Γηροκομείο στα Χανιά: «Τους έδεναν, τους χτυπούσαν, δεν τους έδιναν νερό», παρέμβαση εισαγγελέα

File Photo: Διασώστες μεταφέρουν ηλικιωμένη γυναίκα σε ασθενοφόρο από μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ μέσω ΚΥΠΕ




Στα ληξιαρχεία όλης της Κρήτης, τους ιατρικούς φακέλους αλλά και τα περιουσιακά στοιχεία των 68 ηλικιωμένων που δηλώθηκαν νεκροί με την ίδια αιτία θανάτου σε οίκο ευγηρίας των Χανίων, στρέφεται πλέον η έρευνα των αρχών μετά και την παρέμβαση της εισαγγελίας.

Αυτό που πρόκειται αρχικά να ερευνηθεί είναι εάν ο θάνατός τους επήλθε πράγματι συνεπεία ανακοπής ή κάποιαw άλλης αιτίας.

Ομως η έρευνα, που αναμένεται μακρά, θα εστιάσει επίσης στο εάν υπάρχει περίπτωση εκμετάλλευσης των περιουσιακών στοιχείων των ηλικιωμένων.

Κρίσιμες για την διαλεύκανση της υπόθεσης θα είναι βεβαίως οι καταθέσεις των συγγενών –οι οποίοι ήδη έχουν ξεκινήσει να δίνουν στοιχεία στην υποδιεύθυνση Ασφάλειας Χανίων.

Σχολαστικός αναμένεται επίσης ο έλεγχος στους ιατρικούς φακέλους ασθενών, αλλά και η έρευνα στα περιουσιακά τους στοιχεία π.χ. μεταβιβάσεις ακινήτων, δωρεές και άλλες ενέργειες.

Χθες οι Αρχές προχώρησαν στην εκταφή της ηλικιωμένης που απεβίωσε πριν από 11 μήνες στο συγκεκριμένο ίδρυμα.

Η εκταφή της έγινε παρουσία αστυνομικών της Ασφάλειας, τεσσάρων ιατροδικαστών και πραγματογνωμόνων από την οικογένεια και τη δομή, προκειμένου να διαπιστωθεί αν πέθανε από τα αίτια που αναφέρονται στη ληξιαρχική πράξη θανάτου.

Μία πρώτη εξέταση δεν δείχνει κατάγματα στα οστά της, ωστόσο θα ακολουθήσει περαιτέρω ιατροδικαστική εξέταση, τοξικολογικές και ιστολογικές εξετάσεις ώστε να αποσαφηνιστεί η αιτία θανάτου της. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν πως δεν υπάρχει στο πρόγραμμα άλλη εκταφή, καθώς είναι πολύ δύσκολο να εξακριβωθεί αν ο θάνατος των ανθρώπων αυτών προήλθε από φυσικά αίτια ή εγκατάλειψη.

Το ληξιαρχείο Χανίων έχει παραδώσει ήδη στοιχεία για 24 υποθέσεις ηλικιωμένων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Εισαγγελέας, που χειρίζεται την υπόθεση, έχει ζητήσει τις ληξιαρχικές πράξεις θανάτου 68 ηλικιωμένων στο ίδιο γηροκομείο, ενώ η Ασφάλεια Χανίων έχει ζητήσει από όλα τα ληξιαρχεία της Κρήτης να αποστείλουν τις δηλωθείσες ληξιαρχικές πράξεις θανάτου ηλικιωμένων ατόμων, στις οποίες αναφέρεται στα στοιχεία θανάτου και ειδικότερα ως τόπος / μέρος η συγκεκριμένη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων, από την 1η Ιανουαρίου 2020 έως σήμερα. Επίσης, ζητούνται τα ιατρικά πιστοποιητικά θανάτου των νεκρών.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, για τον εν λόγω οίκο ευγηρίας είχε γίνει σχετική καταγγελία πριν από περίπου δέκα χρόνια, με την υπόθεση να καταλήγει στο αρχείο.

Να σημειωθεί ότι κατά την έφοδο που πραγματοποίησαν αστυνομικοί στον οίκο ευγηρίας δεν διαπιστώθηκε οποιαδήποτε δυσχερής συνθήκη για τη διαβίωση των ηλικιωμένων.

Ο κ. Νικόλαος Ρουσσόπουλος, εκ των δικηγόρων που εκπροσωπούν το ίδρυμα, διέψευσε κατηγορηματικά τα σχετικά δημοσιεύματα, σε επικοινωνία που είχε μαζί του το kathimerini.gr. «Το γεγονός πως είχαν ξεκινήσει καταθέσεις, δεν σήμαινε πως θα πήγαινε η αστυνομία στο ίδρυμα. Η έφοδος ήταν αιφνίδια και όλα βρέθηκαν εν τάξει, διότι έτσι λειτουργούσαν πάντα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Με κοινή ανακοίνωσή τους, οι δικηγόροι Ν. Ρουσσόπουλος και Ιωάννης Σφακιωτάκης τονίζουν ότι δεν έχει ασκηθεί ποινική δίωξη και επισημαίνουν ότι δεν βρέθηκαν ευρήματα κακοποίησης στη σορό της γυναίκας που είχε εκταφεί την Πέμπτη.

Παράλληλα, κάνουν λόγο για «λάσπη και έλλειψη αποδείξεων, αλλά και για διασυρμό της επιχείρησης», που «λειτουργεί νόμιμα από το 2009 και τακτικότατα, όπως επιβάλλεται, υποβάλλεται στον έλεγχο του κράτους (Υγειονομικό, κλπ). Οι ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στα Τσικαλαριά Χανίων αποτελούν κόσμημα για τον τόπο», σημειώνουν και προσθέτουν πως δεν υπάρχει «κανένα κρούσμα κορωνοϊού και καμία παράβαση της νομοθεσίας».

«Τους έδεναν στο κρεβάτι, τους έδιναν χάπια»

«Στο γηροκομείο αυτό δούλεψα από τον Απρίλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, σχεδόν έξι μήνες. Αυτά που είχα δει όσο καιρό ήμουν εκεί πέρα, οι καταστάσεις γενικά δεν ήταν τόσο καλές. Η μεταχείριση των γερόντων ήταν πολύ κακή, δηλαδή τους δένανε στα κρεβάτια, ακόμα και αυτούς που δεν ήταν διεγερτικούς, τους δίνανε χάπια για να τους ηρεμήσουν, τους χτυπούσαν πολλές φορές», είπε ο πρώην εργαζόμενος, λέγοντας ότι τα έχει δει με τα μάτια του.
«Υπήρχαν πολλές φορές, κάποια βράδια, όταν τελείωνα τη βάρδιά μου, μου έλεγαν να δέσω κάποιους ανθρώπους και επειδή εγώ δεν έχω μάθει έτσι, έχω μάθει να δουλεύω με τον δικό μου τρόπο και να σέβομαι τους μεγαλύτερους, δεν το έκανα. Κάποια στιγμή με πήρανε χαμπάρι, αυτό που έκανα, και πήγαιναν μετά και τους έδεναν εκείνοι, επειδή είχαν καταλάβει ότι δεν ήθελα να τους δένω», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τα περιστατικά θανάτων είπε: «Οταν είχαν πρωτοαρχίσει είχαν πεθάνει δύο με τρία άτομα, το πολύ, μετά ξαφνικά, μετά από έναν μήνα, σχεδόν είδα να πεθαίνουν 14 άτομα σε μία εβδομάδα». Οπως είπε, δεν γνωρίζει την αιτία θανάτου των τροφίμων. «Δεν ήρθε ποτέ γιατρός να τους δει», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Τρόφιμος του γηροκομείου απεβίωσε μετά από χτύπημα -Δεν είχαν καλέσει ασθενοφόρο

Αναφορικά με την περίπτωση εκταφής μίας εκ των τροφίμων, είπε: «Η γυναίκα αυτή ήταν στη βάρδιά μου, όταν ακούσαμε έναν δυνατό χτύπο, σαν γδούπο, ένα μπουμ μεγάλο, και τρέξαμε όλοι να δούμε τι είναι. Είδαμε ότι η γυναίκα είχε πέσει από το κάγκελο, διότι είχαν, προφανώς, ξεχάσει. Την είδαμε με τα αίματα στο κεφάλι, δεν κάλεσαν ούτε ασθενοφόρο, ούτε τίποτα. Ενώ είδα ότι η γυναίκα δεν ήταν καλά, είχα πει στην υπεύθυνη να την πάμε στο νοσοκομείο, ότι χρειάζεται νοσοκομείο η γυναίκα, και δεν ήθελε. Την επόμενη ημέρα η γυναίκα, φυσικά, και δεν είχε τις αισθήσεις της. Την τρίτη ημέρα απεβίωσε. Πιο πριν είχαν καλέσει οι συγγενείς της και η αντίδραση της κυρίας Γεωργίας ήταν ότι είναι μια χαρά. Είχα μιλήσει και δεν τους άρεσε καθόλου η αντίδρασή μου. Ηθελαν να είμαι σαν ένα πιόνι»

«Αφού είχαν πάρει τη διαθήκη της και είχαν μεταφερθεί όλα τα περιουσιακά της στοιχεία, την άφησαν στο έλεος του Θεού»

Μια άλλη διάσταση στην υπόθεση του γηροκομείου δίνει συγγενής τροφίμου, λέγοντας ότι «είχαν πάρει τη διαθήκη της και μετά την άφησαν στο έλεος του Θεού».

«Προσυπογράφω, ήταν κολαστήριο. Ηταν πολλές γυναίκες ή και άνδρες οι οποίοι ανακάλυψα ότι δεν είχαν απογόνους. Υποχρεώθηκε, ενώ ήταν σε νοσοκομείο, να της πάρουν διαθήκη, η οποία άφηνε όλα της τα υπάρχοντα σε εκκλησία και σε μοναστήρια», δηλώνει στον ΣΚΑΪ.

«Η δυσοσμία από την κεντρική είσοδο με το που έμπαινες ήταν τραγική. Οι άνθρωποι ήταν όλοι με ελάχιστα κιλά. Είχαμε την εντύπωση ότι είχαν ασιτία. Οταν τάιζα την εξαδέλφη μου, έπαιρνα τρία ρυζόγαλα, τρία γιαούρτια, τα έτρωγε με απίστευτη πείνα, λες και είχε να ταϊστεί καιρό», περιγράφει, μιλώντας για τις συνθήκες που επικρατούσαν.

Οπως αποκαλύπτει, «δεν επέτρεπαν στους συγγενείς που ήταν ψαγμένοι να τους επισκέπτονται. Απειλήθηκα όταν είπα ότι γιατί δεν φοράει πάμπερς και φοράει καθετήρα, απειλήθηκα ότι δεν θα μου επιτρέψουν να ξαναμπώ μέσα. Η συμπεριφορά τους και το προσωπικό ήταν ελάχιστο γι’ αυτό και δεν υπήρχε καθαριότητα. Είπα ότι κάποια στιγμή θα χρειαστεί να κουρευτούν, και τα νύχια τους, και μου είπαν ”θα σας φέρουμε και τον Ασλάνη”. Εφυγε, και πρέπει να ήταν στο φέρετρό της γύρω στα 10 κιλά».

Και στη συγκεκριμένη περίπτωση αιτία θανάτου ήταν η ανακοπή καρδιάς. «Πάντα το ίδιο. Αλλά αυτοί οι άνθρωποι έφευγαν από ασιτία. Αφού είχαν πάρει τη διαθήκη της και είχαν μεταφερθεί όλα τα περιουσιακά της στοιχεία, την άφησαν στο έλεος του Θεού».

«Δεν της έδιναν νερό, την είχαν καθηλωμένη σε αναπηρικό αμαξίδιο»

Σοκαριστικά είναι και όσα καταγγέλλουν στο Flashnews.gr για την κατάσταση που επικρατούσε στο γηροκομείο στα Τσικαλαριά Χανίων, συγγενείς πρώην τροφίμων.

Σύμφωνα με τον κ. Φ., «η εικόνα θύμιζε κοτέτσι, οι συνθήκες ήταν άθλιες και η φροντίδα ήταν ελλιπής. Τη μητέρα μου την είχαν δεμένη με κάτι σαν ιμάντες σε ένα καροτσάκι», ενώ η κ. Μ. τονίζει «μου την πέθαναν τη μάνα μου, μπήκε με κινητικά προβλήματα αλλά υγιής, δεν της έδιναν νερό, την είχαν καθηλωμένη σε ένα αναπηρικό αμαξίδιο».

«Ούτε βόλτα δεν τους πήγαιναν, τους έβγαζαν με το καροτσάκι μία φορά την ημέρα, στη σειρά, παρατεταγμένους, αυτό είχα δει εγώ όποτε πήγαινα.

Ούτε κουνιόντουσαν. Παρατήρησα μία ημέρα που πήγα ότι ήταν ένας νοσοκόμος και ξεφλούδισε μία μπανάνα, αυτό το θυμάμαι, και τη μοίρασε σε τρία-τέσσερα άτομα, δηλαδή έφαγε ο κάθε ηλικιωμένος από 1-2 κομματάκια, τους άνοιξε το στόμα με το χέρι και τους τάισε την μπανάνα. Ένιωσα ότι εκεί μέσα ήταν σαν κοτέτσι, πώς ταΐζουν τις κότες για να κάνουν αυγά και να μεγαλώσουν και να τα σφάξουν, έτσι», αναφέρει στην καταγγελία του ο κ. Φ.

 

Πηγή: kathierini.gr, iefimerida.gr

 

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη News Google

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: