Sofa gate, η επόμενη μέρα: Η ακάθιστη Ούρσουλα, η απολογία Μισέλ και η ένοχη σιωπή της Αγκυρας

File photo: Στιγμιότυπο από την επίσκεψη που ανήρτησε στη σελίδα του στο Facebook o Σαρλ Μισέλ .




Υπόγεια οργή, αστείες δημόσιες δικαιολογίες από την ευρωπαϊκή πλευρά και ένοχη σιωπή από την Αγκυρα.

Αυτή είναι η επόμενη ημέρα της πρωτοφανούς απρέπειας του Προέδρου Ερντογάν  προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία χθες αφέθηκε ουσιαστικά χωρίς κάθισμα για ορισμένα άκρως αμήχανα δευτερόλεπτα πριν από τη συνάντησή της με τον Τούρκο Πρόεδρο, στην Αγκυρα.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ερικ Μάνερ στην πρώτη και μόνη μέχρι στιγμής αντίδρασή του δεν μας έκανε σοφότερους.

Αρκέστηκε να πει αυτό που είδαμε όλοι:

«Η Πρόεδρος της Κομισιόν ξεκάθαρα ξαφνιάστηκε», είπε, προσθέτοντας πάντως ότι η «Πρόεδρος θα έπρεπε να καθήσει κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ο Τούρκος Πρόεδρος».

Οσο για την τουρκική κυβέρνηση; Δεν έδωσε καμία απόκριση στο αίτημα του πρακτορείου Reuters για μία απάντηση.

Ο Σαρλ Μισέλ πάντως με ανάρτησή του στο Facebook χαρακτήρισε το περιστατικό «λυπηρό» και το απέδωσε «στη στενή ερμηνεία του πρωτοκόλλου εκ μέρους της τουρκικής πλευράς».

Ανέφερε όμως ότι δεν θέλησε να προχωρήσει σε μία δημόσια αντιπαράθεση.

Η απολογία του Σαρλ Μισέλ

Συγκεκριμένα στην ανάρτησή του αναφέρει:

«Την Τρίτη, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και εγώ συμμετείχαμε σε μια συνάντηση στην ‘Αγκυρα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μερικές εικόνες προκάλεσαν αντιδράσεις και ορισμένες σκληρές ερμηνείες. Αυτό με οδηγεί στο να αντιδράσω.

Η επίσκεψή μας σηματοδότησε μια σημαντική στιγμή στη σύνθετη διαδικασία βελτίωσης των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία. Ήταν το αποτέλεσμα της προσεκτικής προετοιμασίας και της διπλωματικής εργασίας που πραγματοποιήθηκε για πολλούς μήνες για να επιστρέψει αυτή η χώρα σε μια πιο εποικοδομητική προσέγγιση στη σχέση της με την ΕΕ» αναφέρει ο Σαρλ Μισέλ.

Προσθέτει ότι «η αυστηρή ερμηνεία των κανόνων του πρωτοκόλλου από τις τουρκικές υπηρεσίες προκάλεσε μια δυσάρεστη κατάσταση: τη διαφορετική, ακόμη και μειωτική, μεταχείριση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι μερικές εικόνες που εμφανίστηκαν έδωσαν την εντύπωση ότι ήμουν αναίσθητος σε αυτήν την κατάσταση. Τίποτα δεν απέχει πιο πολύ από την πραγματικότητα ούτε από τα βαθιά συναισθήματά μου. Ούτε τέλος από τις αρχές του σεβασμού που μου φαίνονται απαραίτητες».

«Εκείνη τη στιγμή, ενώ αντιλαμβανόμαστε τη λυπηρή φύση της κατάστασης, επιλέξαμε να μην την επιδεινώσουμε από ένα δημόσιο περιστατικό, και να αξιοποιήσουμε σε αυτήν την αρχή της συνάντησης την ουσία της πολιτικής συζήτησης που επρόκειτο να ξεκινήσουμε, η Ούρσουλα και εγώ, με τους οικοδεσπότες μας» επισημαίνει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στη συνέχεια του μηνύματός του ο Σαρλ Μισέλ υπογραμμίζει ότι «η ουσία ήταν συγκεκριμένα η ομιλία που κάναμε στον Πρόεδρο Ερντογάν σχετικά με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, τα δικαιώματα των γυναικών και των παιδιών και γενικότερα την υπεράσπιση των θεμελιωδών μας αξιών του κράτους δικαίου και της ελευθερίας της έκφρασης. Πριν από την επίσημη συνάντηση, είχα συναντηθεί με εκπροσώπους των Γυναικών του ΟΗΕ και άλλων υπηρεσιών του ΟΗΕ. Και θέλαμε να οργανώσουμε στην ‘Αγκυρα, παρά τις αντίθετες πιέσεις, μια κοινή συνέντευξη τύπου με την Ούρσουλα για να κάνουμε μια αναφορά χωρίς ταμπού των συζητήσεων μας με την τουρκική πλευρά».

«Λυπάμαι λοιπόν για δύο λόγους. Πρώτον, με την εντύπωση ότι ήμουν αδιάφορος για την αδεξιότητα του πρωτοκόλλου έναντι της Ούρσουλα. Και ακόμη περισσότερο επειδή έχω την τιμή να συμμετέχω σε αυτό το ευρωπαϊκό σχέδιο, στο οποίο δύο μεγάλοι θεσμοί από τους τέσσερις διευθύνονται από γυναίκες, την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και την Κριστίν Λαγκάρντ. Και επίσης είμαι υπερήφανος που μια γυναίκα, η πρώτη στην ιστορία, με αντικατέστησε ως πρωθυπουργό του Βελγίου.

 

Τέλος, λυπάμαι, διότι αυτή η κατάσταση επισκιάζει τη μεγάλη και επωφελή γεωπολιτική δουλειά, που κάναμε μαζί στην ‘Αγκυρα, και της οποίας ελπίζω ότι η Ευρώπη θα καρπωθεί τα οφέλη» καταλήγει ο Σαρλ Μισέλ.

Αν και η Κομισιόν μετέφερε διπλωματικώς την όχληση της Ντερ Λάιεν, Ευρωπαίος αξιωματούχος που δεν θέλησε να κατονομαστεί είπε ότι πιθανή αντίδρασή της θα προκαλούσε «πολιτικό ατύχημα».

Photos via twitter@Sophie in ‘t Veld

«Η Τουρκία δεν επέδειξε κάποια ασέβεια. Είχε ένα πολύ ευγενικό καλωσόρισμα και στους δύο Προέδρους και προσκολλήθηκε αυστηρά στο πρωτόκολλο».

Στο παρελθόν πάντως  όταν ο Τούρκος ηγέτης επισκεπτόταν τις Βρυξέλλες για επίσκεψη με τους επικεφαλής Κομισιόν και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου οι παρεχόμενες καρέκλες ήταν τρεις όπως μαρτυρούν παλαιότερες φωτογραφίες.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν συνέχισε λέγοντας ότι η Ούρσουλα δεν θέλησε να προκαλέσει κάποιο θέμα και ότι η συζήτηση περιεστράφη στα δικαιώματα των γυναικών και τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, από την οποία η Άγκυρα απεσύρθη τον περασμένο μήνα.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

Ο ευρω-τουρκικός γάμος έχει κλονιστεί, μπορεί όμως να διασωθεί; Οι αφελείς Ευρωπαίοι συνεχίζουν να ελπίζουν…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: