Η Τουρκία αντιμέτωπη με τα όρια της κινεζικής διπλωματίας εμβολίων: Ο εκβιασμός για τους Ουιγουρους

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον Κινέζο ομόλογό του Wang Yi, στην Άγκυρα. Φωτογραφία via Twitter, @MevlutCavusoglu




Τη στιγμή που οι μολύνσεις είναι στο υψηλότερο επίπεδο, καταγράφοντας χθες 54.562 νέες περιπτώσεις, το Πεκίνο επιβραδύνει την παράδοση των δόσεων του εμβολίου CoronaVac στην Τουρκία, αιχμή του δόρατος της εκστρατείας εμβολιασμού, αναφέρει η εφημερίδα Le Monde σε κείμενο της Marie Jégo.

Ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan, υποδεχόμενος τον υπουργό Εξωτερικών της Κίνας, Wang Yi, στην Άγκυρα στις 26 Μαρτίου, επέμεινε να γίνουν σεβαστές οι  προηγούμενες συμφωνίες, εκφράζοντας την δυσφορία του για τη μη παράδοση, βάσει της συμφωνίας, παρτίδας 50 εκατομμυρίων δόσεων του κινεζικού εμβολίου πριν από το τέλος Φεβρουαρίου.

Όπως σημειώνει η δημοσιογράφος, το κινεζικό εμβόλιο CoronaVac, φθηνό και εύκολο,  απεικονίζει τα όρια της «διπλωματίας εμβολίων», που προσφέρει το Πεκίνο σε αναδυόμενες χώρες, αντιμέτωπες με την πανδημία, αλλά λόγω έλλειψης επαρκών δόσεων, η εκστρατεία εμβολιασμού στην Τουρκία βλέπει τον ρυθμό της να επιβραδύνεται, με αποτέλεσμα να απέχει πολύ από τις  προβλέψεις για χορήγηση  105 εκατομμύρια δόσεων μέχρι τέλη Απριλίου.

Κατά την ίδια, ειδικοί στην Τουρκία διερωτώνται ως προς τους λόγους της καθυστέρησηςκαθώς οι παραγωγικές ικανότητες της Κίνας τίθενται υπό αμφισβήτηση, ενώ προκύπτουν επίσης αμφιβολίες, σχετικά με την αξιοπιστία των κινεζικών αρχών, ύποπτων για εκβιασμό της τουρκικής κυβέρνησης για τη μειονότητα των Ουιγούρων.

Το Πεκίνο θα απαιτεί την έκδοση των πιο ενεργών πολιτικά εκπροσώπων των Ουιγούρων, με το εμβόλιο να είναι το μέσο αυτού του εκβιασμού.

ΠΗΓΗ: Le Monde, Marie Jégo La Turquie confrontée aux limites de la diplomatie chinoise des vaccins

Τουρκία και Συνθήκη του Montreux: Κλιμακώνει την ένταση ο Ερντογάν λόγω μείωσης της δημοτικότητάς του

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: