Φρενίτιδα για το bitcoin στην Τουρκία εν μέσω κατάρρευσης της οικονομίας: Πληρώνουν ακόμα και στα καφενεία [photo]

File Photo Γραφική αναπαράσταση του κρυπτονομισματος bitcoin pixabay.com./MichaelWuensch




Όλο και περισσότεροι Τούρκοι επενδύουν στο bitcoin, με την ελπίδα να κερδίσουν πολλά σε σύντομο χρονικό διάστημα και παράλληλα να προστατευθούν από τον πληθωρισμό

ε άρθρο που τιτλοφορείται «Η οικονομική αναταραχή στην Τουρκία προκαλεί φρενίτιδα για το bitcoin«, η βρετανική εφημερίδα Guardian αναλύει τα τελευταία δεδομένα στη γειτονική χώρα όσον αφορά τα κρυπτονομίσματα. Άλλωστε, η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει κάνει ακόμα κινήσεις για να ελέγξει ή να φορολογήσει τα ψηφιακά νομίσματα.

Πληρωμή με bitcoin στο… καφενείο

Ο Guardian μίλησε με τους ιδιοκτήτες ενός καφενείου-τεϊοποτείου στην πόλη Τσορούμ, στη βόρεια Τουρκία, που είναι το πρώτο στη χώρα όπου οι πελάτες μπορούν, αν θέλουν, να πληρώσουν με bitcoin αφού απολαύσουν το τσάι τους, που είναι μια αγαπημένη συνήθεια εδώ και αιώνες, από τα χρόνια της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

«Όλοι οι γνωστοί μας στο Τσορούμ αρχίζουν να επενδύουν στα κρυπτονομίσματα. Πιστεύουμε ότι σε περίπου πέντε χρόνια τα κανονικά νομίσματα θα είναι σε πτώση, θα έχουν αντικατασταθεί από τα ψηφιακά. Επομένως, θέλουμε να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι από τώρα», είπαν στον Guardian ο 38χρονος Χουσεΐν Ναλτζί και ο 28χρονος Κερέμ Κιουτάι Γιλντιρίμ. «Οι πιο ηλικιωμένοι πελάτες νομίζουν ότι αυτό είναι λίγο παράλογο. Μας κοροϊδεύουν. Αλλά από το διπλανό κατάστημα μάς ζητούν να τους μάθουμε».

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, η τουρκική λίρα υποχώρησε δραματικά τον περασμένο μήνα, μετά την απομάκρυνση του κεντρικού τραπεζίτη Νατζί Αγκμπάλ από τον Ταγίπ Ερντογάν. Καθώς η χώρα αλλάζει πλέον τον τέταρτο κεντρικό τραπεζίτη της σε διάστημα μικρότερο των δύο χρόνων, η τουρκική λίρα έχει χάσει το μισό της αξίας της από τη νομισματική κρίση του 2018. Ο πληθωρισμός τον Μάρτιο έφτασε στο υψηλό έξι μηνών του 16,19%, πολύ πάνω από τον στόχο του 5%, ενώ η ανεργία βρίσκεται στο 12,2%.

 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Sirius Coin (@coinsirius)

Εκτίναξη της αξίας συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα

Η πιο πρόσφατη οικονομική αναταραχή αύξησε το trading κρυπτονομισμάτων στη χώρα, καθώς οι επενδυτές ελπίζουν να κερδίσουν από το ράλι του bitcoin και να προστατευτούν από τον πληθωρισμό. Τα δεδομένα από την αμερικανική εταιρεία Chainalysis που αναλύθηκαν από το Reuters δείχνουν ότι η αξία των συναλλαγών από τις αρχές του Φεβρουαρίου έως τις 24 Μαρτίου άγγιξε τις 218 δισ. λίρες (22,5 δισ. ευρώ), έναντι μόλις 7 δισ. λιρών την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Μάλιστα, το trading στα κρυπτονομίσματα άγγιξε τις 23 δισ. λίρες τις πρώτες ημέρες μετά την ανακοίνωση της απομάκρυνσης του κεντρικού τραπεζίτη, από 1 δισ. λίρες που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Οι δε αναζητήσεις Τούρκων πολιτών στο Google για κρυπτονομίσματα άγγιξαν ιστορικό ρεκόρ την εβδομάδα πριν από την απόλυση του Αγκμπάλ.

Οι επενδύσεις που αρέσουν στους Τούρκους

«Στους Τούρκους αρέσουν τα σταθερά στοιχεία ενεργητικού, λόγω της ιστορίας υψηλού πληθωρισμού που έχουμε. Για αυτό, γενιές και γενιές Τούρκων επενδύουν στον χρυσό, στα ακίνητα και στο δολάριο», είπε στο Reuters ο Οζγκούρ Γκουνερί, διευθύνων σύμβουλος του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων BtcTurk.

Το ενδιαφέρον των Τούρκων για τα κρυπτονομίσματα καλλιεργείται σταθερά εδώ και πολλά χρόνια, κυρίως επειδή θεωρείται ότι δεν επηρεάζονται από τον πληθωρισμό. Η Άγκυρα δεν προχωρήσει σε κάποιες κινήσεις να θέσει κανόνες ή να φορολογήσει τα κρυπτονομίσματα, ενώ ο Ερντογάν πρόσφατα κάλεσε τους πολίτες της χώρας του να επενδύσουν τον χρυσό και τα ξένα νομίσματα που διακρατούν κάτω από τα στρώματα ώστε να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της εγχώριας αγοράς. Τα πρόσφατα οικονομικά προβλήματα στην Τουρκία έχουν επιπτώσεις και στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν, καθώς η υποστήριξη προς αυτό εξανεμίστηκε με το απότομο τέλος της ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης.

«Και οι Τούρκοι θέλουν να γίνουν πλούσιοι γρήγορα»
Στο υποκατάστημα της Sirius Coin στην Κωνσταντινούπολη, όπου μπορείς να πουλήσεις και να αγοράσεις κρυπτονομίσματα, αλλά και να πληρώσεις με αυτά, ένας υπάλληλος, ο 35χρονος Μεχμέτ, είπε ότι η επιχείρηση ακμάζει. Μάλιστα, όπως συμπλήρωσε, οι ιδιοκτήτες ετοιμάζονται να δημιουργήσουν το δικό τους ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων έως το τέλος του έτους.

«Όλοι θέλουν να γίνουν πλούσιοι γρήγορα. Οι Τούρκοι δεν αποτελούν εξαίρεση», κατέληξε.

Με πληροφορίες από Guardian μέσω imerisia.gr

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη News Google

Ξεφορτωθείτε τουρκικές λίρες και ρούβλια, λέει η JP Morgan: Στροφή 180 μοιρών μέσα σε 4 μήνες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: