Γάλλος ιστορικός: Η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τον κ. Μπάιντεν είναι ισχυρή πολιτική και ηθική πράξη

Η Πρώτη Κυρία Τζίλ Μπάιντεν και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στον κήπο του Λευκού Οίκου. EPA, MIKE THEILER, POOL




Ισχυρή πράξη από την αμερικανική Διοίκηση, χαρακτηρίζει ο ιστορικός Julien Zarifian στην εφημερίδα Le Monde την αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας κυρίως ως προς την αντιμετώπιση της Τουρκίας, σύμμαχο του ΝΑΤΟ, η οποία αντιτάσσεται σταθερά και για μεγάλο χρονικό διάστημα σε οποιαδήποτε πρόοδο σε αυτόν τον τομέα.

Υποστηρίζει, ότι αυτή η στροφή αναμενόταν από πολλούς παρατηρητές, καθώς εδώ και δεκαετίες, η παραδοσιακή γραμμή της Διοίκησης των ΗΠΑ είχε γίνει όλο και λιγότερο αποδεκτή, δεδομένου, ότι η ακαδημαϊκή έρευνα για τη γενοκτονία των Αρμενίων είχε αναπτυχθεί σημαντικά, καθιστώντας αδιαμφισβήτητο το χαρακτήρα γενοκτονίας των σφαγών του 1915-1917.

Ταυτόχρονα, το Κογκρέσο, με υποκίνηση της αρμενικής-αμερικανικής κοινότητας, είχε λάβει επανειλημμένα θέση επί του θέματος, συμπεριλαμβανομένου του ψηφίσματος, τέλους του 2019, και από τα δύο τμήματα, που αναγνώριζε τη γενοκτονία. Υπενθυμίζει τη συμμετοχή του ίδιου του Τζο Μπάιντεν σε αυτή την δυναμική στο Κογκρέσο, όταν ήταν γερουσιαστής (1973-2009), υποστηρίζοντας πολλά ψηφίσματα ως προς το ζήτημα, αλλά και την δέσμευση του κατά την προεκλογική του εκστρατεία, να αναγνωρίσει τη γενοκτονία.

Κατά τη γνώμη του, αυτό που έδειχνε ότι η αμερικανική Προεδρία θα μπορούσε το 2021 να προχωρήσει σε αυτή την κατεύθυνση, ήταν το γεγονός, ότι οι υπερβολές του τουρκικού καθεστώτος του Recep Tayyip Erdogan εκλαμβάνονται όλο και πιο άσχημα στις ΗΠΑ και ότι η Τουρκία φαίνεται όλο και λιγότερο αντιμετωπίσιμη ως σύμμαχος. Για τον ίδιον, τα δίκτυα και οι φίλοι της Άγκυρας στην Ουάσινγκτον – που παραδοσιακά κινητοποιούνταν, όταν επρόκειτο για την αναγνώριση της γενοκτονίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες – είναι επίσης, λόγω αυτού, όλο και λιγότεροι και μη ισχυροί.

Παρόλο που αυτή η αναγνώριση της γενοκτονίας από την προεδρία Biden δεν αποτελεί έκπληξη, παραμένει μια σημαντική πολιτική και ηθική πράξη, της οποίας οι συνέπειες είναι πολλαπλές, υποστηρίζει ο ιστορικός, κατά τον οποίον, ο Αμερικανός πρόεδρος επιβεβαιώνει με οριστικό τρόπο τη θέση της χώρας του έναντι αυτού του ζητήματος και στέλνεται  ένα ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία, ως προς την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων (για την οποία η Άγκυρα βρίσκεται όλο και πιο απομονωμένη), αλλά και, γενικότερα, σχετικά με τις προθέσεις της Διοίκησης Biden έναντι της Άγκυρας.

Εκτιμά, ότι η στάση αυτή δείχνει ξεκάθαρα στο καθεστώς του Erdogan, ότι ο ριζοσπαστισμός του, οι αντιδυτικές στάσεις του και οι ηγεμονικές του βλέψεις από τη Λιβύη στον Καύκασο, μέσω της Συρίας, αντιμετωπίζονται αρνητικά στην Ουάσινγκτον.

Θεωρεί, ότι αυτή η επιλογή της προεδρίας Biden δείχνει, ότι θα είναι αναμφίβολα πιο ευαίσθητη, από πολλούς από τους προκατόχους της, στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μνήμης, ωστόσο κατά την άποψή του, σε μία χώρα, της οποίας η εξωτερική πολιτική συχνά επικρίνεται για τον υπερβολικό της ρεαλισμό, αλλά και της οποίας η εθνική της ιστορία είναι μερικές φορές διαταραγμένη και όπου ζητήματα μνήμης είναι σημαντικά, πιθανή δέσμευση της νέας αμερικανικής διοίκησης σε αυτούς τους τομείς θα πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά.

ΠΗΓΗ: Le Monde – La reconnaissance du génocide arménien par la présidence Biden est un acte politique et moral fort

Εκτός της Αρχιεπισκοπής Αμερικής: Οι πάντες τίμησαν τη Γενοκτονία των Αρμενίων, με πρώτο τον Πρόεδρο Μπάιντεν…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: