Η δολοφονία ενός δημοσιογράφου στην Ελλάδα “παίρνει πολιτική στροφή” γράφει η γαλλική Liberation

Συγγενείς παρίστανται στην εξόδιο ακολουθία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, στο εκκλησάκι της Ζωοδοόχου Πηγής στο Καλλίφυτο Δράμας, στον τόπο καταγωγής του, την Κυριακή 11 Απριλίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΠΑΥΛΟΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ




Εκτενές δημοσίευμα του ανταποκριτή της εφημερίδας Liberation στην Αθήνα, Fabien Perrier, αναφέρεταιστην δολοφονία του δημοσιογράφου, Γιώργου Καραϊβάζ.

Γίνεται αναφορά στις δηλώσεις του κ. Αλέξη Τσίπρα, στην ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ και του Πάνου Σόμπολου, ενώ σημειώνεται, ότι τα τελευταία θέματα που εξέτασε ο Καραϊβάζ άγγιζαν στενά τη λειτουργία του κράτους στην Ελλάδα, όπως η υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη, η οποία για αρκετές εβδομάδες, υπονόμευσε το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, πολλά από τα μέλη του οποίου λέγεται, ότι διατηρούσαν προσωπικούς δεσμούς με τον άνδρα του θεάτρου, διορισμένου χωρίς διαφάνεια, έξι εβδομάδες μετά την εκλογική νίκη της ΝΔ.

Για πολλούς παρατηρητές, ο Λιγνάδης είχε πολιτική προστασία, ενώ μία ημέρα πριν από τη δολοφονία του, ο Γιώργος Καραϊβάζ είχε προχωρήσει περισσότερο, ισχυριζόμενος στην τηλεόραση, ότι είχε δοθεί χρόνος στον Δημήτρη Λιγνάδη για να διαγράψει ουσιαστικά στοιχεία, αναφέρει ο δ/φος.

Στη συνέχεια, αναφέρεται στην υπόθεση του Μένιου Φουρθιώτη, που ερευνούσε ο δημοσιογράφος, σημειώνοντας, ότι οι πληροφορίες σχετικά με την εν λόγω υπόθεση απορρίφθηκαν από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη… ωστόσο καταρρίφθηκαν αμέσως από το περιοδικό Documento και τον Γιώργο Καραϊβάζ.

Υπογραμμίζεται, ότι σε αυτήν την περίπτωση, ο Γιώργος Καραϊβάζ ήταν ιδιαίτερα επιθετικός απέναντι στον Υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Το τελευταίο θέμα το οποίο ο δημοσιογράφος ερευνούσε, ήταν η διαφθορά μεταξύ ανωτέρων αστυνομικών, που συνδέονται με ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας, σε μια επιχείρηση που σχετίζεται με τη νυχτερινή ζωή.

«Οι πολιτικοί στο υψηλότερο επίπεδο γνώριζαν αυτήν την παράλληλη επιχείρηση και έχουν χρησιμοποιήσει αυτές τις υπηρεσίες στο παρελθόν», ανέφερε καλά ενημερωμένη πηγή στη LiberationΣε δύο χρόνια δολοφονήθηκαν δύο συνταξιούχοι αστυνομικοί και ένας κακοποιός. Όλοι συμμετείχαν σε αυτήν την εταιρεία με μεγάλο κύκλο εργασιών: «1,5 εκατομμύρια ευρώ το μήνα», προσθέτει η ίδια πηγή.

Σημειώνεται, ότι ο Γιώργος Καραϊβάζ είχε κατηγορηθεί για αποδοχή χρημάτων από εγκληματία που δολοφονήθηκε το 2019, και είχε οδηγηθεί στην Δικαιοσύνη, ωστόσο, αρνούμενος αυτές τις κατηγορίες, είχε γράψει πολλά άρθρα, σχετικά με την διαφθορά στην επιβολή του νόμου και επρόκειτο να καταθέσει σύντομα.

Σύμφωνα με τον Κώστα Βαξεβάνη, διευθυντή της Documento, «ο Γιώργος Καραϊβάζ είχε στενούς δεσμούς με μια διεφθαρμένη ελίτ της αστυνομίας, διεφθαρμένους πολιτικούς και επιχειρηματικούς ηγέτες και γνώριζε πολλά.» «Είναι αναμφίβολα μια σκοτεινή υπόθεση, που περιλαμβάνει τους κύκλους της νύχτας», πιστεύει από την πλευρά του ο Πάνος Σόμπολος, ο οποίος ωστόσο δεν αποκλείει την «υπόθεση μιας πολιτικής δολοφονίας». 

Ο Κώστας Βαξεβάνης αναφέρει: «Η υπόθεση έπρεπε να είναι σε όλα τα πρωτοσέλιδα, αλλά όχι! Χρειάστηκε μια ολόκληρη ημέρα, δηλώσεις από όλα τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και ακόμη και την Πρεσβεία των ΗΠΑ, για να μιλήσει ο Πρωθυπουργός. Από την εμπειρία, μπορώ να το πω, ότι είναι μια υπόθεση ενός παράλληλου Κράτους»

Τέλος αναφέρεται, ότι το Σάββατο, ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε την «ταχεία επίλυση» της έρευνας, για αυτό το σπάνιο συμβάν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μια δολοφονία δημοσιογράφου, «φρικτή και δειλή πράξη», όπως κατήγγειλε την Παρασκευή η Πρόεδρος της Επιτροπής Ursula von der Leyen.

Υπενθυμίζονται προηγούμενες παρόμοιες περιπτώσεις, όπως αυτή του Ján Kuciak, που σκοτώθηκε με την αρραβωνιαστικιά του τον Φεβρουάριο του 2018, ενώ ερευνούσε την διαφθορά στη Σλοβακία και της δημοσιογράφου και μπλόγκερ από τη Μάλτα, Daphne Caruana Galizia, που σκοτώθηκε το 2017 από έκρηξη βόμβας στο αυτοκίνητό της.

ΠΗΓΗ: Liberation – Liberté de la presse En Grèce, l’assassinat d’un journaliste prend un tour politique

Το Κάιρο σταμάτησε τις επαφές με την Άγκυρα: Απαιτεί να φύγουν άμεσα οι Τούρκοι από τη Λιβύη, και όχι μόνο…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: