Η ελληνική τηλεόραση λογοκρίνει ρεπορτάζ σχετικά με τη λογοκρισία: Η καταγγελία της Μάχης Νικολαρά

Η δημοσιογράφος Μάχη Νικολαρά (αριστερά). Φωτογραφία via Facebook




Μία δημοσιογράφος από το ελληνικό δημόσιο κανάλι EΡT, με την οποία επικοινώνησε η “Liberation”, καταγγέλλει τη λογοκρισία του έργου της από την διοίκηση και δεν διστάζει να υποπτευθεί κάποια πολιτική παρέμβαση, σημειώνει ο ανταποκριτής της εφημερίδας Liberation στην Αθήνα, Fabien Perrier, σε ρεπορτάζ του σχετικά με την περίπτωση της δημοσιογράφου Μάχης Νικολαρά.

Σημειώνει, ότι η καταγγελία της δημοσιογράφου για λογοκρισία του ρεπορτάζ της «Λογοκρισία σε κοινωνικά δίκτυα» συμπίπτει με τον υποβιβασμό της Ελλάδας από τη ΜΚΟ Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα της Ελλάδας από την 65η στην 70η θέση, στην κατάταξή της για την ελευθερία του Τύπου.

Υπογραμμίζοντας, ότι η ΜΚΟ αναφέρεται σε «συλλήψεις δημοσιογράφων, μερικές φορές βίαιων, για να τους εμποδίσουν να έρθουν σε επαφή με μετανάστες», καθώς και ότι οι δημοσιογράφοι «αντιμετωπίζουν αστυνομική βία και αυθαίρετες συλλήψεις, περιορίζοντας έτσι την κάλυψη των επιχειρήσεων επιβολής του νόμου κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων», ο δημοσιογράφος παρατηρεί, ότι τώρα μπορεί να προσθέσει, πως οι δημοσιογράφοι προφανώς δεν μπορούν να μεταδώσουν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους.

Προβάλλεται η άποψη της κας Νικολάρα καθώς και η εξήγηση του διευθυντή Ειδήσεων της ΕΡΤ κ. Φώτη Καφαράκη, ενώ σημειώνεται, ότι η έρευνα της Μάχης Νικολάρα έδωσε φωνή σε διάφορους πρωταγωνιστές, συμπεριλαμβανομένων ερευνητών, που εκφράζουν ανησυχία για την έλλειψη διαφάνειας στα κοινωνικά δίκτυα.

Υπήρξαν άραγε  πολιτικές παρεμβάσεις ως προς την επιλογή των σχολίων και σύμφωνα με ποια  κριτήρια; Τόσα πολλά ερωτήματα που τέθηκαν στη μη μεταδοθείσα έρευνα και «που προκύπτουν παντού, στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και για τα οποία αξίζει να γίνει δημόσια συζήτηση», δηλώνει ο Νίκος Σμυρναίος, ερευνητής ελληνικής καταγωγής στο Πανεπιστήμιο της Τουλούζης.

Σημειώνεται, ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ρεπορτάζ υπόκεινται σε λογοκρισία από το Κανάλι, καθώς, σύμφωνα με τη Μάχη Νικολάρα, «ήδη, στις 29 Μαρτίου, ρεπορτάζ για την αστυνομική βία στην Ελλάδα ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή», ενώ σύμφωνα με τον ανταποκριτή, αρκετοί άλλοι δημοσιογράφοι από το κανάλι εξήγησαν στη Libération, ότι πολλές από τις προτάσεις τους «έχουν αφαιρεθεί, ειδικά όταν καταγγέλλουν την κυβερνητική γραμμή».

«Μόλις ανέλαβε την κυβέρνηση τον Ιούλιο του 2019, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε υπό την εποπτεία του τα δημόσια Μέσα Ενημέρωσης. Η ηγεσία της ΕΡΤ άλλαξε και διορίστηκε απευθείας από την κυβέρνηση. 

Ο νέος διευθυντής της ΕΡΤ είναι ο Κωνσταντίνος Ζούλας, πρώην δημοσιογράφος,  που το 2017 αποφάσισε να εγκαταλείψει το επάγγελμα, για να αναλάβει το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, του δεξιού κυβερνώντος κόμματος”.

“Είναι αυτός που, μετά τις εκλογές του Ιουλίου 2019, ηγήθηκε του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού πριν διοριστεί επικεφαλής της ΕΡΤ», αναφέρει καταλήγοντας ο Fabien Perrier 

ΠΗΓΗ: Liberation – Liberté de la presse La télévision grecque censure un reportage sur la censure

Ο ρόλος της Τουρκίας: Το στοίχημα των συμμαχιών της Ελλάδας με τους Άραβες και το Ισραήλ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: