Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Μεγάλης Τρίτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Εφημερίδες της Κύπρου. Φωτογραφία ΚΥΠΕ




Η άτυπη πενταμερής συνάντηση στη Γενεύη για το Κυπριακό, ο θάνατος του Επίτιμου Προέδρου της ΕΔΕΚ, Βάσου Λυσσαρίδη και τα νεότερα από το μέτωπο του κορωνοϊού στην Κύπρο…

Αυτά είναι τα θέματα που απασχολούν τα σημερινά πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων οι οποίες προβάλλουν επίσης την υπόθεση παραπομπής στο Κακουργιοδικείο του Μητροπολίτη τέως Λάρνακας, Χρυσόστομου αλλά και την απονομή των φετινών βραβείων Οσκαρ.

Η «Αλήθεια» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Σπρώχνουν οι Μεγάλοι : Μην χάσετε την ευκαιρία» γράφει ότι παρέμβαση για την πενταμερή έκαναν παραμονή των κρίσιμων συναντήσεων για το Κυπριακό τρεις ισχυρές χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας, Κίνα, ΗΠΑ και Γαλλία, προτρέποντας τα μέρη να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία για επανάληψη των διαπραγματεύσεων για λύση στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Σε άλλο θέμα της η εφημερίδα γράφει ότι η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων ζητά μεγάλες εταιρείες να προχωρήσουν στον εμβολιασμό των υπαλλήλων τους ενάντια στον κορωνοϊό. Αλλού γράφει ότι ο δικηγόρος του 83χρόνου Μητροπολίτη, τέως Κιτίου, έθεσε θέμα στο Κακουργιοδικείο ότι ο τέως Μητροπολίτης δεν μπορεί να παρακολουθήσει τη δικαστική διαδικασία λόγω έκπτωσης των νοητικών λειτουργιών του.

Ο «Πολίτης» με τίτλο «Αυλαία στη Γενεύη με crash test προθέσεων» γράφει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ, συναντάται ξεχωριστά σήμερα με τις πέντε αντιπροσωπείες διερευνώντας τις προθέσεις τους πριν από την αυριανή καθοριστική συνάντηση που θα κρίνει και το μέλλον της διαδικασίας, Σε άλλο θέμα της η εφημερίδα γράφει ότι η Κύπρος επιτρέπει από τις 10 του Μάη την είσοδο στη χώρα ξένων υπηκόων ακόμα και με εμβόλια που δεν είναι αναγνωρισμένα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Αλλού γράφει ότι σε ηλικία 100 ετών άφησε την τελευταία του πνοή ο ιστορικός ηγέτης της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης ο οποίος είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι η CIA του πρότεινε να «τελειώσει» τον Μακάριο.

«Ο Φιλελεύθερος» στο κύριο του θέμα με τίτλο « Γρίφος οι κινήσεις Γκουτέτρες» γράφει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ και η Ειδική Απεσταλμένη του Οργανισμού βρίσκονται ήδη στη Γενεύη ενώ η Τζέην Χολ Λούτ είχε μια πρώτη συνάντηση με τον διαπραγματευτή της ε/κ πλευράς, Πρέσβη, Ανδρέα Μαυρογιάννη με τον  οποίο συζήτησαν διαδικαστικά ζητήματα που αφορούν τις σημερινές συναντήσεις στη Γενεύη. Σε άλλο θέμα της η εφημερίδα γράφει ότι 67 γονείς κινούν αγωγή εναντίον του κράτους και των Υπουργών Παιδείας και Υγείας σχετικά με την έκδοση και εφαρμογή των Διαταγμάτων που αφορούν την εβδομαδιαία εξέταση με rapid test των μαθητών Μέσης Εκπαίδευσης και την υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας. Αλλού γράφει ότι οι πέντε πιο σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι στη Λάρνακα ενωποιούνται με βάση σχέδιο το οποίο δρομολογήθηκε ήδη προς υλοποίηση.

Η Χαραυγή με τίτλο «Δεν μπορεί καμία επιχείρηση να επιβιώσει με 1000 ή με 5000ευρώ» αναφέρει ότι μεγάλος αριθμός μικρών και πολύ μικρών  επιχειρήσεων δεν θα αντέξουν να επιβιώσουν με το τρίτο lockdown ενώ ιδιοκτήτες κέντρων αναψυχής δηλώνουν ότι «μας κορόιδευσαν, μας ξεγέλασαν, μας έδωσαν ελάχιστα για να δικαιολογήσουν την ανικανότητά τους. Σε άλλο θέμα της η εφημερίδα γράφει ότι χθες τρία άτομα έχασαν τη ζωή τους από κορωνοϊό, 300 ασθενείς νοσηλεύονται  εκ των οποίων οι 78 σε σοβαρή κατάσταση. Αλλού γράφει ότι ανοίγει ο δρόμος για νέου τύπου φάρμακα κατά διαφόρων μορφών καρκίνου.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα «Cyprus Mail» με τίτλο «Καταδικάζουν το ‘ Ουργούελικό διαβατήριο covid» ‘γράφει ότι είναι ωσάν να πυροβολείς σπουργίτια με κανόνια λέει ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος ο Πρόεδρος του οποίου Χρίστος Κληρίδης δήλωσε ότι υπάρχουν σκέψεις και για το τί θα συμβεί μετά την 9η Μαΐου όταν το lockdown  τερματίζεται Αμια από τις οποίες αφορά το πράσινο πάσο της ΕΕ για τη διακίνηση πολιτών σε μια χώρα. Αλλού γράφει ότι ο βετεράνος πολιτικός, πρώην Πρόεδρος της ΕΔΕΚ απεβίωσε σε ηλικία 100 ετών όντας κεντρικό πρόσωπο στην πολιτική σκηνή του νησιού από τα χρόνια της ανεξαρτησίας Αλλού γράφει ότι η ταινία «Normadland» θριάμβευσε στην απονομή των βραβείων Οσκαρ που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα στο Λος Αντζελες.
Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ,  Aργυρώ Αγγελίδου
Λευκωσία, Κύπρος

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη News Google

Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Μεγάλης Δευτέρας: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: