Η πλειοψηφία των ψηφοφόρων της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ δεν θεωρούν τον Μητσοτάκη δεξιό

File Photo Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Α) συνομιλεί με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά (Δ), κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στη Βουλή ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




  • Μια δημοσκόπηση, προβολή στις μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον στοιχείο αναδεικνύει πανελλαδική δημοσκόπηση της GPO για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας.

Από τα ευρήματα ξεχωρίζει η απάντηση στο ερώτημα πως κατατάσσετε στον ιδεολογικό χάρτη τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Σε ποσοστό άνω του 50% οι ψηφοφόροι της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ δηλώνουν ότι δεν τον θεωρούν δεξιό, αλλά κεντροδεξιό.

Στην έρευνα που έγινε τηλεφωνικά από τις 22 έως τις 30 Μαρτίου σε δείγμα 1.003 ατόμων άνω των 17 ετών, διαπιστώνονται και μερικά ακόμη χαρακτηριστικά που κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση.

Κοινός τόπος η «υπόδειξη» μεγάλης μερίδας των πολιτών για συγκλίσεις, μοιραία προς το κέντρο.

Σε ένα από τα βασικά ερωτήματα της έρευνας με το οποίο ζητείται να τοποθετηθούν τα κόμματα στον ιδεολογικό χάρτη γίνεται σαφής από την πρώτη ματιά η άποψη των ερωτώμενων και για τα δύο κόμματα εξουσίας, αλλά και για το ΚΙΝΑΛ που κατά την άποψη των πολιτικών αναλυτών είναι ένα κόμμα με το οποίο θα μπορούσαν τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ να συνεργαστούν για να κυβερνήσουν

Το εντυπωσιακότερο εύρημα της έρευνας σύμφωνα με το οποίο οι σημερινοί ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας σε ποσοστό 55% θεωρούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι κεντροδεξιός έναντι μόλις του 22,6% που τον θεωρεί δεξιό. Μάλιστα υπάρχει και ένα επιπλέον 18,5% που τον θεωρεί κεντρώο. 

Αντίστοιχα, εξίσου εντυπωσιακό, είναι και το ποσοστό των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ που επίσης θεωρεί το πρωθυπουργό κεντροδεξιό (51,3%) ή κεντρώο (10,3%) έναντι μόλις του 38,4% που τον θεωρεί δεξιό. 

Πιο «φυσιολογικά» είναι τα ποσοστά στην αντίστοιχη απάντηση για τον Αλέξη Τσίπρα. Να σημειωθεί μόνο ότι μόλις το 38,4% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ τον θεωρεί αριστερό, ενώ το 53,5% τον θεωρεί κεντροαριστερό.

Για τη Φώφη Γεννηματά, κυριαρχεί ο προσδιορισμός κεντρώα, ενώ ειδικά στους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ το ποσοστό ανεβαίνει στο 58,3%.

Ένα ακόμη εξαιρετικά ενδιαφέρον εύρημα βρίσκεται στην απάντηση του «ποιό κόμμα θα θέλατε να είναι ο ισχυρός προοδευτικός πόλος στη χώρα απέναντι στη ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη. Ενώ στον γενικό πληθυσμό υπάρχει μια ισορροπία μετά ΣΥΡΙΖΑ (41,4%) και ΚΙΝΑΛ (41,9%) μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ υπάρχει μια σαφέστατη προτίμηση προς το ΚΙΝΑΛ με 70,6%. Επίσης ενδιαφέρον έχει και η απάντηση του 23,6% των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ που προτιμούν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στο ερώτημα αν η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει μετακινηθεί προς τα δεξιά το τελευταίο διάστημα ενώ το 62% απαντά ΝΑΙ και Μάλλον ΝΑΙ, δεν έχουν την ίδια άποψη το 41,1% των νεοδημοκρατών ψηφοφόρων και το 31,7% του ΚΙΝΑΛ

Στο σύνολο των ψηφοφόρων μια σαφέστατη πλειοψηφία (64,8%) καλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κινηθεί προς το κέντρο ενώ τα ποσοστά στους ψηφοφόρους των κομμάτων ποικίλλουν από 49,7% στη ΝΔ, στο 79,6% ΣΥΡΙΖΑ και 86,7% ΚΙΝΑΛ.

Μοιρασμένο είναι το γενικό ποσοστό και για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ξεχωρίζουν το 21,9% των ψηφοφόρων της ΝΔ που τον καλεί να πάει πιο αριστερά, το 50% των δικών του ψηφοφόρων που του ζητά το ίδιο, ενώ το 41% των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ τον καλεί προς το κέντρο.

Τέλος, ενώ οι ψηφοφόροι της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ καλούν την κυρία Γεννηματά να κινηθεί προς το κέντρο, αντίθετα οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 48,3% την καλούν να τους… προσεγγίσει κινούμενη προς τα αριστερά.

Είναι προφανές ότι στο εκλογικό σώμα γίνονται διεργασίες που θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις καθώς όπως είναι γνωστό από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση  που θα γίνει με το σύστημα της απλής αναλογικής θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση και έτσι είτε πρέπει να προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας δύο ή και περισσότερων κομμάτων, είτε να προκηρυχθεί νέα αναμέτρηση που θα γίνει με νέο εκλογικό σύστημα.

Hellas Journal

Ακολουθήστε την HELLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

Ο Καραμανλής έβαλε τον Σημίτη στη θέση του: Ζητούσε να προσφύγει η Τουρκία στη Χάγη εναντίον της Ελλάδας!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: