Η Πράγα “παραλογίζεται” λέει ο Πούτιν για τις κατηγορίες περί ρωσικής εμπλοκής σε έκρηξη αποθήκης πυρομαχικών στην Τσεχία

“Putin Go Home” γραμμένο σε οίκημα στα περίχωρα της ρωσικής πρεσβείας στην Πράγα της Τσεχίας, στις 22 Απριλίου 2021. EPA/MARTIN DIVISEK




Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν καταδίκασε σήμερα τον «παραλογισμό» των κατηγοριών της Πράγας που ισχυρίζεται ότι η Μόσχα βρίσκεται πίσω από την έκρηξη μιας αποθήκης πυρομαχικών στην Τσεχία, πυροδοτώντας μια διπλωματική κρίση μεταξύ των δύο χωρών.

«Κατόπιν αιτήματος (του Γάλλου προέδρου) Εμανουέλ Μακρόν, ο Βλαντίμιρ Πούτιν σχολίασε την τρέχουσα κατάσταση των σχέσεων Ρωσίας-Τσεχίας, υπογραμμίζοντας τον παραλογισμό των κατηγοριών της Πράγας κατά της Ρωσίας και των μέτρων που ελήφθησαν», ανέφερε η ανακοίνωση του Κρεμλίνου, που εκδόθηκε μετά από μια τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Πούτιν και Μακρόν.

Η τσεχική κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα κατηγόρησε τις μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας ότι ευθύνονται για την έκρηξη σε μια αποθήκη πυρομαχικών, το 2014, σκοτώνοντας δύο άτομα. Αμέσως μετά, η Πράγα απέλασε 18 Ρώσους διπλωμάτες, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για κατασκόπους.

Η Μόσχα απάντησε ζητώντας από 20 Τσέχους διπλωμάτες να εγκαταλείψουν την επικράτειά της, ενώ η Σλοβακία, η Ρουμανία και οι χώρες της Βαλτικής ανακοίνωσαν την απέλαση Ρώσων διπλωματών, σε αλληλεγγύη προς την Πράγα.

Νωρίτερα σήμερα, ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, απέρριψε τις κατηγορίες της Πράγας. «Αυτές είναι πολύ σοβαρές κατηγορίες εναντίον της Ρωσίας», είπε, χαρακτηρίζοντας αυτές «αβάσιμες» που προκαλούν «πολύ μεγάλη ζημιά» στις διμερείς σχέσεις.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ, υποστήριξε ότι εναπόκειται στις Βρυξέλλες να απαντήσουν σε αυτές τις «συγκεχυμένες δηλώσεις» της Πράγας.

Κατηγόρησε επίσης την Τσεχία για παραβίαση «διεθνών συμβάσεων» με την αποθήκευση απαγορευμένων ναρκών κατά προσωπικού σε αυτήν την αποθήκη.

Ο Τσέχος υπουργός Εσωτερικών Γιαν Χάματσεκ την περασμένη Τρίτη ζήτησε από τους εταίρους του στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ να απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες για να στηρίξουν την Πράγα στην αντιπαράθεση της με τη Μόσχα.

Με πληροφορίες AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μόσχα, Ρωσία

Ακολουθήστε την Hellas Journal στην GOOGLE NEWS

Κάνει το λιοντάρι στο υπουργικό του συμβούλιο ο Ερντογάν: Απειλεί τον Μπάιντεν αλλά… χαμηλόφωνα για να μην τον ακούσει

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: