Η Γερμανία πρέπει να βγει από την ακινησία της Άγγελα Μέρκελ: Η Καγκελάριος συνώνυμη της απραξίας…

Η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ (Α) σε εκδήλωση για τους νεκρούς της πανδημίας. EPA,CHRISTIAN MARQUARDT, POOL




Τη σημασία των προσεχών εκλογών στη Γερμανία για την ίδια τη χώρα, την Ευρώπη, τη Γαλλία, αλλά και για τον πλανήτη, επισημαίνει ο Eric Le Boucher, εκ των κυριοτέρων αρθρογράφων της εφημερίδας Les Echos.

Για τον αρθρογράφο, μπορεί η Angela Merkel να έχει τους οπαδούς της, που λατρεύουν την ήπια δύναμη και το θάρρος της να φέρει 1 εκατομμύριο μετανάστες από τη Συρία το 2015, ωστόσο θεωρεί, ότι ο «μερκελισμός»  ήταν συνώνυμος της απραξίας για την Ευρώπη και ότι οι εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου  πρέπει να είναι η ευκαιρία για έξοδο από αυτή, το οποίο και χαρακτηρίζει καθοριστικής σημασίας πρόκληση  για την Ευρώπη.

Κατά την άποψή του, η θητεία της Angela Merkel χαρακτηρίστηκε κυρίως από ακινησία, τόσο στο Εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό.

Όπως αναφέρει, στο εξωτερικό,  χρειάστηκε οι διαδοχικοί Γάλλοι πρόεδροι να την παρενοχλούν, για να συμφωνήσει να σώσει την Ελλάδα, να υπερασπιστεί τον Mario Draghi και το ευρώ και, ακόμη και σήμερα, για να ψηφίσει το σχέδιο τόνωσης των 750 δις ευρώ, πέραν των σχεδίων που συνεχίζουν ακόμη να λιμνάζουν,  όπως η άμυνα της Ευρώπης ή οι τράπεζες, ή η πολιτική έναντι της Κίνας του Xi Jinping και της Ρωσίας του Poutine.

Ως προς το εσωτερικό, εκτιμά, ότι η κα Merkel επωφελήθηκε από τις μεταρρυθμίσεις του προκατόχου της, Gerhard Schröder, χωρίς να προσθέσει τίποτα, με την διοίκηση να πάσχει από μια τεράστια καθυστέρηση στις επενδύσεις και την προσαρμογή στο ψηφιακό. «Ανακαλύψαμε με τον Covid, ότι τα γραφεία επικοινωνούσαν … με φαξ», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Κατά τη γνώμη του, βλέποντας το από πλευράς Γαλλίας, με την επιθυμία να συμμετάσχει τελικά η Γερμανία στην οικοδόμηση της ευρωπαϊκής κυριαρχίας, το αποτέλεσμα υπόσχεται να είναι προβληματικό. 

Μια συμμαχία της Δεξιάς με τους Φιλελεύθερους, κάποτε φίλο-Ευρωπαίοι και τώρα εναντίον της, δεν θα έδινε μια κυβέρνηση ευνοϊκή έναντι των γαλλικών θέσεων, ενώ μια τριμερής συμμαχία με τους Πράσινους θα ήταν παράδοξα πιο ενθαρρυντική, χάρη στο ρεαλισμό των Γερμανών Πρασίνων, αλλά θα ήταν σίγουρα πολύ αργή και ως προς την οικοδόμηση και ως προς την διαχείριση, σε μια εποχή που η Γερμανία υποφέρει τρομερά από έλλειψη ταχύτητας και τολμηρότητας. 

Θεωρεί «πολύ κατανοητό και πολύ αξιοσέβαστο» το ό,τι οι Γερμανοί ψήφισαν τρεις φορές υπέρ της Angela Merkel, καθώς, όπως συνόψισε ο πρώην υπουργός των Πρασίνων Joschka Fischer, γηράσκοντας, επιδιώκουν πρώτα την “ειρήνη”, χαρακτηρίζει μη αβάσιμη την επίπληξη προς τη Γαλλία, ότι εκλαμβάνει τον εαυτό της ως ένα «μεγάλο έθνος», ως προς το οποίο όμως τονίζει:

«Αν η Γαλλία κοιτάζει πολύ ψηλά, η Γερμανία σκέφτεται πολύ χαμηλά, μόνο τις τσέπες της», αλλά η εποχή του  ελβετικού οράματος ανετράπη.   

Εκτιμά, ότι ο αμερικανό-κινεζικός ψυχρός πόλεμος, η τρομοκρατία, η Αφρική, ο κίνδυνος των δικτατοριών, είναι ζητήματα που πρέπει να απασχολήσουν τις προεκλογικές συζητήσεις, όπως ακριβώς και η τεχνολογική καθυστέρηση και η ανάγκη επαναπροσδιορισμού της δημοσιονομικής πολιτικής της Ένωσης.

«Η Γερμανία ήταν ο μεγάλος αποδέκτης της  παγκοσμιοποίησης, της αυτοκινητοβιομηχανίας και της Ευρώπης, όπως ήταν μέχρι σήμερα, αλλά αυτό τελείωσε, πώς να παραμείνει ευημερούσα;», διερωτάται και καταλήγει: 

«Πιο αργά, αλλά πιο σοβαρά από εμάς, οι Γερμανοί θα έρθουν εκεί, όταν θα έχει τελειώσει η μάχη των αρχηγών και θα είναι απαραίτητο να συγκροτηθεί ένας συνασπισμός. Σίγουρα. Πρέπει να το ελπίζουμε. Το μέλλον της Ευρώπης εξαρτάται από την έξοδο της Γερμανίας από την ακινησία της.» 

ΠΗΓΗ: Les Echos  – L’Allemagne doit sortir de l’immobilisme d’Angela Merkel

Πέτρινος επισκέπτης στη σύνοδο της Πάφου, η Τουρκία: Εχθροί το Ισραήλ, η Ελλάδα, η Κύπρος, και τα ΗΑΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: