Η Ρεάλ Σοσιεδάδ επικράτησε της Αθλέτικ Μπιλμπάο με 1-0, στον “βάσκικο” τελικό του Κυπέλλου Ισπανίας

Ο αρχηγός της Real Sociedad, Asier Illarramendi (Δ) λαμβάνει το κύπελλο από τον Βασιλιά Felipe VI (Α) της Ισπανίας. 03 Απριλίου 2021. EPA, Julio Munoz




Η Ρεάλ Σοσιεδάδ ήταν η θριαμβεύτρια στον μεγάλο -βάσκικο- τελικό του Κυπέλλου Ισπανίας για την αγωνιστική περίοδο 2019/20,(είχε αναβληθεί πέρσι λόγω του κορωναϊού) που διεξήχθη στο «Estadio de La Cartuja» της Σεβίλλης, επικρατώντας της Αθλέτικ Μπιλμπάο με 1-0, χάρις στο εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Μίκελ Ογιαρθάμπαλ.

Τρίτο Κύπελλο στην Ιστορία της Σοσιεδάδ και πρώτο μετά από 34 χρόνια, κατέκτησε τον 20ό τίτλο της καριέρας του ο Νταβίντ Σίλβα.

Σχεδόν ένα χρόνο μετά την αρχικώς ορισθείσα ημερομηνία του τελικού (18/4/2020), η ιστορική, πρώτη μονομαχία των «αιωνίων» αντιπάλων της Χώρας των Βάσκων σε τελικό του Copa del Rey, κρίθηκε στις… λεπτομέρειες. Και στη μεγαλύτερη θέληση που έδειξε η Σοσιεδάδ στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα.

Το παιχνίδι είχε τρομερό ρυθμό απ’ τα πρώτα λεπτά, με τις δύο ομάδες να παίζουν φουλ επιθετικά και τις φάσεις να διαδέχονται η μία την άλλη. Η Σοσιεδάδ άρχισε να «πατάει» καλύτερα στο γήπεδο μετά το 20ό λεπτό, όμως η Μπιλμπάο ήταν εκείνη που έφτασε πρώτη μία… ανάσα απ’ το γκολ με το καταπληκτικό κατέβασμα και το μακρινό, ευθόβολο σουτ του Ινίγο Μαρτίνεθ, το οποίο απέκρουσε εντυπωσιακά ο Ρεμίρο (πρώην παίκτης της Μπιλμπάο) με απίθανη εκτίναξη στο «παραθυράκι» του.

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε αντίστοιχα εντυπωσιακά, με τη Σοσιεδάδ να βγάζει μεγαλύτερη επιθετικότητα. Στο 50’ από γύρισμα του Ογιαρθάμπαλ, η μπάλα χτύπησε στον αγκώνα του Ινίγο Μαρτίνεθ, όμως ο διαιτητής Φερνάντεθ (μετά από συνεννόηση και με το VAR) έδειξε πως η παράβαση έγινε οριακά έξω απ’ την περιοχή της Αθλέτικ.

Στο 59’ από εξαιρετική μπαλιά του Νταβίντ Σίλβα στον Μερίνο, ο μέσος της Σοσιεδάδ πάτησε στην περιοχή κι ανατράπηκε καθαρά από τον Ινίγο Μαρτίνεθ. Ο διαιτητής Φερνάντεθ έδειξε αμέσως την εσχάτη των ποινών και κόκκινη στον διεθνή μέσο της Μπιλμπάο, όμως έπειτα από συζήτηση με το VAR και on field review έλεγχο κι από τον ίδιο, πήρε πίσω την κόκκινη κάρτα, δημιουργώντας νέες… γκρίνιες απ’ την πλευρά της Σοσιεδάδ.

Την εκτέλεση του πέναλτι ανέλαβε ο αρχηγός της Ρεάλ Σοσιεδάδ, Μίκελ Ογιαρθάμπαλ στο 63’, στέλνοντας από την άλλη γωνία τον Ουνάι Σιμόν για το 1-0 για την ομάδα του.

Η Μπιλμπάο άρχισε να πιέζει ασφυκτικά στο τελευταίο δεκάλεπτο κι έχασε ευκαιρίες με τους Ινιάκι Γουλιαμς και Ίνιγο Μαρτίνεθ, όμως ο Ρεμίρο ήταν σταθερότατος κάτω από τα δοκάρια της Σοσιεδάδ, διατηρώντας μέχρι το φινάλε το «μηδέν» στην εστία του.

Διαιτητής: Χαβιέ Εστράδα Φερνάντεθ
Κίτρινες: Ντάνι Γκαρθία, Ινίγο Μαρτίνεθ – Μερίνο

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:
ΑΘΛΕΤΙΚ ΜΠΙΛΜΠΑΟ (Γκαρθία Μαρθελίνο): Ουνάι Σιμόν, Ντε Μάρκος, Αλβάρεθ, Μαρτίνεθ, Μπερτσίτσε (90’+3’ Κάπα), Μπερενγκέρ (76’ Βιγιαλίμπρε), Ντάνι Γκαρθία (76’ Βέσγκα), Βενσεδόρ (68’ Λόπεθ), Μουνιαΐν, Ραούλ Γκαρθία, Γουίλιαμς.
ΡΕΑΛ ΣΟΣΙΕΔΑΔ (Ιμανόλ Αλγκουαθίλ): Ρεμίρο, Γκοροθάμπελ (90’+3’ Ελουστόνδο), Θουπέλδια, Λε Νορμάντ, Μονρεάλ, Ντ. Σίλβα (85’ Γκεβάρα), Θουμπιμέντι, Μερίνο, Πορτού (88’ Μπαρενετσέα), Ογιαρθάμπαλ, Ίσακ (88’ Φερνάντεθ).

Σήκωσε την κούπα ο «λαβωμένος» -κι απών στον τελικό- αρχηγός της Σοσιεδάδ, Ασιέρ Ιγιαραμέντι

Μία πολύ συγκινητική στιγμή έλαβε χώρα στον αγωνιστικό χώρο του «Estadio de La Cartuja» της Σεβίλλης, λίγα λεπτά μετά το τέλος του τελικού του Κυπέλλου Ισπανίας για την αγωνιστική περίοδο 2019/20 που βρήκε θριαμβεύτρια τη Ρεάλ Σοσιεδάδ με 1-0 κόντρα στην -«αιώνια» αντίπαλό της στη Χώρα των Βάσκων- Αθλέτικ Μπιλμπάο.

Ο Μίκελ Ογιαρθάμπαλ, ο υπαρχηγός της Σοσιεδάδ κι ο άνθρωπος που έκρινε τον τελικό με το εύστοχο πέναλτί του στο 63ο λεπτό, έβαλε αμέσως το περιβραχιόνιο από το χέρι του και το φόρεσε στον Ασιέρ Ιγιαραμέντι, τον φυσικό ηγέτη και πρώτο αρχηγό της βασκικής ομάδας, ο οποίος «έχασε» τη συμμετοχή του στο μεγάλο παιχνίδι, λόγω ενός τραυματισμού στον αστράγαλο.

Ο Ιγιαραμέντι ανέβηκε κουτσαίνοντας στο χώρο της απονομής, παρέλαβε το βαρύτιμο τρόπαιο και στη συνέχεια πήγε για να γιορτάσει μαζί με τους υπόλοιπους συμπαίκτες του, που τον περίμεναν καρτερικά στο βάθρο των νικητών.

Την ίδια ώρα οι παίκτες της Αθλέτικ Μπιλμπάο παρακολουθούσαν περίλυποι να… ξεγλυστράει από τα χέρια τους το μεγάλο τρόπαιο. Και πλέον θα έχουν μπροστά τους δύο εβδομάδες για να ανασυγκροτηθούν και να διεκδικήσουν το Copa del Rey της εφετινής σεζόν (2020/21), στον τελικό που θα διεξαχθεί ξανά στο «Estadio de La Cartuja» της Σεβίλλης στις 17 Απριλίου, έχοντας ως αντίπαλο αυτή τη φορά την Μπαρτσελόνα.


Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: