Τα 3 τρισ. δολάρια του επενδυτικού πλάνου του Προέδρου Μπάιντεν που θα αλλάξουν τις ΗΠΑ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν φορά την πρστατευτική μάσκα στον κήπο του Λευκού Οίκου epa09122787 EPA / Yuri Gripas / POOL




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

Ύστερα από τέσσερα χρόνια οικονομικού «συμμαζέματος», ήρθε η ώρα για την Αμερική να επενδύσει με τον καλύτερο τρόπο εκεί που υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη: Στον ίδιο της τον εαυτό.

Δεδομένου ότι οι υποδομές των ΗΠΑ βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση, ο πρόεδρος Μπάιντεν αποφάσισε να ρίξει στο τραπέζι ένα «κολοσσιαίο» επενδυτικό πλάνο, που θα εκσυγχρονίσει την Αμερική και που θα την κάνει πολύ πιο ανταγωνιστική. Ουσιαστικά μιλάμε για μια ατζέντα η οποία είναι άριστα μελετημένη. Τίποτα δεν έγινε εν μια νυκτί, δείχνοντας έτσι για ακόμη μια φορά την ετοιμότητα του Αμερικανού πρόεδρου να αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας.

Το φιλόδοξο επενδυτικό πλάνο που έρχεται σύντομα προς συζήτηση και ψήφιση, βασίζεται στο πρόγραμμα «Build Back Better», μια προεκλογική υπόσχεση του ισχυρού άνδρα των Δημοκρατικών, να επαναφέρει την χαμένη ελπίδα και αξιοπρέπεια του έθνους, ύστερα από μια σκοτεινή περίοδο πολιτικής κρίσης.

Το ποσό που υπολογίζεται να επενδυθεί στις υποδομές, όπως όλα δείχνουν, αναμένεται να ξεπεράσει τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια. Αν και εφόσον εγκριθεί από τους νομοθέτες θα είναι η μεγαλύτερη επένδυση των ΗΠΑ μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο.

  • Επιπλέον, ο Τζο Μπάιντεν έκανε λόγο για ένα σχέδιο που θα δημιουργήσει εκατομμύρια καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας. «Είναι επένδυση μια γενιάς.

Αν δράσουμε τώρα, σε 50 χρόνια οι άνθρωποι που θα κοιτάξουν πίσω θα λένε για την στιγμή που η Αμερική κέρδισε το μέλλον», ήταν μερικά από τα λόγια του Δημοκρατικού πρόεδρου κατά την διάρκεια της επίσημης ανακοίνωσης του πλάνου, την τελευταία μέρα του Μαρτίου, στο Πίστμπουργκ της Πενσιλβάνια.

Το ογκώδες πακέτο προβλέπει δαπάνες για την αποκατάσταση 20.000 μιλίων του οδικού δικτύου, 10.000 γεφυρών, έργα για την οδική ασφάλεια, την βελτίωση των δικτύων ύδρευσης, ηλεκτροδότησης και παροχής ίντερνετ και στην συντήρηση δημοσίων κτιρίων.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι μιλάμε για ένα σχέδιο που θα είναι κατά των φυλετικών ανισοτήτων. Παραπάνω από 20 δισεκατομμύρια δολάρια θα «γεφυρώσουν» τις κοινότητες των Αφροαμερικάνων, δίνοντάς τους έτσι τις οικονομικές ευκαιρίες που δεν πήραν την δεκαετία του 1960, όταν τέθηκε σε ισχύ το πρόγραμμα κατασκευής αυτοκινητοδρόμων.

Επιπροσθέτως, περίπου 400 δισεκατομμύρια δολάρια στοχεύουν στην κατ’ οίκον φροντίδα των ηλικιωμένων και αναπήρων που ανήκουν σε μειονότητες. Αξιοσημείωτο σε αυτή την υπόθεση είναι ότι η εν λόγω επένδυση θα ενισχύσει και το εισόδημα των χαμηλόμισθων εργαζομένων που στην πλειονότητά τους είναι Αφροαμερικανές, Λατίνες και Ασιάτισσες γυναίκες.

Το επενδυτικό πλάνο θα χρηματοδοτηθεί κατά βάση από την αύξηση της φορολογίας από 21% σε 28% στους Αμερικανικούς «κολοσσούς» και σε όσους δηλώνουν ετήσια εισοδήματα άνω των 400 χιλιάδων δολαρίων. Έτσι, ύστερα από τέσσερα χρόνια φοροδιαλείμματος (tax break), που απολάμβαναν οι πλούσιοι των ΗΠΑ επί προεδρίας Τραμπ, τώρα ήρθε η ώρα να βάλουν και εκείνοι το χέρι στην τσέπη.

Πριν από μερικές ημέρες συνεδρίασε για πρώτη φορά το Υπουργικό Συμβούλιο του Μπάιντεν. Όπως ήταν λογικό, το κύριο θέμα της συζήτησης ήταν το επενδυτικό πλάνο για τις υποδομές. Ο Αμερικανός πρόεδρος μοίρασε επιπλέον ρόλους κλειδιά σε πέντε Υπουργούς, με τον Πιτ Μπούτετζετζ, ως επικεφαλής του τομέα των υποδομών να βρίσκεται στην κορυφή. Ο πρώην δήμαρχος του Σάουθ Μπεντ (Ιντιάνα) είχε μια εκπληκτική θητεία στο παρελθόν, καθώς κατάφερε να εξασφαλίσει επενδύσεις 200 εκατομμυρίων δολαρίων, πυροδοτώντας της αύξηση θέσεων εργασίας ενώ ήταν και ο αρχιτέκτονας του σχεδίου «Έξυπνοι Δρόμοι», που έφερε ζωή σε περιοχές που θεωρούνταν «νεκρές». Οι προσδοκίες του Μπάιντεν από τον Μπουτετζετζ είναι πολλές.

  • Αυτό που μένει να δούμε είναι πως ο πλανητάρχης θα καταφέρει να πείσει τους νομοθέτες να υπερψηφίσουν το πλάνο του. Το Κογκρέσο παραμένει διχασμένο. Οι Δημοκρατικοί επιμένουν να αυξηθεί το ποσό των δαπανών ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι κάνουν λόγο για ένα πακέτο που εξυπηρετεί αριστερές βλέψεις και πολιτείες φιλικές προς τους Δημοκρατικούς.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι ΗΠΑ έχουν μια ιστορική ευκαιρία να εκσυγχρονίσουν επιτέλους τις υποδομές τους. Διαβάζοντας κανείς τις τελευταίες εκθέσεις της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτών (ASCE), θα καταλάβει για την τραγικότητα της κατάστασης. Το 45% δεν έχουν αξιόπιστη πρόσβαση στα μέσα μεταφοράς ενώ το 36% των γεφυρών (220.000 δηλαδή) χρειάζονται επειγόντως επισκευή, ακόμη και αντικατάσταση. Αν οι Αμερικανοί πολιτικοί δεν δράσουν τώρα, θα περάσουν αρκετά χρόνια μέχρι να ξαναγεννηθεί παρόμοια ευκαιρία.

** Ο Γιώργος Δημητρόπουλος σπουδάζει δημοσιογραφία, είναι ο εκδότης του ιστολογίου American Herald και αρθρογραφεί γνώμες & αναλύσεις στην Hellas Journal

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη NEWS GOOGLE

Το μεταναστευτικό ως πονοκέφαλος του Μπάιντεν και ο ρόλος «κλειδί» της Κάμαλα Χάρις

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: