Η κρίση στην Ουκρανία και όπως πάντα βρίσκεται πίσω η Τουρκία: Ράπισμα στη γονατισμένη Ευρώπη

File photo Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι (Α) στα σύνορα της χώρας του με τη Ρωσία. EPA, PRESIDENTIAL PRESS SERVICE, HANDOUT μέσω ΚΥΠΕ




Της ΛΟΡΙΑΣ ΜΑΡΚΙΔΗ

Όπου κρίση και αναταραχή εκεί και η νεο-οθωμανική Τουρκία για να εκμεταλλευθεί τις συγκυρίες προς προώθηση των επεκτατικών της σχεδιασμών και του παντουρκισμού.

Κύμβαλα πολέμου κρούουν στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας ,το οποίο συνορεύει με τη Ρωσία, ενώ αναφέρονται συγκρούσεις μεταξύ των Ουκρανικών στρατευμάτων και των Ρωσόφωνων αυτονομιστών οι οποίοι υποστηρίζονται από την Μόσχα.

Κι ενώ ο ισλαμιστής δικτάτορας ,Ταγίπ Ερντογάν, έχτισε πολυσχιδείς , στενές σχέσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας και της τεχνολογίας με στόχο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της χώρας του, δεν διστάζει να υποστηρίζει την Ουκρανία και να ενισχύει τα στρατεύματα της με την παροχή μη επανδρωμένων αεροσκαφών,drones,τα οποία πλήττουν στόχους των Ρωσόφωνων αυτονομιστών.

  • Οι Ηνωμένες Πολιτείες,επίσης, στηρίζουν και ενισχύουν την άμυνα της Ουκρανίας καθιστώντας σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι η Ουάσιγκτων δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το Κίεβο έναντι της επιθετικότητας της Ρωσίας. Έτσι η κρίση στην Ουκρανία με πιθανότητα ανάφλεξης στην περιοχή, βρίσκει την Τουρκία στο ίδιο στρατόπεδο με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ και αντιμέτωπη με τον σημαντικό εταίρο της, τη Ρωσία.

Η στάση της Άγκυρας σε περίπτωση θερμού επεισοδίου θα καθορίσει την μελλοντική πορεία της μεταξύ των δυο υπερδυνάμεων.

Παρά την εμφιλοχωρούσα ψυχρότητα στις σχέσεις Ουάσιγκτων – Άγκυρας, η οποία εκπορεύεται κυρίως από το γεγονός της απεξάρτησης της Τουρκίας από τις ΗΠΑ και λιγότερο από την αγορά του συστήματος S-400 από τη Ρωσία, ο νέος Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Α. Μπλίνκεν, δεν παρέλειψε να επισημάνει, πρόσφατα, ότι η Τουρκία αποτελεί ένα διαχρονικά πολύτιμο σύμμαχο για τις ΗΠΑ.

Πολύ σημαντική από γεωστρατηγικής άποψης είναι, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στολτενμπεργκ, η Τουρκία, στην οποία τελευταίως ανατέθηκε πρωταγωνιστικός ρόλος για αποστολές (missions) του Οργανισμού στη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία. Τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και , κυρίως ,το ΝΑΤΟ επιθυμούν διακαώς την επιστροφή της Τουρκίας στο δυτικό συνασπισμό, όπως παλιά!

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει την αναθέρμανση των σχέσεων του με τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, ιδιαίτερα τώρα που η οικονομία της χώρας του κλυδωνίζεται και η δημοτικότητα του μειώνεται.

  • Είναι, όμως, εκτός πραγματικότητας η εκτίμηση ότι ο αδίστακτος Ερντογάν θα εγκαταλείψει τον ευρασιατικό του προσανατολισμό και θα αποδομήσει τις σχέσεις συμφέροντος μεταξύ Άγκυρας και Κρεμλίνου.

Ταυτόχρονα με την εξουδετέρωση των πολιτικών του αντιπάλων στο εσωτερικό,των απόστρατων ναυάρχων αυτές τις μέρες, και εκμεταλλευόμενος τις δήθεν πραξικοπηματικές ενέργειες εις βάρος του καθεστώτος, ο Τούρκος πρόεδρος αναλώνεται στην εξασφάλιση ικανοποίησης όσων το δυνατόν περισσοτέρων αιτημάτων της Άγκυρας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση στα πλαίσια της συνάντησης του με τους επικεφαλής των Ευρωπαϊκών θεσμών.

Υ.Γ.: Η μειωτική μεταχείριση της οποίας έτυχε από τον Ταγίπ Ερντογάν η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί ράπισμα για τη γονατισμένη Ευρώπη η οποία τον χαϊδεύει για εξυπηρέτηση των οικονομικών της συμφερόντων.

Λόρια Μαρκίδη
Πρέσβης ε.τ.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Ο Τατάρ και ο “γάμος” με τους Ελληνοκύπριους: Τι θα βγάλουν τελικά τα έγγραφα του Φόρεϊν Όφις;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: