Η Μπόκο Χαράμ ισχυρίζεται πως κατέρριψε τζετ της Πολεμικής Αεροπορίας της Νιγηρίας

File Photo Εκόνα καταστροφής από επίθεση της ισλαμιστικής Μπόκο Χάρμα στη Νιγηρία EPA/DEJI YAKE μέσω ΚΥΠΕ




Η τζιχαντιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ ανακοίνωσε χθες Παρασκευή πως οι μαχητές της κατέρριψαν αεροσκάφος της νιγηριανής Πολεμικής Αεροπορίας το οποίο εξαφανίστηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

Το ελαφρύ επιθετικό αεροσκάφος Alpha Jet E (Dassault/Dornier) εκτελούσε την Τετάρτη αποστολή υποστήριξης μονάδων του στρατού, που είχαν αναπτυχθεί και διεξήγαγαν επιχειρήσεις εναντίον της Μπόκο Χαράμ στην πολιτεία Μπόρνο, όταν χάθηκε από τα ραντάρ, ανέφερε η Πολεμική Αεροπορία σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

Βίντεο που μεταφορτώθηκε από την τζιχαντιστική οργάνωση σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εικονίζει δύο από τους μαχητές της, μασκοφορεμένους, να κορδώνονται πάνω από συντρίμμια στο έδαφος, που η Μπόκο Χαράμ διαβεβαίωσε ότι είναι τα συντρίμμια του μαχητικού.

Διακρίνονται η νιγηριανή σημαία στο κουφάρι και ο κωδικός NAF 475 στην άτρακτο. Σύμφωνα με την οργάνωση, το αεροπλάνο κατέπεσε στο δάσος Σαμπίσα, προπύργιο της στην πολιτεία Μπόρνο.

Σύμφωνα με την Πολεμική Αεροπορία, η αιτία και ο τόπος της συντριβής του αεροπλάνου αγνοούνται, όπως και η τύχη των χειριστών του διθέσιου Alpha Jet E.

«Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης», στις οποίες συμμετέχουν «αεροσκάφη (…), άνδρες των ειδικών δυνάμεων και μέλη του στρατού ξηράς, συνεχίζονται», διαβεβαίωσε.

Το επιτελείο «διατηρεί την ελπίδα ότι το πλήρωμα θα βρεθεί και θα διασωθεί», κατά την ανακοίνωση.

Στο βίντεο όμως εικονίζεται ακρωτηριασμένο πτώμα με στολή πιλότου, πάνω από το οποίο στέκει ο ένας μαχητής, σαν να πρόκειται για τρόπαιο. «Όπως βλέπετε, αυτό είναι το αεροπλάνο σας, το οποίο στείλατε να βλάψει τους υπηρέτες του θεού, κι αυτός είναι ο πιλότος», λέει. «Αυτό του έκανε ο θεός. Έπεσε από τον ουρανό, κι αν δεν μετανοήσετε αυτό θα πάρετε», προσθέτει.

Το 2014 η Μπόκο Χαράμ είχε ανακοινώσει, δημοσιοποιώντας και σε εκείνη την περίπτωση βίντεο, πως κατέρριψε αεροσκάφος της νιγηριανής ΠΑ και αποκεφάλισε τον χειριστή του.

Αφότου ξέσπασε η εξέγερση των τζιχαντιστών της Μπόκο Χαράμ το 2009, στη σύρραξη έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 36.000 άνθρωποι και έχουν εκτοπιστεί 2,4 εκατομμύρια άλλοι. Ο πόλεμος έχει επεκταθεί στις γειτονικές χώρες, στον Νίγηρα, το Τσαντ και το Καμερούν.

Το 2016 η τζιχαντιστική οργάνωση διασπάστηκε. Μία φράξια της παρέμεινε πιστή στην ιστορική ηγεσία της Μπόκο Χαράμ, η έτερη σχημάτισε το Ισλαμικό Κράτος στη Δυτική Αφρική (ΙΚΔΑ), που ορκίζεται πίστη στο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Με πληροφορίες από AFP-Reuters-dpa μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κάνο, Μαϊντουγκούρι και Λάγκος, Νιγηρία

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Το Ιράν απέρριψε τις έμμεσες συνομιλίες με τις ΗΠΑ: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τις επιβεβαιώνει με ΕΕ, Ρωσία και Κίνα για τα πυρηνικά

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: