Το σκάνδαλο με τις χρυσές ταπετσαρίες κλονίζει τον Μπόρις Τζόνσον: Του τις επέβαλλε η γυναίκα του

File photo: Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και η σύζυγός του Κάρι Σίμοντς έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ 10. EPA/ANDY RAIN




Το σκάνδαλο των υπέρογκων δαπανών για την ανακαίνιση της πρωθυπουργικής κατοικίας που πραγματοποιήθηκε καθ’ υπόδειξη της συζύγου του Μπόρις Τζόνσον μπορεί να ξέσπασε προ ημερών αλλά έχει ιστορία ενός χρόνου και πλέον.

Το «σκάνδαλο της ταπετσαρίας» όπως αποκαλείται, σε συνδυασμό με τις αποκαλύψεις για τις απαράδεκτες δηλώσεις Τζόνσον μετά το δεύτερο κύμα της πανδημίας έχουν στριμώξει άσχημα τον Βρετανό πρωθυπουργό που καλείται πλέον να απολογηθεί ενώπιον της βουλής, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση απαιτεί έρευνα.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, όπως τα αποκαλύπτει η εφημερίδα Daily Mail:

Ήταν πριν 14 μήνες – Φεβρουάριος του 2020 – που για πρώτη φορά οι αξιωματούχοι της Ντάουνιγκ Στριτ θορυβήθηκαν από τις ανακαινίσεις στην πρωθυπουργική κατοικία.

Είχαν κάθε λόγο να μην δίνουν ιδιαίτερη σημασία στους διακοσμητές που είχαν πιάσει δουλειά εκεί μετά την Πρωτοχρονιά. Ήδη είχαν εντοπιστεί καμιά δεκαριά κρούσματα κορωναϊού στη Βρετανία και η πιθανότητα ότι ο ιός μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν ορατή.

Ο Μπόρις Τζόνσον ήταν ακόμη στα πάνω του μετά τον εκλογικό θρίαμβο του Δεκεμβρίου 2019 και από τις χριστουγεννιάτικες διακοπές του στην Καραϊβική με την σύντροφό του Κάρι Σίμοντς – δεν είχαν ακόμη παντρευτεί.

Το ζευγάρι είχε ενθουσιαστεί από τα νέα ότι η Σίμοντς ήταν έγκυος, παρότι ακόμη δεν είχαν δημοσιοποιήσει τα νέα.

Όπως έχει τώρα πλέον επιβεβαιωθεί, σε κείνο το στάδιο ο κ. Τζόνσον ήταν ανάμεσα σε κείνους που δεν ανησυχούσαν και τόσο από τον κίνδυνο της πανδημίας.

Όμως, ξαφνικά ανησύχησε από τα πρώτα σημάδια ενός πολιτικού προβλήματος πολύ κοντά στο σπίτι του.

«Το κόστος είναι τελείως εκτός ελέγχου – [η Κάρι] αγοράζει χρυσή ταπετσαρία!» φώναζε στους βοηθούς του ο Τζόνσον.

Δεν είναι σαφές εάν επρόκειτο για κλασσική φραστική υπερβολή του Τζόνσον – ή κατά πόσον η ταπετσαρία τοίχου ήταν πραγματικά χρυσή. Πάντως, η εταιρεία της διακοσμήτριας εσωτερικών χώρων Lulu Lytle που είχε προσληφθεί από την Σίμοντς – πουλάει πράγματι ταπετσαρίες τοίχου «Κίτρινου Χρυσού» και «Παλαιωμένου Χρυσού».

Όταν τον ρώτησαν οι βοηθοί του πόσο κόστιζε, ο Τζόνσον είπε: «Δεκάδες και δεκάδες χιλιάδες – δεν τα βγάζω πέρα».

Η αρμόδια υπηρεσία συντήρησης της Ντάουνινγ Στριτ, του είπε ότι υπήρχε ένα εγκεκριμένο ετήσιο κονδύλι  £30,000 από τις κρατικές δαπάνες για την ανακαίνιση του διαμερίσματος.

Ο Τζόνσον έπρεπε να πληρώσει τις υπόλοιπες  £58,000.

Η υπόθεση τον έφερε σε σύγκρουση με την Σίμοντς και την Έλεν Μακναμάρα, γενική διευθύντρια της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργικού συμβουλίου.

Η Σίμοντς λέγεται ότι ζήτησε από τον Τζόνσον να απολύσει την Μακναμάρα επειδή αρνήθηκε να υπογράψει για την εκταμίευση του επιπλέον ποσού.

Παρά τον ετήσιο πρωθυπουργικό του μισθό των 150.000 λιρών ο Τζόνσον φέρεται να δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα μετά το ακριβό διαζύγιό του από την πρώην σύζυγό του Μαρίνα και την απώλεια ετήσιων εισοδημάτων 250.000 λιρών από τη δημοσιογραφική του καριέρα.

Όταν έφθασε ο Μάρτιος, ο Τζόνσον ξέκλεβε λίγο χρόνο από τις έκτακτες συνεδριάσεις για τη διαχείριση της πανδημίας προκειμένου να ασχοληθεί με το “Wallpaper-gate”, όπως βάφτισαν σύμβουλοί του το θέμα αντλώντας έμπνευση από το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ στις ΗΠΑ, που γκρέμισε από την προεδρία τον Ρίτσαρντ Νίξον.

Κι έτσι άρχισαν να ψάχνουν ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό και πώς. Στο παιχνίδι μπήκε και ο πρόεδρος του κόμματος των Συντηρητικών, ανεψιός της Δούκισσας της Κορνουάλης και επιτυχημένος επιχειρηματίας με πολλές πολιτικές διασυνδέσεις Μπεν Έλιοτ, που αρέσκεται σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις.

Η πρώτη σκέψη του Τζόνσον ήταν να αποτανθεί στο αφεντικό του κατασκευαστικού γίγαντα JCB, Λόρδο Μπάμφορντ που έχει δωρίσει μαζί με τις εταιρείες τα προηγούμενα χρόνια πάνω από 10 εκατ. λίρες στους Τόρις, αλλά το θέμα δεν προχώρησε.

  • Μέχρι τις αρχές Ιουνίου πιστεύεται ότι πλήρωσε ολόκληρο το λογαριασμό η αρμοδια υπηρεσία του κυβερνητικού συμβουλίου,  αλλά το ποσό έπρεπε να επιστραφεί.

Έτσι οι συνεργάτες του Τζόνσον σκέφτηκαν μια άλλη λύση: ένα «τυφλό καταπίστευμα» στα πρότυπα εκείνου του Λευκού Οίκου που είναι αρμόδιο για τη συντήρηση του γραφείου του Προέδρου των ΗΠΑ.

Με τη λύση αυτή ο πρωθυπουργός θα αγνοούσε ποιος είχε δώσει λεφτά σ’ αυτό το καταπίστευμα και άρα δεν θα υπήρχε σύγκρουση συμφερόντων.

Αλλά και αυτή η λύση εγκαταλείφθηκε και ο Τζόνσον αποφάσισε να δημιουργηθεί ένα διαφορετικό πιο «ανοικτό» καταπίστευμα για τη Ντάουνινγκ Στριτ. Ζητήθηκε μάλιστα από τον Λόρδο Μπράουνλοου, έναν άλλο δωρητή των Τόρις να το στήσει, καθώς είχε απορρίψει την σχετική πρόταση τον Ιούλιο ο πρώην υπ Οικ Άλαστερ Ντάρλινγκ. Περίπου εκείνη την περίοδο το αρχηγείο των Τόρις κατέβαλε στην υπηρεσία του κυβερνητικού συμβουλίου τις 58.000 λίρες για την εξόφληση του χρέους.

  • Όταν όμως αντιλήφθηκαν στους Συντηρητικούς ότι η κίνηση αυτή ενδεχομένως να παραβίαζε τους κανόνες της Εκλογικής Επιτροπής της χώρας, σύμφωνα με τους οποίους τα κεφάλαια των κομμάτων θα πρέπει να διατίθενται για πολιτικές εκστρατείες, επικράτησε πανικός.

Κι έτσι ξεκίνησε μια προσπάθεια να καλύψουν τα ίχνη.

Όπως αποκαλύπτει η Daily Mail στις αρχές Οκτωβρίου ο Τζόνσον συζήτησε τα οικονομικά του προβλήματα στη Ντάουνινγκ Στριτ με τον Λόρδο Γκόλντσμιθ. Ο διορισμός της αρραβωνιαστικιάς του Τζόνσον ως διευθύντριας επικοινωνίας της Aspinall Foundation (οργάνωσης προστασίας της άγριας πανίδας) ενίσχυσε το ταμείο της οικογένειας Τζόνσον, ενώ ένα e-mail που διέρρευσε, αποκαλύπτει ότι στις 23 Οκτωβρίου ο Λρόδος Μπράουνλοου είπε στον παραλήπτη του μηνύματος ότι έκανε μια δωρεά 58.000 λιρών στους Τόρις καθιστώντας σαφές ότι το ποσό επρόκειτο να καλύψει εκείνο που πλήρωσε το κόμμα στην υπηρεσία συντήρησης  κι ότι επρόκειτο να αποδοθεί στο υπό σύσταση καταπίστευμα της Ντάουνινγκ Στριτ υπό τον ίδιο, που όμως δεν έχει ακόμη – έξι μήνες μετά – δημιουργηθεί.

Ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Σάιμον Κέις δήλωσε προσφάτως ότι το ποσό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πληρωμή της ανακαίνισης της πρωθυπουργικής κατοικίας τώρα ή στο μέλλον, πράγμα που σημαίνει ότι μάλλον ναυαγούν τα σχέδια για τη σύσταση του καταπιστεύματος.

Στο μεταξύ η Ντάουνινγκ Στριτ λέει τώρα ότι «το κόστος της ανακαίνισης εξόφλησε προσωπικά ο Πρωθυπουργός», αλλά δεν εξήγησε πώς πλήρωσε ο Τζόνσον τις 58.000 λίρες, ούτε από που τις βρήκε, ούτε σε ποιον τις κατέβαλε. Στην αρμόδια υπηρεσία, το αρχηγείο των Τόρις, στον Λόρδο Μπράνλοου, ή στην εταιρεία από την οποία αγοράστηκε το χαρτί ταπετσαρίας;

  • Υπενθυμίζεται ότι η αντίδραση του πρώην κορυφαίου συμβούλου του Τζόνσον, Ντόμινικ Κάμινγκς να χρησιμοποιηθούν χρήματα δωρητών για την ανακαίνιση της πρωθυπουργικής κατοικίας ήταν ένας από τους λόγους για την απομάκρυνσή του τον περασμένο Δεκέμβριο από τη Ντάουνινγκ Στριτ.

Την περασμένη Παρασκευή στην επίθεση που εξαπέλυσε ο Κάμινγκς κατά του Τζόνσον ανέφερε ότι είχε πει στον πρωθυπουργό πως τέτοια σχέδια ήταν «ανήθικα, ανόητα, πιθανόν παράνομα».

Τη διερεύνηση της υπόθεσης υποσχέθηκε να αναλάβει η Εκλογική Επιτροπή, που εξετάζει τις δωρεές στα πολιτικά κόμματα και τις δαπάνες τους.

Μερικές από τις φωτό στο Instagram με δείγματα δουλειάς της Soane της εταιρείας της Lulu Lytle στην οποία ανατέθηκε η ανακαίνιση της βρετανικής πρωθυπουργικής κατοικίας:

Όπως καταλήγει το δημοσίευμα της Daily Mail, είτε θεωρεί κανείς τον Κάμινγκς ιδιοφυϊα ή διάολο προσωποποιημένο, είναι δύσκολο να διαφωνήσει μαζί του στο ότι ο κ. Τζόνσον είναι ένοχος τουλάχιστον για μια από τις κατηγορίες που του αποδίδονται.

Πηγή: Daily Mail

Aκολουθήστε την Hellas Journal στη News Google

Η Ιβάνκα Τραμπ κόβει βόλτες στη Νέα Υόρκη, συνοδευόμενη από τις μυστικές υπηρεσίες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: