«Φρένο» στην εκτόξευση του Turksat 5B επιχειρούν ελληνικές και αρμενικές οργανώσεις στις ΗΠΑ

Kοινή επιστολή έστειλαν στην FAA, το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) και η Αμερικανική Εθνική Επιτροπή των Αρμενίων (ANCA) ζητώντας να μην γίνει δεκτό το αίτημα της Άγκυρας,Photo via @HellenicLeaders
Να βάλουν φρένο στην προγραμματισμένη εκτόξευση του τουρκικού δορυφόρου Turksat 5B επιχειρούν οι ελληνικές και αρμενικές οργανώσεις στις ΗΠΑ.

Σε κοινή επιστολή που έστειλαν στην Αμερικανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας (FAA), το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) και η Αμερικανική Εθνική Επιτροπή των Αρμενίων (ANCA) ζητούν να μην γίνει δεκτό το αίτημα της Άγκυρας, καθώς, όπως υποστηρίζουν, μια ενδεχόμενη έγκριση θα θέσει «σε κίνδυνο τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ».

Η σχετική επιστολή των οργανώσεων HALC και ΑΝΚΑ.  Photo via @HellenicLeaders

Όπως σημειώνουν οι δύο οργανώσεις, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής μέσω Κυρώσεων) τόσο εναντίον της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB) όσο και εναντίον ανώτερων Τούρκων αξιωματούχων. Ειδικότερα, οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί εναντίον της SSB, απαγορεύουν τις άδειες εξαγωγής, τα δάνεια, τις πιστώσεις και άλλες μορφές χρηματοοικονομικής βοήθειας. Οι δύο οργανώσεις υποστηρίζουν ότι ο δορυφόρος Turksat 5B έχει ξεκάθαρα στρατιωτική χρήση και ως εκ τούτου συνδέεται με την Τουρκική Αμυντική Βιομηχανία.

«Ο δορυφόρος Turksat 5B – που παράγεται από την κρατική Turksat – έχει αποδεδειγμένα στρατιωτικές εφαρμογές (όπως επιβεβαιώθηκε από δημοσίευμα του Defense Turkey, που αναφέρει ότι τα συστήματα διπλής χρήσης χρησιμοποιούνται και από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις). Το SSB, στον δικό του κατάλογο προϊόντων, επιβεβαιώνει τη στρατιωτική χρήση της σειράς Turksat. Μεταξύ αυτών των εφαρμογών είναι η χρήση drone και άλλων μη επανδρωμένων όπλων», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας, το HALC και η ANCA υπενθυμίζουν ότι η Τουρκία χρησιμοποίησε πρόσφατα τα drone UAV Bayraktar εναντίον του αρμενικού πληθυσμού στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και ότι έχει απειλήσει να τα χρησιμοποιήσει εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου. Υπό αυτό το πρίσμα, εξηγούν ότι η σειρά των δορυφόρων Turksat θα διευρύνει σημαντικά την επιθετική δυνατότητα του τουρκικού στρατού, δίνοντας τη δυνατότητα στην Άγκυρα να διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των ΗΠΑ και των συμμάχων τους σε ένα πρωτόγνωρο γεωγραφικό εύρος.

«Στην σκιά της ανοιχτής επιθετικότητας της Τουρκίας προς τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, καλούμε την FAA να απορρίψει την εκκρεμούσα αίτηση για εκκίνηση του Turksat 5B και να απορρίψει μελλοντικά αιτήματα αδειών για τυχόν εκτοξεύσεις που συμβάλλουν στις επιθετικές στρατιωτικές δυνατότητες της Τουρκίας», σημειώνουν οι δύο οργανώσεις στην επιστολή τους.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ουάσινγκτον , ΗΠΑ

Ακολουθήστε την Hellas Journal στην GOOGLE NEWS

Ο αδιάντροπος Ερντογάν έβγαλε και το …παλούκι: Θα “επέμβει” ξανά στην Κύπρο, απειλεί… Τα πλοία του είναι έτοιμα, κομπάζει!

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: