Η ηρωική Έξοδος του Μεσολογγίου: Τα διδάγματα για την Κύπρο και την Ελλάδα του 2021

FILE PHOTO: Με τη δράση “Ζωντανεύοντας τους πίνακες” συμμετείχε η Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης στον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. «Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου» του EugeneDelacroix. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, STR




Του ΞΕΝΗ Χ. ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ*

Μεσολόγγι, 10 Απριλίου 1826. Σήμανε η ώρα μηδέν για τους κατοίκους μιας ολόκληρης πόλης. Αγωνιστές, γυναίκες κι άνδρες, Έλληνες και Φιλέλληνες μαζί, παιδιά, ανάπηροι κι ανήμποροι, υπέγραφαν με τις τελευταίες ρανίδες του αίματός τους το Συμβόλαιο Ελευθερίας τής Ελλάδας! Κι ήταν βαριά αυτή η υπογραφή. Κανείς δεν τόλμησε να την αμφισβητήσει.

Λίγο πριν από την Έξοδο, μια σπουδαία φυσιογνωμίας της ποίησης, ο Λόρδος Βύρων, έφτασε στο επαναστατημένο Μεσολόγγι. Ένας θερμός φιλέλληνας, άφησε την ασφάλεια της πατρίδας του σπεύδοντας στο πλευρό των επαναστατημένων Ελλήνων. Ο πύρινος λόγος του πυροδότησε στην Ευρώπη ένα ισχυρό κίνημα υπέρ του Δίκαιου αγώνα των Ελλήνων.

  • Ο θάνατός του στο Μεσολόγγι ήταν αυτός που καθόρισε τη δημιουργία μιας νέας πολιτικής και κοινωνικής πραγματικότητας που οι λαοί, θα την ονόμαζαν πολλά χρόνια αργότερα «αλληλεγγύη». Οι μαχητές του Μεσολογγίου αποφάσισαν την έξοδο και τον βέβαιο θάνατο αρνούμενοι την υπόδουλη ζωή.

Η πτώση της πόλης στα χέρια των Τουρκαλβανών και των Αιγύπτιων πυρπόλησε τις ψυχές των επαναστατημένων Ελλήνων και συντάραξε την ευρωπαϊκή διανόηση που έσπευσαν να συμβάλουν παντοιοτρόπως στην επιτυχή έκβαση του αγώνα.

«Η δική σας ελευθερία είναι και δική μας ελευθερία», διαμήνυσε πρόσφατα στο μήνυμα του στον εορτασμό ΤΙΜΗ στο 1821- 200 χρόνια, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν.

Σημαδιακό το μήνυμα του Γάλλου φιλέλληνα ηγέτη που ουσιαστικά καλεί τους σημερινούς Έλληνες να υψώσουν ανάστημα για αποτίναξη της νοοτροπίας των ηττημένων μυαλών, διεκδικώντας ακέραιη την εθνική τους ανεξαρτησία, η οποία είναι υποθηκευμένη στον δανειακό βρόγχο και στη σύγχρονη γερμανική «κατοχή».

Στην ημικατεχόμενη Κύπρο εκπέμπεται μήνυμα ενότητας, αντίστασης και συγκροτημένου αγώνα ενάντια στα δόλια βρετανοτουρκικά σχέδια για διχοτόμηση της νήσου. Κύπρος, Απρίλιος 2021. Σήμανε η ώρα για επανοτοποθέτησητη του πλαισίου λύσης του χρονίζοντος κυπριακού ζητήματος.

Τώρα είναι η ώρα ενόψει της Πενταμερούς Διάσκεψης να στείλουμε ισχυρότατο μήνυμα σε φίλους και εχθρούς, πως ο Ελληνισμός ενωμένος και ανυπότακτος επιδίδεται σε πανεθνικό ξεσηκωμό για εθνική αξιοπρέπεια, θωράκιση των μείζονων εθνικών συμφερόντων έναντι της τουρκικής επεκτατικότητας και της όποιας ασύμμετρης απειλής, με κορωνίδα της δίκαιη επίλυση του Κυπριακού.

  • Οι ηγέτες του Ελληνισμού σε Κύπρο και Ελλάδα καλούνται σήμερα να θεμελιώσουν τους ισχυρούς πυλώνες που θα σηκώσουν το βάρος της νέας πανεθνικής προσπάθειας:

Υγιής – εύρωστη οικονομία, κράτος δικαίου, πανίσχυρη άμυνα, λαϊκή ομοψυχία – υψηλό αγωνιστικό φρόνημα και χάραξη μακρόπνοης πανεθνικής στρατηγικής για εδραίωση της θέσης μας ως αξιόμαχου εταίρου και συμμάχου στο γεωπολιτικό γίγνεσθαι.

Έλληνες γρηγορείτε.

* Ξενής Χ. Ξενοφώντος
Δημοσιογράφος, τ. διευθυντής γραφείου τύπου ΣΕΚ, υποψήφιος βουλευτής Λευκωσίας, Κίνημα Αλληλεγγύη

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε την Hellas Journal στην NEWS GOOGLE

Θέλουν οι Τούρκοι να φύγουν από την Κύπρο και δεν τους …αφήνουμε! Όταν ο αυτομαζοχισμός μετατρέπεται σε πολιτική

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: