Η γενοκτονία είναι γενοκτονία: Ο Μενέντεζ επιβεβαιώνει ότι ο Μπάιντεν θα αναγνωρίσει το φρικτό έγκλημα εναντίον των Αρμενίων

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ. EPA, Greg Nash, POOL




ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Μενεντέζ (Δημοκρατικός από το N.J.) εξέδωσε δήλωση ως αντίδραση στις αναφορές ότι ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα αναγνωρίσει επίσημα τη γενοκτονία του Αρμενικού Λαού από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Μέχρι σήμερα, κανένας πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει αναδείξει σε πολιτική των ΗΠΑ την επιβεβαίωση των ιστορικών γεγονότων της γενοκτονίας των Αρμενίων, η οποία διήρκεσε από το 1915 έως το 1923 και είχε ως αποτέλεσμα την αναγκαστική απέλαση περίπου 2 εκατομμυρίων Αρμενίων, 1,5 εκατομμύρια εκ των οποίων σκοτώθηκαν βάναυσα.

Η ανακοίνωση του γερουσιαστή αναφέρει:

«Νοιώθω τιμή και είμαι απίστευτα συγκινημένος που μπόρεσα να εορτάσω τη φετινή επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Επικροτώ την αναφερόμενη απόφαση του Προέδρου να τερματίσει έναν αιώνα επίσημης διαγραφής ενός εκ των πιο σκοτεινών γεγονότων στην ανθρώπινη ιστορία.

Σήμερα διατηρούμε την πίστη με όλους εκείνους που υπερασπίζονται την αδικία οπουδήποτε και παντού στον κόσμο. Τιμούμε εκείνους που έχασαν τη ζωή τους σε αυτήν τη γενοκτονία, θυμόμαστε πώς πέθαναν και χαιρόμαστε που γνωρίζουμε ότι έχουμε αλλάξει τον τρόπο που η ιστορία θα θυμάται τους θανάτους τους. Μετά από τρεις δεκαετίες που ηγήθηκα αυτού του αγώνα στο Κογκρέσο, είμαι περήφανος ότι η αμερικανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να μπορέσει επιτέλους να το πει χωρίς ευφημισμό: η γενοκτονία είναι γενοκτονία. Τόσο απλό.

«Καθώς ετοιμαζόμαστε να τιμήσουμε την 106η επέτειο της συστηματικής προσπάθειας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας για την εξάλειψη του Αρμενικού λαού, είμαι βαθιά ευγνώμων και έχω εμπνευσθεί από την επιμονή των Αρμενίων της Αμερικής στην εξασφάλιση ότι η γενοκτονία των Αρμενίων είναι ένα γεγονός αναγνωρισμένο από την ιστορία – αποδεκτή από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον υπόλοιπο κόσμο. Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά τον Πρόεδρο Μπάιντεν που αντιμετωπίζει με ειλικρίνεια την ιστορία και ανταποκρίνεται στις εκκλήσεις μας για αναγνώριση της πραγματικότητας της γενοκτονίας, κάτι που δεν θα έπρεπε ποτέ να απορριφθεί, να μειωθεί ή να χαρακτηριστεί εσφαλμένα από οποιαδήποτε αμερικανική κυβέρνηση.

Έχοντας επιβεβαιώσει η κυβέρνηση των ΗΠΑ τα γεγονότα της γενοκτονίας των Αρμενίων θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα ότι η αλήθεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα, όχι η άγνοια και η άρνηση, διαμορφώνουν την εξωτερική μας πολιτική.

«Συμμετέχω με την αρμενική κοινότητα στο Νιου Τζέρσεϋ, στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο για να τιμήσουμε τα 1,5 εκατομμύρια αθώους άνδρες, γυναίκες και παιδιά που σκοτώθηκαν, λιμοκτονήθηκαν και απελάθηκαν βίαια από την πατρίδα τους από την Οθωμανική Αυτοκρατορία πριν από 106 χρόνια. Μόνο αναγνωρίζοντας και κατανοώντας τις πιο σκοτεινές ώρες της ιστορίας μπορούμε πραγματικά να μάθουμε από αυτές και να τις χρησιμοποιήσουμε για να χτίσουμε ένα ειρηνικό μέλλον. “

Ο Μενεντέζ υπήρξε από καιρό ένας παθιασμένος ηγέτης για την αρμενο-αμερικανική κοινότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες, ηγήθηκε της προσπάθειας για αναγνώριση της Γενοκτονίας από τη Γερουσία, σε κάθε σύνοδο του Κογκρέσου από το 2006.

Να θυμίσουμε ότι τον Νοέμβριο του 2019, ο γερουσιαστής Menendez πήγαινε στην αίθουσα της Γερουσίας κάθε εβδομάδα, προσπαθώντας να εγκρίνει το ψήφισμα καταδίκης της Τουρκίας. Αφού αποκλείστηκε, κάθε φορά από διαφορετικό Ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή, ο κ. Μενέντεζ δεσμεύθηκε να συνεχίσει να παρουσιάζεται κάθε εβδομάδα στην Ολομέλεια με στόχο να νικήσει η αλήθεια. Και τα κατάφερε… Στις 12 Δεκεμβρίου 2019, η Γερουσία ενέκρινε ομόφωνα το ψήφισμα της Γερουσίας, όπως το κατέθεσε ο κ. Μενεντέζ που επιβεβαιώνει τα ιστορικά γεγονότα της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος Μενεντέζ ηγήθηκε ομάδας 37 συναδέλφων του στη Γερουσία και ζήτησε από την κυβέρνηση Μπάιντεν να ακολουθήσει το Κογκρέσο των ΗΠΑ αναγνωρίζοντας επίσημα τη γενοκτονία που διέπραξε η Οθωμανική Αυτοκρατορία εναντίον του αρμενικού λαού.

Ο Τζο Μπάιντεν θα αναγνωρίσει επίσημα τη γενοκτονία των Αρμενίων: Το Σάββατο η μεγάλη μέρα…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: