Για τις «κλιμακούμενα προκλητικές ενέργειες» του Πεκίνου κατά της Ταϊβάν προειδοποίησε ο Μπλίνκεν

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken. EPA, LEAH MILLIS




Ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα πως οι ΗΠΑ ανησυχούν σχετικά με τις επιθετικές ενέργειες της Κίνας κατά της Ταϊβάν.

Προειδοποίησε ότι θα είναι «σοβαρό λάθος» για τον οποιονδήποτε να προσπαθήσει να αλλάξει με τη βία, την υφιστάμενη κατάσταση στον Δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό.

«Αυτό που έχουμε δει και αυτό που είναι μία πραγματική ανησυχία για εμάς, είναι οι προκλητικές ενέργειες από την κυβέρνηση στο Πεκίνο, κατά της Ταϊβάν και οι κλιμακούμενες εντάσεις στα Στενά» δήλωσε ο Μπλίνκεν στη διάρκεια μιας συνέντευξης του, στην εκπομπή «Meet the Press» του NBC.

Το Πεκίνο κατηγόρησε τις ΗΠΑ την Πέμπτη για τις εντάσεις, μετά τη διέλευση ενός αμερικανικού πολεμικού πλοίου, σε κοντινή απόσταση από την Ταϊβάν.

Οι ΗΠΑ έχουν αναλάβει μία μακροχρόνια δέσμευση απέναντι στην Ταϊβάν που προκύπτει από το νόμο (the Taiwan Relations Act) προκειμένου να διασφαλίζεται ότι η Ταϊβάν έχει την ικανότητα να υπερασπιστεί την κρατική οντότητά της, αλλά και τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στο Δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό.

«Σεβόμαστε αυτές τις δεσμεύσεις» είπε ο ίδιος. «Αυτό που μπορώ να σας πω συνολικά είναι ότι θα είναι ένα σοβαρό λάθος για τον οποιονδήποτε να προσπαθήσει για να αλλάξει την υπάρχουσα κατάσταση με τη χρήση πολεμικής ισχύος».

Η Ταϊβάν έχει παραπονεθεί κατά τους τελευταίους μήνες, για επαναληπτικές αποστολές της κινεζικής Πολεμικής Αεροπορίας κοντά στο νησί, για το οποίο, η Κίνα ισχυρίζεται ότι της ανήκει.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι παρακολουθεί στενά την αυξανόμενη στρατιωτική δραστηριότητα των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων στα Στενά της Ταϊβάν, χαρακτηρίζοντας τις ενέργειες του Πεκίνου εν δυνάμει αποσταθεροποιητικές.

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

Ακολουθήστε την HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

 

Στο Ισραήλ ο Όστιν: Θα συναντηθεί με τον Νετανιάχου και τον Μπένι Γκαντζ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: