Είναι αισχροί, ζητούν και τα ρέστα: Οι Τούρκοι επιρρίπτουν την ευθύνη για το “sofagate” στην Ε.Ε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο γραφείο του. Φωτογραφία via Twitter, @MevlutCavusoglu




Ό,τι ξεκίνησε ως μία απόπειρα άμβλυνσης των τεταμένων σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και της Τουρκίας, εξελίχθηκε σε διπλωματική αντιπαράθεση που έλαβε την ονομασία “sofagate”, αναφέρει το δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του BBC.

Η Τουρκία ρίχνει τώρα το φταίξιμο στην ΕΕ και κάνει λόγο για “άδικες κατηγορίες”. στην ΕΕ. Ο απαράδεκτος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ήταν χθες κατηγορηματικός:

“Το πρωτόκολλο στην Προεδρία ανταποκρινόταν στις απαιτήσεις της πλευράς της ΕΕ. Με άλλα λόγια, η διευθέτηση των καθισμάτων σχεδιάστηκε για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις και υποδείξεις τους”.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στην ανάρτηση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel στο Facebook, στην οποία αντέτεινε ότι “η αυστηρή ερμηνεία της Τουρκίας στους κανόνες του πρωτοκόλλου… έδωσε αφορμή για μία δυσάρεστη κατάσταση: τη διαφοροποιημένη – ακόμη και υποδεέστερη- μεταχείριση που επιφυλάχθηκε στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής”.

Η συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο του Ταγίπ Ερντογάν ακολούθησε μετά από μήνες “σχολαστικής προετοιμασίας και διπλωματικής προσπάθειας”, όπως κατέστησε σαφές ο κ.  Michel, αναφέρει το δημοσίευμα επιχειρώντας να απαντήσει στο ερώτημα “τί πήγε λάθος”.

Αναφέρεται ότι υπάρχει ένα προηγούμενο, κατά την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στις Βρυξέλλες το 2017, όταν οι δύο άνδρες επικεφαλής τότε της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κάθισαν δίπλα του σε αναπαυτικές πολυθρόνες. Σημειώνεται ότι το βίντεο που αποτυπώνει τη δυσαρέσκεια της Προέδρου της Επιτροπής έγινε viral, με επικρίσεις τόσο για τους Τούρκους οικοδεσπότες όσο και για τον κ. Michel που αποφάσισαν να καθίσουν τη στιγμή που η συνάδελφός τους παρέμενε όρθια.

Η Ολλανδή ευρωβουλευτής Sophie in ‘t Veld διαμαρτυρήθηκε ότι επρόκειτο για σκόπιμο ατόπημα από τους Τούρκους το οποίο “θέτει εν αμφιβόλω την ίση μεταχείριση” της κας von der Leyen, και ότι δεν ήταν μία σύμπτωση το γεγονός ότι ήταν η μόνη γυναίκα στην αίθουσα. Δεν πέρασε απαρατήρητο ότι η πρόσφατη απόφαση της Τουρκίας να αποσυρθεί από την Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης για τη βία κατά των γυναικών ήταν στην ατζέντα των συνομιλιών της Τρίτης.

Η Iratxe García Pérez, ηγέτιδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είπε ότι αυτό που συνέβη ήταν “επαίσχυντο”, με την Τουρκία πρώτα να αποχωρεί από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, κι έπειτα να αφήνει την Πρόεδρο της Επιτροπής χωρίς θέση. Καταδίκασε τον “μικρο-ματσισμό και την αγένεια” τόσο του κ. Erdogan όσο και του Charles Michel.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άφησε επίσης να γίνει γνωστή η στάση της, αλλά με πιο διπλωματικό τρόπο. Ο κ. Michel είπε ότι τον στενοχωρεί “όταν αφήνεται να εννοηθεί ότι μπορεί να υπήρξε αδιάφορος στο ατόπημα του πρωτοκόλλου όσον αφορά την Ursula”. Ενώ οι φωτογραφίες από τη συνάντηση είχαν δώσει την εντύπωση ότι ήταν “αδιάφορος” σε αυτό που συνέβαινε, τίποτε δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια, είπε.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου εξέφρασε επίσης τη λύπη του για το γεγονός ότι το ζήτημα επισκίασε την ίδια τη συνάντηση. Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ έχουν υπάρξει τεταμένες για χρόνια, λόγω της εισροής μεταναστών και πρόσφατα λόγω των δραστηριοτήτων της Άγκυρας για εκμετάλλευση φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μετά τη συνάντηση, η κ. von der Leyen εξέφρασε την ελπίδα ότι 2016 θα αναθεωρηθεί η συμφωνία του 2016, η οποία προβλέπει χρηματοδότηση της Τουρκίας από την ΕΕ ώστε η πρώτη να αποτρέπει αφίξεις σε μεγάλη κλίμακα στην Ελλάδα.

ΠΗΓΗ: BBC,  Turkey blames EU in ‘sofagate’ diplomatic spat

Στο ίδιο θέμα:

Στην εφημερίδα Telegraph, ο Sam Morgan γράφει ότι εκπρόσωπος της κας Von der Leyen δήλωσε ότι αυτή θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί το ίδιο όπως ο κ. Michel, και ότι το περιστατικό “όξυνε την προσοχή” της όσον αφορά την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών.

Το σκάνδαλο σχολιάστηκε και από τον Jean-Claude Juncker, προκάτοχο της κας von der Leyen, που δήλωσε στο Politico Europe ότι κατά τη δική του θητεία “από την άποψη του πρωτοκόλλου, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου είναι το Νο. 1, και ο Πρόεδρος της Επιτροπής είναι το Νο. 2”, όταν βρίσκονται στο εξωτερικό.

“Κανονικά είχα μία θέση δίπλα στη θέση του προέδρου του Συμβουλίου, αλλά μερικές φορές συνέβη να καθίσω σε καναπέ”, είπε ο κ. Juncker, επιμένοντας ότι “υπάρχουν πιο σημαντικές διαφωνίες” από το ‘sofagate’”. [Turkey blames EU for Ursula von der Leyen ‘sofagate’ scandal]

Το δημοσίευμα του καναλιού Aljazeera (μέσω AFP), αναφέρει μεταξύ άλλων ότι διογκώνεται η οργή μετά το περιστατικό. Ευρωβουλευτές κάλεσαν χθες τους δύο κορυφαίους αξιωματούχους της ΕΕ να εξηγήσουν το διπλωματικό σκάνδαλο που έλαβε διαστάσεις χιονοστιβάδας.

Σημειώνεται ότι ο σάλος – που έλαβε στο διαδίκτυο την ονομασία “sofagate” – έχει πυροδοτήσει σειρά κατηγοριών για τη στάση της Άγκυρας απέναντι στις γυναίκες και στην ΕΕ, για σεξισμό στις Βρυξέλλες, και έχει προκαλέσει εσωτερική πολιτική διένεξη μεταξύ των θεσμών του μπλοκ.

Γίνεται αναφορά στις αντιδράσεις της Ισπανίδας ευρωβουλευτή Iratxe Garcia Perez, επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Κοινοβούλιο, και του ηγέτη της κοινοβουλευτικής ομάδας του συντηρητικού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Manfred Weber, ο οποίος δήλωσε στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα Politico ότι το ταξίδι στην Άγκυρα είχε γίνει “ένα σύμβολο ασυμφωνίας” μεταξύ των κορυφαίων αξιωματούχων της ΕΕ. Σημειώνεται ότι η συνάντηση με τον Erdogan ήλθε σε μία λεπτή στιγμή, καθώς η ΕΕ και η Τουρκία προσβλέπουν στην ανασυγκρότηση των σχέσεων που κλονίστηκαν πέρυσι από νέες εντάσεις.

Το σκάνδαλο επέσυρε την έκφραση δυσαρέσκειας από όλη την Ευρώπη ως το πλέον πρόσφατο παράδειγμα αποτυχημένων προσπαθειών της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ. “Οι εικόνες αυτές πονάνε. Δεν θέλω μία αφελή Ευρώπη”, δήλωσε ο Γάλλος Υφυπουργός Εξωτερικών για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Clement Beaune. “Έχουμε να κάνουμε με συνομιλητές που γνωρίζουν την αξία των συμβόλων. Πρέπει να είμαστε πολύ περισσότερο αυστηροί”.

ΠΗΓΗ: Aljazeera (Μέσω AFP) -‘Sofagate’: EU-Turkey diplomatic scandal snowballs

Η Καϊλη εγκαλεί την Ούρσουλα για το sofagate: «Γιατί δεν απαιτείς σεβασμό;»

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: