Οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν τον κορωναϊό; Το ψάχνουν ακόμη, ίσως μέσα στο 2021 η απάντηση

Άνθρωποι περιμένουν στην ουρά μπροστά από το περίπτερο εμβολιασμού στην Κίνα. EPA, Alex Plavevski




Τα εμβολιασμένα άτομα μπορούν να μεταδώσουν τον κορωναϊό; Μια μελέτη που διεξάγεται σε 21 πανεπιστημιουπόλεις στις ΗΠΑ θα εξετάσει κατά πόσο το εμβόλιο της Moderna κατά του κορωναϊού, εμποδίζει τα εμβολιασμένα άτομα να τον μεταδώσουν στους άλλους, σύμφωνα με άρθρο της Washington Post.

Προηγούμενες κλινικές δοκιμές έχουν δείξει ότι το εμβόλιο της Moderna είναι περισσότερο από 94% αποτελεσματικό στην πρόληψη της νόσησης από την COVID-19. Ωστόσο, οι δοκιμές αυτές δεν είχαν σχεδιαστεί για να απαντήσουν σε ένα σημαντικό ερώτημα: Μπορούν τα εμβολιασμένα άτομα να συνεχίσουν να μεταδίδουν τον κορωναϊό;

Μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στο Ισραήλ και στο Ηνωμένο Βασίλειο υποδηλώνουν ότι τα εμβόλια κατά της COVID-19 μειώνουν τον κίνδυνο τόσο συμπτωματικών όσο και ασυμπτωματικών λοιμώξεων. Αυτές οι δύο μελέτες επικεντρώθηκαν στα εμβόλια Pfizer και AstraZeneca, αντίστοιχα. Μια άλλη μελέτη στην οποία συμμετείχαν 4.000 εργαζόμενοι πρώτης γραμμής και στον τομέα της υγείας στις ΗΠΑ, παρείχε πρόσθετες ενδείξεις ότι τα εμβόλια Pfizer και Moderna προστατεύουν από όλες τις λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένων των ασυμπτωματικών.

Η νέα μελέτη που πραγματοποιείται στις πανεπιστημιουπόλεις ονομάζεται PreventCOVIDU, και θα προσπαθήσει να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα μέσω της μεθόδου της ιχνηλάτησης επαφών. Στη μελέτη θα συμμετέχουν εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι καθώς και άτομα από τον στενό κύκλο επαφών τους.

Οι επιστήμονες θέλουν να δουν αν και πώς μεταδίδονται οι μολύνσεις σε μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων, ώστε να εκτιμήσουν τη συχνότητα με την οποία τα εμβολιασμένα άτομα μεταδίδουν τον ιό στους άλλους, ανεξάρτητα από το αν έχουν νοσήσει ή όχι.

Στη μελέτη PreventCOVIDU θα συμμετέχουν 12.000 φοιτητές ηλικίας 18 έως 26 ετών. Οι συμμετέχοντες θα χωριστούν τυχαία σε δύο ομάδες. Οι μισοί θα λάβουν άμεσα την πρώτη δόση του εμβολίου Moderna, ενώ οι άλλοι μισοί θα εμβολιαστούν τέσσερις μήνες αργότερα. Η κλινική δοκιμή θα διαρκέσει πέντε μήνες.

Πώς θα πραγματοποιηθεί η κλινική δοκιμή

Όλοι οι συμμετέχοντες θα κάνουν ρινικά τεστ καθημερινά, καθ’ όλη τη διάρκεια της κλινικής δοκιμής, έτσι ώστε οι υπεύθυνοι της μελέτης να μπορούν να παρακολουθούν τις μολύνσεις από COVID-19. Τα τεστ θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να υπολογίσουν επίσης την ποσότητα των ιογενών σωματιδίων στη μύτη κάθε μολυσμένου ατόμου και τη γενετική ακολουθία του ιού από τον οποίον έχουν προσβληθεί. Αυτά τα δεδομένα θα συμβάλλουν στο να προσδιοριστεί εάν το ιικό φορτίο του ατόμου – συνδέεται με τον κίνδυνο μετάδοσης. Θα δείξουν επίσης εάν το εμβόλιο της Moderna παρέχει διαφορετικά επίπεδα προστασίας έναντι διαφορετικών στελεχών του ιού και εάν τα εμβολιασμένα άτομα είναι πιο πιθανό να μεταδώσουν ορισμένα στελέχη έναντι άλλων.

Μια εφαρμογή κινητού τηλεφώνου θα υπενθυμίζει στους συμμετέχοντες να κάνουν καθημερινά το διαγνωστικό τεστ, να συμπληρώνουν ερωτηματολόγια σχετικά με τα συμπτώματά τους και να υποβάλλονται σε εξετάσεις αίματος.

Οι κύριοι συμμετέχοντες στη μελέτη θα επιλέξουν κάποια άτομα από τις στενές επαφές τους, τα οποία που θα μπορούσαν να νοσήσουν με COVID-19 εάν οι πρώτοι βγουν θετικοί στον ιό. Συνολικά, οι διοργανωτές της δοκιμής ελπίζουν να συλλέξουν δεδομένα από 25.500 στενές επαφές. Τόσο οι κύριοι συμμετέχοντες όσο και οι στενές επαφές τους θα αποζημιωθούν για τη συμμετοχή τους στην κλινική δοκιμή.

Εάν νοσήσει ένας συμμετέχοντας, οι στενές επαφές του που συμμετέχουν στη μελέτη, θα πρέπει να συμπληρώνουν σε εβδομαδιαία βάση, ερωτηματολόγια συμπτωμάτων, να κάνουν διαγνωστικά τεστ επί δύο εβδομάδες μετά το θετικό αποτέλεσμα και ενδεχομένως θα υποβληθούν και σε δύο εξετάσεις αίματος. Οι συμμετέχοντες επαφές θα υποβάλλονται σε συστηματικά διαγνωστικά τεστ στο πανεπιστήμιό τους καθ’ όλη τη διάρκεια της κλινικής δοκιμής, ενώ οι άλλες επαφές θα το κάνουν για ένα μόνο μήνα μετά την πιθανή έκθεσή τους.

Τα αποτελέσματα της μελέτης αναμένονται να δημοσιευθούν αργότερα φέτος.

Με πληροφορίες από Live Science μέσω ΕΡΤ //Εύη Τσιριγωτάκη
Αθήνα, Ελλάδα

Ακολουθήστε την HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Ποιος πλήρωσε για το εμβόλιο της Οξφόρδης/AstraZeneca: «Αναπτύχθηκε κατά 97% με δημόσια χρηματοδοτούμενη έρευνα»

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: