Η Ε.Ε. προσπαθεί να “εξομαλύνει” τις σχέσεις με την Τουρκία: Ψάχνουν ψύλλους στ’ άχυρα οι Ευρωπαίοι

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, γίνεται δεκτός από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, στο Παλάτι της Άγκυρας. Copyright: European Union




Ως «ένα νέο βήμα στην πολύ εύθραυστη αναθέρμανση των  σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.)», χαρακτηρίζεται από κύκλους των Βρυξελλών η επίσκεψη του Charles Michel και της Ursula von der Leyen στην Άγκυρα.

Μόνο που θα πρόκειται για μία ακόμα κοροϊδία του Ταγίπ Ερντογάν στους αφελείς Ευρωπαίους.

Πρόκειται για ένα αίτημα του Ταγίπ Ερντογάν στο οποίο οι Ευρωπαίοι επέλεξαν να ανταποκριθούν θετικά, φροντίζοντας ωστόσο, όπως σημειώνεται, να λάβουν όσο το δυνατόν περισσότερες προφυλάξεις, έναντι αυτού του δύσκολου συνομιλητή, που έχει την τέχνη να μετατρέπει τις καταστάσεις προς όφελός του.

Υπογραμμίζεται σε κείμενο στην εφημερίδα Le Figaro (της Anne Rovan), ότι, σε αντίθεση με αυτό που μπορεί να ανέμεναν οι τουρκικές αρχές, δεν θα υπάρξει κοινή συνέντευξη τύπου μετά τη συνάντηση. 

Κατά την δημοσιογράφο, η εν λόγω επίσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Επιτροπής θα παρακολουθηθεί στενά στις πρωτεύουσες, καθώς θεωρείται  ως η αρχή μιας διαδικασίας, που θα μπορούσε να επιτρέψει, σύμφωνα με τις επιθυμίες των 27, μία επαναφορά των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας, μετά από ένα εκρηκτικό 2020, κατά το οποίο η Άγκυρα είχε πολλαπλασιάσει τις προκλήσεις, από το άνοιγμα συνόρων για να επιτρέψει σε πρόσφυγες να περάσουν στην Ελλάδα, έως τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, μέσω σουρεαλιστικών λεκτικών επιθέσεων κατά ηγετών της ΕΕ.

Μια άλλη πηγή ανησυχίας, και όχι λιγότερο σημαντική, είναι η συμμετοχή της Τουρκίας στις συγκρούσεις στη Συρία, το Ιράκ, τη Λιβύη και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Ο Erdogan, ενώ συνεχίζει να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος Δικαίου, μέχρι να συλλαμβάνει 10 Τούρκους πρώην ναυάρχους, παραμονή της επίσκεψης των ηγετών της ΕΕ, ωστόσο επέλεξε να παραιτηθεί από πολλά ζητήματα άμεσου ενδιαφέροντος για την Ένωση, ιδίως ως προς τις σχέσεις του με την Αθήνα, σημειώνει η δημοσιογράφος, προσθέτοντας, ότι πάνω σε αυτά τα δειλά ακόμη βήματα, οι Ευρωπαίοι θέλουν να κεφαλαιοποιήσουν, καθώς χρειάζονται απελπιστικά την Τουρκία για τη μετανάστευση, ακόμα κι αν εργάζονται σκληρά για να μην χρειαστεί να συνδέσουν αυτό το ζήτημα με άλλα θέματα. 

Επισημαίνεται, ότι η σκληρή στάση της ΕΕ έναντι της Τουρκίας, την οποία υποστήριζε η Γαλλία, φαίνεται να έχει αρχίσει να αποφέρει καρπούς, με Ευρωπαίο διπλωμάτη να εκτιμά, ότι «η Γαλλία μπορεί ορθώς να θεωρήσει, ότι η υποστηριζόμενη από τον Emmanuel Macron προσέγγιση αποφασιστικότητας έπαιξε το ρόλο της, τουλάχιστον συνέβαλε στο να αντιστραφεί η λογική προς το παρόν». Σύμφωνα με τον ίδιον, «αναμφίβολα θα είναι σταδιακά, θα χρειαστεί χρόνος, αλλά τουλάχιστον υπήρξε μια παύση». 

Όπως σημειώνεται, στα τέλη Μαρτίου, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης τους, οι Ευρωπαίοι έφτασαν ακόμη και στο σημείο να συγχαρούν τον εαυτό τους για την «πρόσφατη αποκλιμάκωση» της Άγκυρας και υπό την  προϋπόθεση, ότι αυτή η κίνηση θα συνεχισθεί και θα αυξηθεί, λένε, ότι είναι έτοιμοι να «ενισχύσουν περαιτέρω αυτήν την πιο θετική δυναμική» και «να δημιουργήσουν επαφές με την Τουρκία, με τρόπο προοδευτικό, αναλογικό και αναστρέψιμο».

Επισημαίνεται, ότι μέχρι τέλος Ιουνίου ο Erdogan πρέπει να δώσει επιπλέον και άλλες εγγυήσεις, ότι αναμένεται συνέχιση των συνομιλιών με την Ελλάδα ως προς την υφαλοκρηπίδα, που διεκδικεί η Άγκυρα στην Ανατολική Μεσόγειο, ως προς τις  διαπραγματεύσεις για την Κύπρο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ ή ακόμη και ως προς την απόσυρση όπλων και μισθοφόρων στη Λιβύη.

Σε αντάλλαγμα, η ΕΕ θα μπορούσε να συμφωνήσει ως προς τον καθορισμό μιας θετικής ατζέντας, με ενίσχυση της τελωνειακής ένωσης, επανέναρξη των συζητήσεων, σχετικά με τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, του περιβάλλοντος και της υγείας ή τη χορήγηση διευκολύνσεων θεώρησης για τους Τούρκους υπηκόους. Θα ήταν ένα «νέο κεφάλαιο» στη σχέση ΕΕ-Τουρκίας, πιστεύει ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Josep Borrell.

Αντιθέτως, αν η Τουρκία επανέλθει σε σκληρότητα, τότε η ΕΕ θα μπορούσε να επιβάλει κυρώσεις. Είναι έτοιμοι και, εάν χρειαστεί, θα πλήξουν τον τουρκικό τουρισμό, έναν κρίσιμο τομέα για αυτήν τη χώρα, που αντιμετωπίζει σοβαρές οικονομικές και χρηματοοικονομικές δυσκολίες και που έχει δει το νόμισμά της να κατρακυλά, μέσα σε ένα χρόνο, πάνω από το ένα πέμπτο της αξίας του έναντι του δολαρίου.

Ο Charles Michel και η Ursula von der Leyen θα συναντηθούν με τον Τούρκο πρόεδρο, εξοπλισμένοι με σαφή εντολή. Κάποια στιγμή τέθηκε το ερώτημα να πάνε εκεί χωρίς κανένα δίχτυ ασφαλείας, όπως συνέβη με τον Josep Borrell στη Μόσχα. 

«Είχε προγραμματιστεί νωρίτερα μια επίσκεψη,  για να σηματοδοτήσει τα πέντε χρόνια της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για τη μετανάστευση. Αν είχαν έρθει στην Άγκυρα πριν από τη συνάντηση των 27, ο  Erdogan θα τους έλεγε: “Αυτή είναι η λίστα αγορών μου”», αναφέρει Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Κατά την δημοσιογράφο, παρόλο που η πορεία έχει σηματοδοτηθεί, η αποστολή των δύο ηγετών της ΕΕ δεν θα είναι εύκολη, όσον αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου, ιδίως μετά την πρόσφατη καταγγελία από τον Erdogan της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, με διπλωμάτη να παραδέχεται ωστόσο, ότι «τα εθνικά κοινοβούλια έχουν σκληρύνει πολύ απέναντι στην Τουρκία» και ότι αναμένεται ξεκάθαρη συζήτηση ως προς αυτά τα ζητήματα.  

Η δημοσιογράφος σημειώνει, ότι, καθώς ολοκληρώνεται αυτή η έκδοση της ε/φ, ούτε ο Charles Michel ούτε ο Ursula von der Leyen δεν είχαν αντιδράσει στη σύλληψη των δέκα Τούρκων ναυάρχων. 

ΠΗΓΗ: Le Figaro, Anne Rovan – L’UE tente de normaliser ses relations avec la Turquie

Ο αλ Σίσι απαιτεί την ταπείνωση του Ερντογάν για να βελτιωθούν οι σχέσεις τους: Οι δέκα σκληροί όροι…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: