Η Άγκυρα θα προσέλθει στη Γενεύη με κόκκινες γραμμές: Παιχνίδι με αποκεντρωμένη παίζει η Λευκωσία

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης ομιλεί στους δημοσιογράφους. ΓΤΠ, Χ. ΑΒΡΑΑΜΙΔΗΣ




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Παρτίδα σκάκι στην ελβετική πόλη. Ξεκίνησε η συζήτηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ)

Σκληρό παιχνίδι τακτικής αναμένεται να παρακολουθήσουμε στη Γενεύη, στην άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί στις 27-29 Απριλίου.

Η τουρκική πλευρά επιμένει σε κόκκινες γραμμές, κυρίως σε ό,τι αφορά την κυριαρχική ισότητα, ενώ θα ξεκαθαρίσει ενώπιον όλων στη Γενεύη ότι δεν πρόκειται να ασχοληθεί με οτιδήποτε συζητήθηκε στο παρελθόν.

  • Η ελληνική πλευρά ξεκαθαρίζει πως δεν αποδέχεται την κυριαρχική ισότητα καθώς αυτό σημαίνει δύο κράτη. Πώς θα ξεπερασθούν οι διαφορές;

Από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών, αλλά πρωτίστως από τους Βρετανούς, υπάρχει η προσέγγιση πως μέσα από τη συζήτηση μιας αποκεντρωμένης ομοσπονδίας, που προτείνεται από τη Λευκωσία, μπορεί να βρεθεί πεδίο για να γεφύρωση των διαφορών.

Τούτο θεωρείται δύσκολο εγχείρημα, εκτός κι εάν μέσα από τη λογική της «εποικοδομητικής ασάφειας», βρεθεί τρόπος να ξεπερασθούν οι δυσκολίες. Όπως εξηγεί ενημερωμένη πηγή, ενδεχομένως η «ονοματολογία» να καλύψει τις περιοχές.

Οι κινήσεις τακτικής θα κριθούν στην Πενταμερή και θα καθορίσουν τα επόμενα βήματα. Τα Ηνωμένα Έθνη θα επιχειρήσουν να σώσουν την παρτίδα και να αποφύγουν την κατάρρευση από το πρώτο βήμα, δηλαδή από την άτυπη συνάντηση. Γι’ αυτό και θα υπάρξει συνέχεια, με τον ΟΗΕ να αναλαμβάνει να γεφυρώσει τις διαφορές, εάν και εφόσον ξεκινήσει μια συζήτηση προς αυτή την κατεύθυνση.

  • Στο μεταξύ, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν αρχίσει τη συζήτηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, προδικάζοντας πως αυτός ο πυλώνας θα αποτελεί μέρος της επόμενης ημέρας της άτυπης Πενταμερούς.

Η ειδική αντιπρόσωπος του ΟΗΕ, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, είχε τηλεδιασκέψεις με τους διαπραγματευτές, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Εργκιούν Ολγκιούν. Πέραν από τη συμφωνία που έχει επιτευχθεί για τα οδοφράγματα, το άνοιγμα των οποίων είναι υπό την αίρεση της επιδημιολογικής εικόνας, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν θέσει το θέμα της εγκληματικότητας και εκείνο της μετανάστευσης. Θέματα, που κάθε άλλο αφορούν τα δικοινοτικά.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε την Hellas Journal στην NEWS GOOGLE

Όταν ο λύκος προσέχει τα αρνιά δεν θα έχει… διαφθορά: Τόσα πάρτι όλα αυτά τα χρόνια και δεν ενοχλήθηκε κανείς;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: