Η Μόσχα απέλασε Ιταλό διπλωμάτη: «Άδικη» η απόφαση κατά τη Ρώμη

File Photo Ο υπουργόςΕξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ EPA/RUSSIAN FOREIGN AFFAIRS MINISTRΥ




Η Ρωσία απέλασε σήμερα Ιταλό διπλωμάτη και κάλεσε τον πρεσβευτή της Ιταλίας στο υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με την αβάσιμη, όπως τη χαρακτήρισε, κίνηση της Ρώμης να απελάσει δύο Ρώσους διπλωμάτες τον περασμένο μήνα.

Η Ιταλία απέλασε δύο Ρώσους διπλωμάτες αφού η αστυνομία είπε ότι συνέλαβε Ιταλό πλοίαρχο του Πολεμικού Ναυτικού να παραδίδει έναντι αμοιβής μυστικά έγγραφα σε Ρώσο αξιωματικό του στρατού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, ο ναυτικός ακόλουθος της ιταλικής πρεσβείας στη Μόσχα κηρύχθηκε «persona non grata» (ανεπιθύμητο πρόσωπο) και πρέπει να εγκαταλείψει τη χώρα εντός 24 ωρών.

Το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του, χαρακτήρισε άδικη την απόφαση της Ρωσίας να απελάσει τον Ιταλό διπλωμάτη.

«Θεωρούμε την απόφαση αβάσιμη και άδικη διότι έρχεται σε αντίποινα ενός νόμιμου μέτρου που έλαβαν οι ιταλικές αρχές υπερασπιζόμενες τη δική τους ασφάλεια», είπε το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Ρωσία και η Δύση έχουν προχωρήσει εκατέρωθεν σε αρκετές απελάσεις διπλωματών τις τελευταίες εβδομάδες, εν μέσω έντασης αναφορικά με την Ουκρανία και την υπόθεση του φυλακισμένου αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι.

Η Μόσχα και η Ουάσινγκτον έχουν συγκεκριμένα απελάσει 10 διπλωμάτες η καθεμία.

Η Τσεχία από την πλευρά της έχει απελάσει 18 Ρώσους διπλωμάτες, που παρουσιάστηκαν ως κατάσκοποι, κατηγορώντας παράλληλα τη Μόσχα για ανάμειξη σε έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών το 2014 που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι. Η Μόσχα ανταπάντησε απαιτώντας από 20 Τσέχους διπλωμάτες να εγκαταλείψουν το έδαφός της.

Αρκετές χώρες της Ευρώπης έχουν ανακοινώσει απελάσεις σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Τσεχία. Η Ρουμανία προχώρησε σε σχετική ανακοίνωση σήμερα, ύστερα από ανάλογη κίνηση της Σλοβακίας την Πέμπτη και τριών χωρών της Βαλτικής την Παρασκευή.

Με πληροφορίες από Reuters – AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μόσχα, Ρωσία

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη News Google

Σε εξέλιξη το σχέδιο Ερντογάν κατά του HDP: Άρχισε η δίκη Ντεμιρτάς και 100 ακόμη μελών του φιλο- κουρδικού κόμματος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: