Η Γαλλία υφίσταται επίθεση από τη Ρωσία: Για δεύτερο κύμα κατασκοπείας, ομιλεί η Le Monde

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν φυτεύει ένα δέντρο στο πάρκο του Μουσείου Space Explorers έξω από το χωριό Novaya Ternovka. EPA, ALEXEI DRUZHININ, KREMLIN, SPUTNIK, POOL




Το δημοσίευμα της εφημερίδας Le Monde (του Jacques Follorou) αναφέρεται σε ένα «δεύτερο κύμα» κατασκοπείας από πλευράς Ρωσίας στην Ευρώπη, σύμφωνα με ειδικούς των γαλλικών Υπηρεσιών, μετά από αυτό την Άνοιξη του 2018, που οδήγησε στην απέλαση 160 Ρώσων διπλωματών από ευρωπαϊκές χώρες.

Όπως σημειώνεται, από το Φθινόπωρο του 2020, έχει ζητηθεί σε περισσότερους από 20 Ρώσους διπλωμάτες να φύγουν από τη Βουλγαρία, την Αυστρία, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Σουηδία, τη Νορβηγία και την Ιταλία, με τη Γαλλία να συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που καταγγέλλουν την επιθετικότητα της ρωσικής κατασκοπείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Le Monde, ο Valentin Vladimirovitch Zakharov, μέλος των ρωσικών πολιτικών μυστικών υπηρεσιών, SVR (πρώην KGB), σε πόστο στην  οικονομική  αποστολή της ρωσικής πρεσβείας στο Παρίσι, απελάθηκε το Φθινόπωρο από τις γαλλικές αρχές, καθώς συνελήφθη για κατασκοπείας από τη Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Ασφάλειας (DGSI), τη στιγμή που κατέβαλε χρηματικό ποσό σε στέλεχος μεγάλης γαλλικής εταιρείας τεχνολογίας, γνωστή για το έργο της στην τεχνητή νοημοσύνη.

Λίγους μήνες αργότερα, στις 26 Φεβρουαρίου 2021, αυτό δεν εμπόδισε την εμπορική εκπροσώπηση της Ρωσίας στη Γαλλία και το Υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης της Ρωσικής Ομοσπονδίας να διοργανώσουν το πρώτο γάλλο-ρωσικό φόρουμ για την τεχνητή νοημοσύνη.

Ωστόσο, όπως ανέφερε ο ειδικός ιστότοπος Intelligence Online, επικαλούμενος μια ρωσική επίθεση για την τεχνητή νοημοσύνη στην Ευρώπη, υψηλόβαθμοι Γάλλοι συμμετέχοντες απέρριψαν την πρόσκληση. Η εφημερίδα Les Echos, από την πλευρά της, ανέφερε την απέλαση από τη Μόσχα ενός μέλους της γαλλικής οικονομικής αποστολής στη Ρωσία, ως απάντηση στην αναγκαστική αποχώρηση Ρώσου διπλωμάτη στο Παρίσι.

Αυτή η ένταση μεταξύ Παρισιού και Μόσχας εκδηλώθηκε επίσης με τη σύλληψη, στα μέσα Αυγούστου 2020, από τη γαλλική Δικαιοσύνη, ενός υπολοχαγού συνταγματάρχη του στρατού, αποσπασμένου σε παράρτημα του ΝΑΤΟ, στη Νάπολη της Ιταλίας.

Σύμφωνα με την Δικαιοσύνη, ο εν λόγω υπολοχαγός συνταγματάρχης έδειχνε, καθ ‘όλη τη διάρκεια της καριέρας του, μια υπέρ-σλαβική ευαισθησία, όπως ο PierreHenri Bunel, πρώην επικεφαλής του γαλλικού στρατιωτικού εκπροσώπου στο ΝΑΤΟ, που καταδικάστηκε τέλος του 2001, κατηγορούμενος για παράδοση στη  Σερβία στόχων χτυπημάτων του ΝΑΤΟ, κατά την διάρκεια της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο. 

ΠΗΓΗ: Le Monde, Jacques Follorou – La France, comme l’Europe, subit les assauts de l’espionnage russe

Θέλει να κρυφτεί αλλά δεν μπορεί: Με ύφος δικτάτορα απάντησε στους χαρακτηρισμούς Ντράγκι ο Ερντογάν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: