Η Βουλή των Ελλήνων και ο Απόδημος Ελληνισμός: Θα συνεχιστεί για πολύ η τραγωδία της Ομογένειας;

File Photo: Παρέλαση για την επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας, με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων ομογενών, στην 5η Λεωφόρο του Μανχάτταν, στη Νέα Υόρκη. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΠΑΝΑΓΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ




Του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΡΥΩΤΗ 

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι από τους λίγους Έλληνες πολιτικούς που γνωρίζουν πολύ καλά τον Ελληνισμό των ΗΠΑ. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ από το 1986 μέχρι το 1990.

Το 1993 παρακολούθησε μεταπτυχιακά μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ της Καλιφόρνιας, από όπου έλαβε το πτυχίο Μάστερ στην Διεθνή Πολιτική. Επέστρεψε πάλι στο Χάρβαρντ, όπου μετά από διετή φοίτηση, απέκτησε πτυχίο ΜΒΑ το 1995.

Τα έκανε όμως μούσκεμα, όταν ήρθε η ώρα να περάσει ένα νόμο που θα επέτρεπε στους Έλληνες, που ζουν στο εξωτερικό, να ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές από τον τόπο διαμονής τους. Έτσι πέρασε τον νόμο 4648/2019 μετά από διαβουλεύσεις πολλών εβδομάδων μεταξύ των κομμάτων, που αφορούσε στο εκλογικό δικαίωμα των ομογενών από τους τόπους διαμονής τους.

  • Σύμφωνα με αυτό το νόμο  για να ασκηθεί αυτό το δικαίωμα θα έπρεπε ο εκλογέας να έχει αποδεδειγμένη παρουσία δύο ετών στην Ελλάδα την τελευταία 35ετία, καθώς και να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση Ε1 ή Ε2 ή Ε3 ή Ε9 είτε το τρέχον είτε το προηγούμενο φορολογικό έτος στις ελληνικές Αρχές.
  • Υπήρξα, μαζί με χιλιάδες άλλους απόδημους Έλληνες, θύμα αυτού του νόμου, διότι δεν πληρούσα τις παραπάνω προϋποθέσεις. Βέβαια κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης δεν κατάλαβε τότε τι συνέβη και δεν διαμαρτυρήθηκε για αυτή την προφανή αδικία.

Αλλά ξαφνικά κάποιοι ξύπνησαν μέσα στη Νέα Δημοκρατία μετά τις δηλώσεις της αρμόδιας για θέματα Απόδημου Ελληνισμού στο  ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρας Τζάκρη (πρώην υφυπουργού και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ), η οποία σε συνέντευξή της στον “Εθνικό Κήρυκα” της Νέας Υόρκης, υποστήριξε ότι το κόμμα της τάσσεται πλέον υπέρ της άρσης των περιορισμών στο δικαίωμα των Ελλήνων της διασποράς να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Η ίδια ανέφερε μάλιστα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα τους καταργήσει  αμέσως μόλις επιστρέψει στην διακυβέρνηση της χώρας.

Έτσι, την επόμενη ημέρα ξύπνησε και ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και ανήγγειλε ότι θα καταθέσει στη Βουλή σχέδιο νόμου με ένα άρθρο, στο οποίο θα προβλέπεται η κατάργηση των περιορισμών που έχουν τεθεί για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος του απόδημου Ελληνισμού από τον τόπο κατοικίας του. Σύμφωνα μάλιστα  με αυτό το σχέδιο νόμου, η μόνη προϋπόθεση για να ψηφίσουν οι Έλληνες του εξωτερικού θα είναι να εγγραφούν, με δική τους μέριμνα, στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού.

Έτσι ήρθε πάλι στο προσκήνιο μία τριτοκοσμική νοοτροπία και άρχισε ένας μίνι εμφύλιος πόλεμος των κομμάτων στην Βουλή.

Στο θέμα αναφέρθηκε και η κυβερνητική εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι «για να μη χάνεται χρόνος, η κυβέρνηση με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη καταθέτει σήμερα στη Βουλή νομοσχέδιο για την άρση των περιορισμών». Η ίδια πρόσθεσε μάλιστα ότι «με τη συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ εξασφαλίζεται η απαραίτητη πλειοψηφία των 2/3 που απαιτεί το Σύνταγμα» για την αλλαγή του συγκεκριμένου νόμου.

  • Δεν πρόλαβε η κυρία Αριστοτελία Πελώνη να τελειώσει την δήλωσή της και άρχισαν οι στρακατρούκες. Σχολιάζοντας την κυβερνητική πρωτοβουλία, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για άθλιο μικροκομματικό παιχνίδι με την ψήφο των αποδήμων.

Αλλά πριν συνεχίσουμε, ας δούμε την δήλωση Βορίδη για το σχέδιο νόμου για την άρση των περιορισμών στην ψήφο των αποδήμων που θα κατατεθεί στη Βουλή:

«Μετά την τοποθέτηση που έκανε η κα Τζάκρη – με την οποία εμείς διαβλέπουμε σημαντική αλλαγή στην θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των απόδημων – ανοίγει ο δρόμος για να αρθούν οι περιορισμοί του ψηφισμένου νόμου με ένα άρθρο για την κατάργηση όλων των περιορισμών που υπάρχουν για τους απόδημους Έλληνες και για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος από τον τόπο κατοικίας τους. Συμφωνούμε με την τοποθέτηση της καςΤζάκρη που χαρακτήρισε προσβλητικούς και υποτιμητικούς τους περιορισμούς του νόμου για διετή παραμονή στην Ελλάδα την τελευταία 35ετια και για ύπαρξη φορολογικής δήλωσης και θα φέρουμε μικρό νομοσχέδιο για την άρση τους. Ελπίζω να ξεκινήσει άμεσα, την Πέμπτη , η συζήτηση του νέου νομοσχεδίου».

Με τη ρύθμιση Βορίδη συντάχθηκε το ΚΙΝΑΛ, ενώ το ΚΚΕ διαφώνησε με νέες παρεμβάσεις για την άρση των περιορισμών στην ψήφο των αποδήμων και έστρεψε τα πυρά του κατά του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζοντας τη Θεοδώρα Τζάκρη «λαγό της ΝΔ» ενώ άφησε σαφείς υπαινιγμούς για υπόγειες συνεννοήσεις μεταξύ του κ. Μητσοτάκη και του κ. Τσίπρα.

Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν άμεση.

Με κοινή τους δήλωση οι Γιώργος Κατρούγκαλος, Θεοδώρα Τζάκρη και Κώστας Ζαχαριάδης εγκαλούν την κυβέρνηση και τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη ότι επιχειρούν να διαστρέψουν την πραγματικότητα και να παραπλανήσουν τους Έλληνες της Διασποράς. Δήλωσαν ότι θα καταθέσουν και πάλι στη Βουλή την αρχική τους πρόταση για την ανάδειξη 4 «βουλευτών εξωτερικού» που θα εκπροσωπούν ανά αντίστοιχη γεωγραφική ενότητα τους Έλληνες που διαμένουν σε:

  1. Ευρώπη, 2. Βόρεια, Κεντρική και Νότια Αμερική, 3. Χώρες Ωκεανίας και Άπω Ανατολής, 4. Υπόλοιπες Χώρες.

Εγώ συμφωνώ με την πρόταση για την εκλογή μικρού αριθμού  βουλευτών επικρατείας, που να αντιπροσωπεύουν τους απόδημους Έλληνες, ώστε να προσφέρουν την εμπειρία του εξωτερικού στην ελληνική Βουλή. Τι νόημα έχει ο άλλος που λείπει από την Ελλάδα τόσα χρόνια να ψηφίζει για τον βουλευτή της γενέτειρας του ιδίου η των παππούδων του, επηρεάζοντας το τοπικό εκλογικό αποτέλεσμα. Καλύτερα να ψηφίζει για μια λίστα Απόδημων Ελλήνων, που θα επιλέγει κάθε κόμμα ή ξεχωριστά ή μέσα στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

  • Η τροπολογία της Νέας Δημοκρατίας προτείνει την κατάργηση του όρου της συνολικά διετούς διαμονής στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της τελευταίας 35ετίας από την ημερομηνία υποβολής αίτησης για την εγγραφή του ψηφοφόρου στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού, καθώς και την κατάργηση της υποχρέωσης υποβολής φορολογικής δήλωσης κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Με τον τρόπο αυτό βέβαια η συζήτηση ξαναγυρίζει στην αρχική της αφετηρία και είναι σίγουρο ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία συμφωνία μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων. Όπως έγραψε ο Νότης Παπαδόπουλος στην Καθημερινή:

«Η καθημερινή μετωπική αντιπαράθεση των δύο πλευρών είναι αντιπαραγωγική, κουραστική και ψυχοφθόρος για τον πολίτη. Η ισοπεδωτική αυτή συμπεριφορά ένθεν κακείθεν διχάζει και φανατίζει τον κόσμο, ενώ οδηγεί στην απαξίωση της πολιτικής και δημιουργεί σύγχυση και καχυποψία απέναντι σε όσα συμβαίνουν στη δημόσια σφαίρα. Η μιζέρια και η κοντόφθαλμη αντιπαράθεση δεν βοηθούν τη χώρα. Απαιτείται συνεργασία του πολιτικού προσωπικού, συνεννόηση και αναζήτηση κοινών στόχων. Από τους οποίους θα επωφεληθεί όλη η χώρα – και οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής.»

Έτσι η τραγωδία της ομογένειας θα συνεχιστεί, διότι η τροπολογία για να εγκριθεί από την Βουλή χρειάζεται 200 ψήφους, που φαίνεται αδύνατο να επιτευχθεί στο κλίμα της σημερινής πόλωσης.  Έτσι θα συνεχίσει να ισχύει ο νόμος που δεν επιτρέπει σε μένα και χιλιάδες συμπατριώτες μου να ψηφίσω από την Ουάσιγκτον. Αλλά εγώ γνωρίζω και άλλα μονοπάτια, διότι είμαι εγγεγραμμένος στον εκλογικό κατάλογο Αθηνών και έτσι, όταν έρθει η ώρα των εκλογών θα επιστρέψω για να ψηφίσω, αρκεί στο εκλογικό κέντρο να βρω το ψηφοδέλτιο του κόμματος στο οποίο θα ήθελα να δώσω τη ψήφο μου.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Επίσημος Χάρτης: Η γεωπολιτική σημασία της ΑΟΖ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Καστελόριζο της Ευρώπης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: