (ενν. η συμφωνία) θα αναβαθμίσει τις δυνατότητες και θα ενισχύσει τις οικονομίες του Ισραήλ και της Ελλάδας και επομένως η συνεργασία μεταξύ των χωρών μας θα εμβαθυνθεί σε αμυντικό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδο». 

Τέλος, αναφορά γίνεται σε δήλωση που έκανε την Πέμπτη στο πλαίσιο συνέντευξης ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, Yossi Amrani, ο οποίος τόνισε πως η Ελλάδα και το Ισραήλ είναι χώρες που λειτουργούν με άξονα τη σταθερότητα, τη συνεργασία, την ασφάλεια και την ευημερία στη Μεσόγειο.

ΠΗΓΗ: EuractivGreece, Israel sign historic $1.65 billion defense agreement

Πέτρινος επισκέπτης στη σύνοδο της Πάφου, η Τουρκία: Εχθροί το Ισραήλ, η Ελλάδα, η Κύπρος, και τα ΗΑΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: