Υποχρεωτικό εβδομαδιαίο self test για εργαζόμενους σε λιανεμπόριο, εστίαση, μεταφορές – τσουχτερά πρόστιμα

File Photo: Ατομικά τεστ για την ανίχνευση του κορωναϊού διατίθενται από τα φαρμακεία. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Τη διάθεση self test από την ερχόμενη Δευτέρα 19 Απριλίου και υποχρεωτική διεξαγωγή τους σε κατηγορίες εργαζομένων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.

Ο κ. Χατχηδάκης τόνισε τη χρησιμότητα του εργαλείου προκειμένου να προχωρήσει στο σχέδιο της σταδιακής αποσυμπίεσης του lockdown και την επαναφορά της οικονομικής δραστηριότητας σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας, ενόψει και της τουριστικής περιόδου.

Συγκεκριμένα ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε ότι υποχρεωτική είναι η διεξαγωγή των self test προκειμένου οι εργαζόμενοι να προσέρχονται στην εργασία τους, στις εξής επαγγελματικές κατηγορίες:

*Λιανεμπόριο – συμπεριλαμβανομένων των σούπερ μάρκετ

*Εστίαση

*Χερσαίες, θαλάσσιες, εναέριες μεταφορές

*Υπηρεσίες καθαριότητας

*εργαζόμενοι σε κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής

*εργαζόμενοι σε υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών

Ο κ.Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι η διεξαγωγή του τεστ είναι υποχρεωτική σε εβδομαδιαία βάση, ενώ η διαδικασία υποβολής δήλωσης αποτελέσματος είναι ίδια με αυτή που μέχρι στιγμής κάνουν οι καθηγητές στην ιστοσελίδα self-testing.gov.gr

Το self test, παραλαμβάνει ο εργαζόμενος από το φαρμακείο με την επίδειξη του ΑΜΚΑ του.

Ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος διενεργείται μία φορά την εβδομάδα, πριν από την προσέλευση του εργαζόμενου στην εργασία του και έχει ισχύ μία εβδομάδα από την ημέρα διενέργειας του.

Ο έλεγχος διενεργείται έως και 24 ώρες προ της πρώτης ημέρας της εβδομάδας, που ο υπάλληλος παρέχει την υπηρεσία του με φυσική παρουσία.

Σε περίπτωση που ο υπάλληλος πρέπει εκτάκτως να παρουσιαστεί στην εργασία του δύναται κατ’ εξαίρεση να πραγματοποιείται και αυθημερόν ο έλεγχος, αλλά σε κάθε περίπτωση προ της εισόδου του στο χώρο εργασίας.

Περικοπή αποδοχών σε εργαζομένους για μη διεξαγωγή test

Στους υπαλλήλους που υποχρεούνται να υποβληθούν σε self test και δεν προσκομίζουν κατά την προσέλευσή τους δήλωση αρνητικού αποτελέσματος η υπηρεσία προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για την περικοπή αποδοχών λόγω μη παροχής εργασίας με υπαιτιότητα του υπαλλήλου.

Τσουχτερά πρόστιμα σε εργοδότες

Ο κ. Χατζηδάκης γνωστοποίησε ότι ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να απασχολήσει εργαζόμενο με φυσική παρουσία αν δεν έχει κάνει self test και δεν έχει δηλώσει το αποτέλεσμά του.

Εάν ο εργαζόμενος προσέλθει στη δουλειά χωρίς να έχει δηλώσει το αποτέλεσμα, ο εργοδότης υποχρεούται να μην αποδεχθεί την εργασία και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής πληρωμής έως ότου συμμορφωθεί ο εργαζόμενος.

  • Σε περίπτωση που ο εργοδότης δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις του, του επιβάλλεται από το ΣΕΠΕ πρόστιμο 300 ευρώ.
  • Αν σε έλεγχο του ΣΕΠΕ βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο που δεν έχει δηλώσει self test, του επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά εργαζόμενο.
  • Αν βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο με θετικό self test, του επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ.

Κοντοζαμάνης: Υποχρεωτικό self test και σε υπηρεσίες του Δημοσίου

Τον σχεδιασμό που αφορά στην προτεραιοποίηση πληθυσμιακών ομάδων που μετά τους μαθητές και καθηγητές θα κάνουν το self-test, ανέπτυξε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, κατά την ενημέρωση για την πανδημία.

Πρόκειται για συμπληρωματική δράση, είπε ο κ.Κοντοζαμάνης,  που από Δευτέρα 19 Απριλίου μπαίνει σε δεύτερη φάση.

 Οι κατηγορίες του δημόσιου τομέα που ο έλεγχος είναι υποχρεωτικός είναι:

*Υπάλληλοι ΚΕΠ,

*Υπάλληλοι ΟΤΑ ,

* Εργαζόμενοι στο πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι,

*Δικαστικοί λειτουργοί και δικαστικοί υπάλληλοι

*Εργαζόμενοι σε υπηρεσίες καθαριότητας.

Από Δευτέρα προσερχόμενοι στην εργασία τους αυτοί οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν Βεβαίωση του αποτελέσματος του τεστ από την πλατφόρμαself-testing.gov.gr. 

 

Aκολουθήστε την Hellas Journal στη News Google

Μειωμένα στα 3.089 τα κρούσματα: Υψηλά οι διασωληνωμένοι στους 809 και 81 θάνατοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: