«Γύρω μας είδαμε μόνο εκατοντάδες πτώματα» λέει Ιταλός εθελοντής που ήταν στο πλοίο Ocean Viking για το ναυάγιο στη Λιβύη

Το πλοίο διάσωσης Ocean Viking εισέρχεται σε εμπορικό λιμάνι. EPA, INGENITO
Ο Ιταλός εθελοντής Αλεσάντρο Πόρο, ο οποίος ανήκει στο πλήρωμα του πλοίου Ocean Viking (της ανθρωπιστικής οργάνωσης SOS Mediterranee) περιέγραψε με τραγικό τρόπο την προσπάθεια διάσωσης μεταναστών και προσφύγων, χθες βράδυ, στα ανοικτά της Λιβύης.

«Πλησιάσαμε το σημείο του ναυαγίου και γύρω μας είδαμε μόνον εκατοντάδες πτώματα. Από τους ανθρώπους αυτούς — που μπορεί να ήταν 120, 130, δεν θα το μάθουμε ποτέ — κάποιοι θα μπορούσαν να είχαν σωθεί, αν τους είχε παρασχεθεί βοήθεια όταν την ζήτησαν», δήλωσε στην εφημερίδα La Repubblica o Ιταλός εθελοντής. Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, οι άνθρωποι αυτοί επέβαιναν σε γκρι φουσκωτή βάρκα η οποία ανετράπη λόγω της φουρτουνιασμένης θάλασσας, με κύματα ύψους μέχρι και έξι μέτρων.

Η ιταλική εφημερίδα προσθέτει ότι οι λιβυκές αρχές αγνόησαν το αίτημα βοήθειας, το οποίο τους είχε κοινοποιηθεί και από το κέντρο συντονισμού διασώσεων, το οποίο βρίσκεται στην Ρώμη.

Το πλοίο Ocean Viking συνεχίζει τις έρευνες με την ελπίδα να εντοπιστούν τυχόν επιζώντες, έστω κι αν οι πιθανότητες έχουν λιγοστέψει σημαντικά. Παράλληλα, από προχθές έχει χαθεί κάθε επαφή και με ένα άλλο πλεούμενο στο οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, επέβαιναν τουλάχιστον 40 μετανάστες.

Σειρά μη κυβερνητικών οργανώσεων καταγγέλλει, τέλος, ότι οι δυο αυτές τραγωδίες θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί με την άμεση κινητοποίηση λιβυκών ή και ευρωπαϊκών μέσων διάσωσης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, του Θ. Ανδρεάδη – Συγγελάκη
Ρώμη, Ιταλία

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη News Google

 

Στη Βρετανία και το Βέλγιο τον Ιούνιο ο Μπάιντεν για να παραβρεθεί στη Σύνοδο ΕΕ-ΗΠΑ

 

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: