Ιδού οι απαράδεκτες προτάσεις της κατοχικής Τουρκίας και του Τατάρ: Απαιτούν διχοτόμηση της Κύπρου

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης βαδίζει με τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ στο Παλάτι των Εθνών, στη Γενεύη, της Ελβετίας. Φωτογραφία ΣΤ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ, ΓΤΠ




Τελείωσε η συζήτηση αναφορικά με τη λύση ομοσπονδίας, είναι η θέση που κατέθεσε η κατοχική Τουρκία μέσω του υποτακτικού της, Ερσίν Τατάρ στο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο κατοχικός ηγέτης, μέσω του δισέλιδου εγγράφου παρουσίασε την απαράδεκτη πρότασή του για τα «δύο κράτη» και τη διχοτόμηση της Κύπρου.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, με βάση τις τουρκικές θέσεις ο Γ.Γ. θα έπρεπε να τους είχε καλέσει σε τάξη κι εάν δεν το κάνουν να διακόψει τη Διάσκεψη και να την επαναλάβει μόνο όταν η Τουρκία εγκαταλειψει τη θέση αυτή.

Η κατοχική Τουρκία μέσω του Τατάρ καλεί τον Γ.Γ. να προχωρήσει στην υιοθέτηση ενός ψηφίσματος για ίσο διεθνές καθεστώς και κυριαρχική ισότητα των δύο πλευρών. Εννοεί σαφέστατα την τουρκική πρόταση για δύο κράτη

Το ψήφισμα, αναφέρει, θα δημιουργήσει μία νέα βάση για να εγκαθιδρυθεί μία συνεργασία μεταξύ των δύο υφιστάμενων κρατών. Εννοεί την Κυπριακή Δημοκρατία και το παράνομο κατοχικό καθεστώς.

Οι συνομιλίες, αναφέρει, να επικεντρωθούν στην μελλοντική συνεργασία μεταξύ των δύο ανεξαρτήτων κρατών αναφορικά με τις περιουσίες, την ασφάλεια, τις εδαφικές αναπροσαρμογές και τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ:

Ο Γενικός Γραμματέας πρέπει να αναλάβει μια πρωτοβουλία ώστε το Συμβούλιο Ασφαλείας να εγκρίνει ένα ψήφισμα στο οποίο θα διασφαλίζεται το ισότιμο διεθνές καθεστώς και η κυριαρχική ισότητα των δύο πλευρών. Ένα τέτοιο ψήφισμα θα αποτελέσει τη νέα βάση για τη δημιουργία σχέσης συνεργασίας μεταξύ των δύο υφιστάμενων κρατών.

Μόλις εξασφαλιστεί το ισότιμο διεθνές καθεστώς και η κυριαρχική ισότητα των δύο πλευρών μέσω της προαναφερθείσας ρύθμισης, θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με βάση τα αποτελέσματα, σε αυτή τη νέα βάση, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τη δημιουργία μιας ελεύθερης και αμοιβαία αποδεκτής σχέσης συνεργασίας.

Οι διαπραγματεύσεις θα επικεντρωθούν στη μελλοντική σχέση μεταξύ των δύο ανεξάρτητων κρατών, τα περιουσιακά δικαιώματα, την ασφάλεια και την προσαρμογή συνόρων, καθώς και τις σχέσεις με την ΕΕ.

Οι διαπραγματεύσεις θα υποστηριχθούν από την Τουρκία, την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και, κατά περίπτωση, από την ΕΕ ως παρατηρητής.

Στο πλαίσιο οποιασδήποτε συμφωνίας, θα υπάρξει αμοιβαία αναγνώριση των δύο κρατών και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις θα το υποστηρίξουν.

Κάθε συμφωνία που θα επιτευχθεί ως αποτέλεσμα αυτών των διαπραγματεύσεων θα υποβληθεί για έγκριση σε ξεχωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα στα δύο κράτη.

  • Τον προβληματισμό του για τη στάση Τουρκίας και Τουρκοκυπρίων, εξέφρασε ο Δένδιας στον ΓΓ του ΟΗΕ

Τον προβληματισμό του για τη στάση της τουρκικής και τουρκοκυπριακής πλευράς εξέφρασε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, μετέδωσε το ΚΥΠΕ.

Κατά τη συνάντηση με τον κ. Γκουτέρες, ο Νίκος Δένδιας επανέλαβε ότι η Ελλάδα επιθυμεί την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, εντός του γνωστού πλαισίου, και υπογράμμισε ότι η χώρα θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την επίτευξη του στόχου αυτού.

Όπως σημειώνουν ελληνικές διπλωματικές πηγές, ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε επίσης τον προβληματισμό του για την επίτευξη της προοπτικής αυτής, δεδομένης της στάσης τόσο της τουρκικής πλευράς, όσο και της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Διαβεβαίωσε τον Γενικό Γραμματέα για την εποικοδομητική στάση της Ελλάδας, μέσα στο πλαίσιο των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Παράλληλα, υπογράμμισε στο συνομιλητή του την ανάγκη η όποια λύση βρεθεί στο ανωτέρω πλαίσιο να λαμβάνει υπόψη την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους-μέλους της ΕΕ, καθώς και την ανάγκη να διασφαλισθεί η ομαλή λειτουργία της Ένωσης, ειδικά όσον αφορά το ζήτημα της αυτονομίας της στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Κατά τη συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, πέρα από τα ανωτέρω, παρατήρησε ότι η προσήλωση της Μεγάλης Βρετανίας στο πλαίσιο λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως αυτή εκφράστηκε νωρίτερα σήμερα από τον Βρετανό ΥΠΕΞ στην ολομέλεια, είναι θετική, καθώς υποδηλώνει, για μια ακόμα φορά, ότι η συντριπτική πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας θεωρεί επιβεβλημένη την εξεύρεση της λύσης του Κυπριακού εντός του ανωτέρω πλαισίου.

Το βράδυ ασφαλές συμπέρασμα για το αποτέλεσμα της Πενταμερούς, λέει η Λευκωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: