Η Jerusalem Post ομιλεί για αντιτουρκικό άξονα μεταξύ Ισραήλ, Εμιράτων, Ελλάδας και Κύπρου

FILE PHOTO: Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Gabi Ashkenazi και ο Διπλωματικός Σύμβουλος του Προέδρου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Δρ. Gargash, φωτογραφίζονται κατά τη διάρκεια της υπουργικής Συνόδου, στην Πάφο της Κύπρου, την Παρασκευή 16 Απριλίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΥΠΕΞ, ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ




Η παρουσία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Πάφο με τους υπουργούς Εξωτερικών του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας οδηγεί προς την κατεύθυνση της εδραίωσης ενός αντι-τουρκικού άξονα – αν και κανένας από τους εταίρους δεν θα το περιέγραφε έτσι.

Αποτελεί επίσης το τελευταίο βήμα σε μια γρήγορη διπλωματική μετατόπιση που έκανε το Ισραήλ μετά το περιστατικό του στολίσκου Mavi Marmara το 2010 και αποτέλεσε το τέλος της παραδοσιακής στρατηγικής σχέσης του Ισραήλ με την Τουρκία.

H ανάλυση του αρθρογράφου HERB KEINON στην ιστοσελίδα JERUSALEM POST αναφέρεται στην ενίσχυση της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας- Κύπρου – Ισραήλ και στην αναβάθμισή της με τη συμμετοχή των ΗΑΕ στη Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στην Πάφο.

Μεταξύ άλλων, σημειώνονται τα ακόλουθα:

Τίτλος: «Η σύνοδος Ισραήλ, HAE, Ελλάδας και Κύπρου στέλνει μήνυμα στην Τουρκία»
Υπότιτλος: «Από τότε που το Ισραήλ υπέγραψε τις Συμφωνίες του Αβραάμ στην Ουάσινγκτον, τον περασμένο Σεπτέμβριο, η ιρανική απειλή στο Ισραήλ και τις χώρες του Κόλπου θεωρείται ευρέως ως η συγκολλητική ουσία που παγιώνει αυτές τις σχέσεις.»

Μετά την κατάρρευση των σχέσεων με την Τουρκία, η Ιερουσαλήμ ανέπτυξε στενούς δεσμούς με τους αντιπάλους της στην περιοχή, κυρίως την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και με χώρες των Βαλκανίων, όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία.

Το Ισραήλ έχασε έναν σημαντικό στρατηγικό εταίρο όταν καταστράφηκαν οι σχέσεις με την Τουρκία και εκτός από την απώλεια μιας μεγάλης αγοράς για τα όπλα του, έχασε επίσης την ικανότητα της πολεμικής αεροπορίας να εκπαιδεύεται στον τουρκικό εναέριο χώρο.

Την Κυριακή, το Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ υπέγραψε 20ετή συμφωνία αμυντικών προμηθειών με την Ελλάδα ύψους 1,65 δισεκατομμυρίων δολαρίων – η οποία αντισταθμίζει τις απώλειες των στρατιωτικών συμφωνιών με την Τουρκία – και τα εκπαιδευτικά του προβλήματα για την αεροπορία επιλύονται με την εκπαίδευση στους ελληνικούς ουρανούς .

Η προσθήκη τώρα των ΗΑΕ σε έναν ισραηλινό-ελληνοκυπριακό άξονα αποδεικνύει περαιτέρω ότι δεν χάνονται όλα όταν μια πόρτα κλείνει στις περιφερειακές σχέσεις του Ισραήλ και ότι είναι δυνατόν – με δημιουργική σκέψη και κοινά συμφέροντα – να ανοίξει μια άλλη.

Πέτρινος επισκέπτης στη σύνοδο της Πάφου, η Τουρκία: Εχθροί το Ισραήλ, η Ελλάδα, η Κύπρος, και τα ΗΑΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: