Η αεροπορική υπεροχή του «Ηνίοχου» που εκνευρίζει την Άγκυρα: Οι «hot» περιοχές του FIR που πετούν οι σύμμαχοι

Σταθμευμένα μαχητικά F-16 των ΗΠΑ στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα. Πηγή: ΓΕΕΘΑ




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ., HELLAS JOURNAL
Τα «μάτια» της τουρκικής αεράμυνας «κλέβουν» οι πτήσεις και οι εκπαιδεύσεις που διεξάγονται εντός του FIR Αθηνών, στο πλαίσιο της πολυεθνικής άσκησης «Ηνίοχος 21».

Τα Μη Επανδρωμένα Μέσα της Άγκυρας δεν σταματούν να πετούν- χωρίς να κάνουν παραβιάσεις- επιχειρώντας να ενισχύσουν τα μέσα με τα οποία θέλουν να βλέπουν σε πραγματικό χρόνο τι σχεδιασμό και πως το κάνουν οι Έλληνες αεροπόροι, μαζί με τους συναδέλφους τους από άλλες επτά χώρες.

Μέσα στις γνωστές, για την Πολεμική Αεροπορία και ως «hot» περιοχές, συνεχίζονται οι εκπαιδεύσεις των αεροπόρων από τις 8 χώρες που μετέχουν στον «Ηνίοχο 21».

Κι αυτό το δεδομένο, όπως και η συμμετοχή καίριων συμμάχων, είναι που κάνει τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί, το πολιτικό δεκανίκι του προέδρου Ερντογάν να «βράζει» και να επιχειρεί να κουνήσει το δάχτυλο τόσο προς την Ελλάδα, όσο και προς το εσωτερικό ακροδεξιό ακροατήριο της Τουρκίας.

«Χρειάζονται στενή παρακολούθηση των ασκήσεων που διεξάγονται υπό την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία και συμμετέχουν οι ΗΠΑ, Καναδά, Ελληνοκύπριοι, Ισραήλ, Σλοβενίας, Ισπανίας και τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα.», σημείωσε ο ακροδεξιός του κυβερνητικού σχηματισμού του Ταγίπ Ερντογάν απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική του ομάδα.

Με μια γεμάτη εβδομάδα μπροστά τους, η συνάντηση των «γερακιών» από Ελλάδα ως οικοδέσποινα, των ΗΠΑ, της Γαλλίας με τα μελλοντικά αποκτήματα της HAF, του Ισραήλ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Ισπανίας, οι γείτονες βλέπουν την αναβάθμιση του Ελληνικού «Ηνίοχου» και τη διεθνή αναγνώριση της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, όπως και την αποδοχή του συνολικού εύρους του FIR Αθηνών από τους συμμάχους.

Και αυτό σαφώς είναι κάτι που τους απασχολεί και τους ενοχλεί ιδιαιτέρως μιας και το εύρος του Ελληνικού FIR ουδέποτε το αποδέχτηκαν ενώ ταυτόχρονα και διαχρονικά επιχειρούν να διχοτομήσουν το Αιγαίο από τον ουρανό έως την θάλασσα.

Το παράδειγμα του «πρώτου» γερακιού…

Αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος όπου ο Αρχηγός του κόμματος των «Γκρίζων λύκων» στάζει φαρμάκι για τα επιτεύγματα της Ελλάδας και την αεροπορική υπεροχή των «Μπλε Φτερών».

«Οι εικονικές απειλές και προκλητικές πρακτικές και οι στρατιωτικές ασκήσεις της Ελλάδας, εξαντλούν την υπομονή μας», δήλωσε σε άλλη αποστροφή του λόγου του ο κος. Μπαχτσελί, αγνοώντας καταφανώς το σημείο στο οποίο έχει περιέλθει η TuAf η οποία ούτε άσκηση σχεδιάζει, ούτε λαμβάνει μέρος σε παραδοσιακές ασκήσεις που έπαιρνε μέρος, όπως αυτή του Πακιστάν.

Επιτελείς σημειώνουν για τον «Ηνίοχο 21» ότι πλέον μπορεί ο καθένας να μιλήσει ξεκάθαρα λέγοντας πως η Πολεμική Αεροπορία «οδηγεί» τη μεγαλύτερη άσκηση στη Γηραιά Ήπειρο- αν εξαιρεθεί το Νατοϊκό σχολείο του TLP που διεξάγεται στην Ισπανία- στην οποία ολοένα και σημαντικές αεροπορίες σπεύδουν να αποδεχτούν τις προσκλήσεις που αποστέλλονται από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας.

Και την ώρα όπου εκατοντάδες ξένοι πιλότοι έχουν δηλώσει εντυπωσιασμένοι από το επίπεδο εκπαίδευσης και εκτελούν τα σχέδια που έχουν δημιουργήσει οι ιπτάμενοι της Πολεμικής Αεροπορίας, σύμφωνα με πληροφορίες που φτάνουν από την Ανδραβίδα, ακόμη και το πρώτο «γεράκι» της HAF, δίνει το παράδειγμα επιχειρησιακής ετοιμότητας παίρνοντας και ο ίδιος μέρος στον «Ηνίοχο 21».

Ο Πτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης πέταξε στο πλαίσιο της άσκησης μαζί με Έλληνες αλλά και ξένους αεροπόρους και μάλιστα όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, το έκανε και νύχτα!

Ειδικά φέτος ο «Ηνίοχος 21» έχει πάρει ξεχωριστή αξία όπου λόγω της πανδημίας δεν έχουν διεξαχθεί αεροπορικές ασκήσεις σε ολόκληρη την υφήλιο, το Ελληνικό Επιτελείο λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, σήκωσε το γάντι διοργανώνοντας την άσκηση με τα πιο απαιτητικά σενάρια.

Οι συμμαχίες της Ελλάδας που ενοχλούν…

Η ομιλία μάλιστα του Ντεβλέτ Μπαχτσελί εστιάζεται και στις συμμαχίες της Ελλάδας και είναι αυτές που διαχρονικά- όπως σημειώνουν σχεδόν σκωπτικά επιτελικές πηγές- ενοχλούν την Άγκυρα και το εξαπτέρυγο του κ. Ερντογάν.

«Δυστυχώς σε αυτή την παγίδα μέσα βρίσκονται και γνωστές ως φιλικές και συμμαχικές χώρες.. Οι μέντορες που βρίσκονται πίσω από την Ελλάδα παίζουν με το χάος, όταν με τις ασκήσεις αυτές παραβιάζονται τα σύνορά μας στον αέρα, στην ξηρά και τη θάλασσα. Αυτά είναι λάθη και σπέρνουν αέρα για μαζέψουν θύελλες».

Προφανώς εδώ ο κος Μπαχτσελί αναφέρετε στη Γαλλία η οποία είναι στρατηγικός εταίρος της Ελλάδας που αντιμετωπίζει παρόμοιες γεωπολιτικές προκλήσεις στην περιοχή της Αν. Μεσογείου και βεβαίως έχει ταχθεί ανοιχτά κατά των προκλητικών ενεργειών που κάνει η Τουρκία.

Αλλά δεν είναι μόνο το Παρίσι, το alter ego του Ταγίπ Ερντογάν, βλέπει ότι από την Ανδραβίδα και την πίστα του Ελληνικού «TOP GUN», ήδη απογειώνονται μαχητικά με τα διακριτικά των ΗΠΑ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Ισραήλ αλλά και της φίλα προσκείμενης στην Άγκυρα Ισπανίας…

Βεβαίως οι Τούρκοι έχουν δείξει την ενόχλησή τους για μια πλειάδα ασκήσεων που σχεδιάστηκαν από τα Ελληνικά Επιτελεία.

Η Άγκυρα ενοχλήθηκε και μάλιστα αυτό εκδηλώθηκε δια του Ταγίπ Ερντογάν για την άσκηση «Το μάτι του γερακιού» που έγινε από τη Σούδα, ανάμεσα στην Πολεμική Αεροπορία και τα έξι μαχητικά της Σαουδικής Αραβίας.

Δυσαρέσκεια εκφράζει η Άγκυρα και για κοινές ασκήσεις στο όριο του Ελληνικού FIR ανάμεσα σε «γεράκια» της Ελλάδας και του Ισραήλ.

Ο Α’ ΓΕΕΘΑ κατά τη συνομιλία του με ιπτάμενους της γαλλικής αποστολής των RAFALE. Πηγή: ΓΕΕΘΑ

Το ίδιο και για την αποστολή των έξι F-16 Block 60 των ΗΑΕ αλλά και της διακλαδικής «Μέδουσας» που την ενοχλεί τόσα χρόνια, πόσο δε μάλλον όταν κάθε χρόνο την βλέπει να έχει ολοένα και περισσότερα πλοκάμια.

Στην «καρδιά» πάντως της πολυεθνικής άσκησης, στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα βρέθηκε πριν λίγες ώρες και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος ο οποίος ενημερώθηκε από τους Επιτελείς για την εξέλιξη της άσκησης καθώς φέτος ο «Ηνίοχος» έχει λάβει αναβαθμισμένα διακλαδικά χαρακτηριστικά. Ο Αρχηγός είχε τετ α τετ με τον Αρχηγό Τακτικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχο Θεμιστοκλή Μπουρολιά και με τους σχεδιαστές των απαιτητικών αεροπορικών σεναρίων, ενώ συνομίλησε και με τα στελέχη των ξένων αποστολών.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη News Google

 

Για το Αφγανιστάν μίλησε ο Δένδιας με τον εκτελούντα χρέη βοηθού ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Φίλιπ Ρίκερ

 

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: