Η Κίνα, αντιμέτωπη με τις ΗΠΑ: Αναζητεί συμμαχική σχέση με τη Γαλλία και τη Γερμανία για το κλίμα!

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping εκφωνεί ομιλία στο Πεκίνο. EPA, HOW HWEE YOUNG, POOL




Με αφορμή την ανακοίνωση από πλευράς Πεκίνου της συμμετοχής του στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με την Άγγελα Μέρκελ και τον Εμανουέλ Μακρόν, για την προετοιμασία της συνόδου κορυφής, που διοργανώνει ο Λευκός Οίκος στις 22 Απριλίου, και ενώ ο Τζον Κέρι βρισκόταν στη Σαγκάη, προβάλλονται απόψεις ειδικών, αλλά και σχόλιο του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με την επιστροφή των ΗΠΑ στην Διάσκεψη για το Κλίμα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Monde (Audrey Garric και Frédéric Lemaître):

Η Jennifer Tollmann, ειδική στο ευρωπαϊκό think tank E3G, που ειδικεύεται στην διπλωματία για το κλίμα, αναφέρει ως προς αυτό: 

«Για την Κίνα, η δημοσίευση αυτής της συνομιλίας με την Angela Merkel και τον Emmanuel Macron, μία εβδομάδα πριν από τη συγκαλούμενη από τον Joe Biden σύνοδο κορυφής για το κλίμα, καθιστά δυνατή την δημιουργία μιας δυναμικής ανταγωνισμού μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της ΕΕ ως προς τον ηγετικό ρόλο για το κλίμα και επιτρέπει στο Πεκίνο, εσωτερικά, να δείξει, ότι δεν είναι υπό αμερικανική πίεση». 

Για τον Dimitri de Boer, επικεφαλής του γραφείου Κίνας της περιβαλλοντικής ΜΚΟ ClientEarth, «ο Xi Jinping θέλει να επιβεβαιώσει εκ νέου, ότι η Κίνα θεωρεί τη σχέση της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, από την άποψη του κλίματος και του περιβάλλοντος, πιο ισχυρή και πιο σημαντική από αυτήν με τις Ηνωμένες Πολιτείες».

«Δεν σημαίνει, ότι επειδή επέστρεψαν οι ΗΠΑ διαγράφονται η Γαλλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ιδέα είναι να δείξουμε, ότι είμαστε παρόντες και κινητήριες δυνάμεις στη φιλοδοξία του κλίματος, όπως είμαστε πάντα», αναφέρουν στο γαλλικό ΥΠΕΞ, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα, για την ύπαρξη «πολύ καλής συνεργασίας με τους Αμερικανούς» και «κανενός ανταγωνισμού». 

Ευρωπαϊκή πηγή της εφημερίδας επισημαίνει την επίσκεψη του John Kerry στις Βρυξέλλες – όπου γνώρισε όλους τους Ευρωπαίους Επιτρόπους – πριν μεταβεί στη Σαγκάη. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με την εφημερίδα, Ευρωπαίοι και Αμερικανοί συντόνισαν τις θέσεις τους πριν από τη συνάντηση της Σαγκάης και τη γάλλο-γερμανική-κινεζική συνάντηση την Παρασκευή.

Εάν ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες μπορεί να αισθάνονται ότι έχουν μείνει απέξω, διπλωμάτης επισημαίνει, ότι ούτε η Γαλλία ούτε η Γερμανία έχουν τη δική τους θέση για το κλίμα και ότι η θέση τους είναι αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επισημαίνεται δε, ότι, μετά την επίσκεψη του Xi Jinping στο Παρίσι τον Μάρτιο του 2019, ο Emmanuel Macron εφαρμόζει μια γάλλο-γερμανική πολιτική έναντι της Κίνας.

Σύμφωνα δε με Ευρωπαίο παρατηρητή, η Γερμανίδα Καγκελάριος θα ήθελε να επισκεφθεί την Κίνα για τελευταία φορά, πριν λήξει η θητεία της τον Σεπτέμβριο και ο κ. Macron θα μπορούσε να είναι δίπλα της, γεγονός που θα συνιστούσε τρόπο τινά μία «συμβολική παράδοση». 

ΠΗΓΗ: Le Monde  Audrey Garric και Frédéric Lemaître – Face aux Etats-Unis, la Chine met en avant sa relation avec la France et l’Allemagne sur l’enjeu climatique

Ο Ερντογάν είναι δικτάτορας και δεν κάνω διορθωτική δήλωση, απαντά ο Μάριο Ντράγκι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: