Η Ελλάδα είναι έτοιμη για τουρίστες: Σύντομα 70 νησιά χωρίς Covid, έρχεται “διαβατήριο εμβολίων”…

FILEPHOTO: Πρεμιέρα της ελεύθερης διαδημοτικής μετακίνησης και κατά εκατοντάδες εξορμούν οι πολίτες στο Ναύπλιο και άλλες περιοχές της Αργολίδας εκμεταλλευόμενοι τον ήλιο και το «πράσινο φως» της μετακίνησης, ακόμα και με ΙΧ, Σάββατο 3 Απριλίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ




«Χάρη στο εμβόλιο και το διαβατήριο εμβολίων, οι τουρίστες σύντομα θα αρχίσουν να ταξιδεύουν ξανά και η Ελλάδα θέλει να είναι έτοιμη.

Μέχρι το τέλος Απριλίου, περίπου εβδομήντα νησιά θα κηρυχθούν χωρίς Covid, επειδή όλοι οι κάτοικοί τους θα έχουν εμβολιαστεί στο τέλος μιας σύνθετης επιχείρησης που περιλαμβάνει την εθνική υπηρεσία υγείας, τον στρατό και το ναυτικό.

Τα παραπάνω γράφει η ιστοσελίδα lastampa.it σε κείμενο του Vittorio Sabadin. Σημειώνει τα εξής:

Κανείς δεν θα μείνει πίσω: ακόμη και τα μικρότερα νησιά με μερικές δεκάδες κατοίκους θα φτάσουν για να σώσουν την τουριστική περίοδο και θα προσφέρουν στους ξένους ένα ασφαλές καταφύγιο στο οποίο θα ξεκουραστούν τελικά μετά από περισσότερο από ένα έτος καραντίνας.

Για τα νησιά, το σύστημα προτεραιότητας που σχετίζεται με την ηλικία των ανθρώπων έχει εγκαταλειφθεί, γιατί θα είχε επιπλοκές στις προμήθειες εμβολίων. Μόλις κατοχυρωθεί ότι ολόκληρος ο πληθυσμός του νησιού προστατεύεται τότε προχωράμε στο γειτονικό νησί. Σύμφωνα με τις μετρήσεις του National Geographic, τα ελληνικά νησιά ενός συγκεκριμένου μεγέθους είναι 1400, αλλά δεν είναι όλα εξοπλισμένα με εγκαταστάσεις διαμονής.

Ωστόσο, η κυβέρνηση θέλει να διασφαλίσει ότι τα μεγαλύτερα και πιο διάσημα, όπως η Πάτμος, η Σύμη, η Σαντορίνη, η Σκόπελος, η Αλόννησος, η Ρόδος ή η Κρήτη θα είναι Covid-free και είναι έτοιμα να καλωσορίσουν του όσους θα διστάζουν να πάνε σε χώρες που δεν έχουν καταπολεμήσει την πανδημία.

Μέχρι τον Απρίλιο, επομένως, τα πρώτα 70 νησιά θα είναι σε θέση να δηλώσουν ότι έχουν νικήσει τον ιό, να επανεκκινήσουν ξενοδοχεία και πανδοχεία και να αποδεχτούν κρατήσεις. Άρχισαν ήδη να φθάνουν από όλο τον κόσμο, αλλά κυρίως από τη Μεγάλη Βρετανία, τη χώρα που βρίσκεται πιο μπροστά στη μάχη εναντίον του Covid και η οποία ετοιμάζεται επίσης να δημιουργήσει το ηλεκτρονικό διαβατήριο που θα πιστοποιεί τον εμβολιασμό. 

Το Μάιο, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη θα εξακολουθούν να ισχύουν αποστάσεις και περιορισμοί, στα Δωδεκάνησα, στις Κυκλάδες και στις Σποράδες θα δειπνούμε με παρέα, θα τριγυριζουμε χωρίς μάσκα και θα βρούμε τη χαρά της ζωής και των διακοπών του παρελθόντος.

 Τις επόμενες εβδομάδες, με τη βοήθεια του στρατού, θα φτάσουν και στα πιο μακρινά νησιά. Η επιχείρηση περιλαμβάνει αεροπλάνα, ελικόπτερα και σκάφη, φορτωμένα με εμβόλια, γιατρούς, φορείς πολιτικής προστασίας και αστυνομικούς. Σε πολλά μικρά νησιά, όπως οι Λειψοί, υπήρξε μόνο μία περίπτωση λοίμωξης, αλλά και οι 800 κάτοικοι έχουν πλέον εμβολιαστεί. Η Πάτμος είχε 25 κρούσματα το Νοέμβριο και τώρα μπορεί να ισχυριστεί ότι νίκησε την επιδημία. 

Τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα στην ηπειρωτική Ελλάδα, με την πόλη της Αθήνας να αντιμετωπίζει ακόμη περιορισμούς και καθυστερήσεις στη χορήγηση εμβολίων, όπως και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Το γεγονός ότι τα περισσότερα νησιά παρέμειναν ανέγγιχτα από την πανδημία διευκολύνει την έξοδο από την κρίση. Στον υπόλοιπο κόσμο, πολλά άλλα κράτη ετοιμάζονται να είναι τα πρώτα που θα ανοίξουν στον τουρισμό: στην Ταϊλάνδη, για παράδειγμα, το νησί του Πουκέτ,  είχε προνόμια στη χορήγηση εμβολίων. 

Η Ελλάδα θέλει να ξανανοίξει στους τουρίστες από τις 14 Μαΐου και η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ότι το άνοιγμα θα επηρεάσει ολόκληρη τη χώρα. Είναι πιθανό να επιτρέπεται μόνο στα νησιά, παρόλο που πιθανώς θα επιτραπεί η στάση στον Πειραιά να μεταβίβαση στα φέρι. Καλύτερα να ξεκινήσετε με κάποιο τρόπο, ακόμα κι αν δεν θα είναι όλοι έτοιμοι ακόμη, από το να χάσετε άλλη τουριστική σεζόν και να κλείσετε για πάντα ξενοδοχεία και εστιατόρια

ΠΗΓΗ: lastampa.it, Vittorio Sabadin – La Grecia pronta per i turisti: presto libere dal Covid 70 isole

Il Messaggero: Η Ιταλία ετοιμάζει σχέδιο covid free νησιών κατά τα πρότυπα της Ελλάδας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: