Ευρωπαϊκός συντονισμός για να «αποσυντονίσουμε» το οργανωμένο έγκλημα: Λειτουργεί στο σκοτάδι

Ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Ελλάδα κ. Γιώργος Μοσχόβης. Φωτογραφία Ευρωπαϊκή Ένωση
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΟΣΧΟΒΗ

Tο οργανωμένο έγκλημα λειτουργεί στο σκοτάδι και αποτελεί σημαντική απειλή για τους ευρωπαίους πολίτες, τις επιχειρήσεις, την οικονομία και τελικά, για την κοινωνία μας και την καθημερινότητα μας.

Οι ομάδες οργανωμένου εγκλήματος χρησιμοποιούν τα μεγάλα παράνομα κέρδη τους για να διεισδύσουν στην νόμιμη οικονομία και τους δημόσιους θεσμούς, μεταξύ άλλων μέσω της διαφθοράς, διαβρώνοντας το κράτος δικαίου και υπονομεύοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών στις δημόσιες αρχές.

Τα έσοδα του οργανωμένου εγκλήματος ανήλθαν σε σχεδόν 140 δις ευρώ το 2019, δηλαδή κοντά 1% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της οικονομίας της Ε.Ε.

Η πολυπλοκότητα του επιχειρηματικού μοντέλου των ομάδων οργανωμένου εγκλήματος αποκαλύφθηκε το 2020 όταν, μετά από κοινή επιχείρηση των γαλλικών και ολλανδικών αρχών με την υποστήριξη των Europol και Eurojust, «εξαρθρώθηκε» το EncroChat, ένα κρυπτογραφημένο τηλεφωνικό δίκτυο που χρησιμοποιείται ευρέως από εγκληματίες.

  • Η υπόθεση EncroChat έχει μέχρι στιγμής οδηγήσει σε περισσότερες από 1.800 συλλήψεις και περισσότερες από 1.500 νέες έρευνες. Επιπλέον, η υπόθεση ανέδειξε το βαθμό στον οποίο οι σπείρες οργανωμένου εγκλήματος λειτουργούν , διεθνικά και διαδικτυακά , σε όλες τις εγκληματικές αγορές, χρησιμοποιώντας όλο και πιο εξελιγμένα modi operandi και νέες τεχνολογίες.
  • Αλλά και πιο πρόσφατα, έχουν αναφερθεί προσπάθειες από επιτήδειους να πουλήσουν σε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις  πάνω από 1.1 δις ψεύτικες δόσεις εμβολίων για τον κορονοιό, μία απάτη αξίας άνω των 15 δις ευρώ.

Το οργανωμένο έγκλημα πρέπει να παταχθεί και θα χτυπηθεί εκεί που πονάει. Είναι ζήτημα δημοκρατίας, ζήτημα δικαιοσύνης, ζήτημα προστασίας των ευρωπαϊκών θεμελιωδών αρχών για το κράτος δικαίου. Προς τούτο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα μια νέα πενταετή στρατηγική που βάζει στο επίκεντρο τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών και των ευρωπαϊκών θεσμών και οργάνων, καθώς και τη χρήση ψηφιακών μέσων και νέων τεχνολογιών.

  • Η προώθηση του Ευρωπαϊκού τρόπου ζωής βρίσκεται στην καρδιά της πολιτικής στόχευσης της Επιτροπής Von der Leyen, και το σχετικό χαρτοφυλάκιο στα χέρια του Αντιπροέδρου Μαργαρίτη Σχοινά. Ο Ευρωπαϊκός τρόπος ζωής μας προωθείται και η Ευρώπη, φυσικά και εννοιολογικά, μεγαλώνει, παράλληλα με την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των Ευρωπαίων.

Χτίζουμε μία Ένωση Ασφάλειας στην Ευρώπη, βήμα βήμα, και σε αυτήν ακριβώς την προσπάθεια εντάσσεται και η στρατηγική που παρουσιάσαμε για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος. Επικεντρώνουμε την προσοχή μας σε τομείς στους οποίους η Ένωση μπορεί να βοηθήσει τα κράτη μέλη να ενισχύσουν τις δομές και λειτουργίες ασφάλειας για όλους τους Ευρωπαίους, σεβόμενη παράλληλα τις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές μας.

Πιο συγκεκριμένα για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος προτείνουμε:

  • Μεγαλύτερο βαθμό συνεργασίας: Δεδομένου ότι το 65% των εγκληματικών ομάδων που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη περιλαμβάνουν άτομα πολλών εθνικοτήτων και το 70% είναι ενεργό σε περισσότερα από 3 κράτη μέλη, η αποτελεσματική ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των αρχών επιβολής του νόμου και των δικαστικών αρχών σε όλη την ΕΕ αποτελεί το κλειδί για την αποτελεσματική πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος.

Η Επιτροπή θα διευρύνει, θα εκσυγχρονίσει και θα ενισχύσει την Ευρωπαϊκή Πολυκλαδική Πλατφόρμα κατά των Εγκληματικών Απειλών (EMPACT), μια δομή που από το 2010 συντονίζει όλες τις αρμόδιες ευρωπαϊκές και εθνικές αρχές με σκοπό τον εντοπισμό των απειλών προτεραιότητας όσον αφορά το έγκλημα και τη συλλογική τους αντιμετώπιση. Επίσης, προτείνουμε την αναβάθμιση του πλαισίου «Prüm» για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με το DNA, τα δακτυλικά αποτυπώματα και τους αριθμούς κυκλοφορίας οχημάτων και την έναρξη διαπραγματεύσεων για τη σύναψη συμφωνίας συνεργασίας με την Ιντερπόλ.

  • Τα έσοδα από εγκληματικές δραστηριότητες στο στόχαστρο: Πάνω από το 60 % των εγκληματικών δικτύων που δρουν στην ΕΕ εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς και πάνω από το 80 % χρησιμοποιούν νόμιμες επιχειρήσεις ως βιτρίνα των δραστηριοτήτων τους, ενώ μόλις το 1 % των περιουσιακών στοιχείων εγκληματικής προέλευσης κατάσχεται. Το πλήγμα στα οικονομικά του εγκλήματος είναι το κλειδί για την αποκάλυψη, την καταστολή και την αποτροπή του.

Η Επιτροπή θα προτείνει την αναθεώρηση των κανόνων της ΕΕ σχετικά με την κατάσχεση των κερδών εγκληματικής προέλευσης, θα παρουσιάσει κανόνες για την καταπολέμηση τη νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και θα αξιολογήσει τους ισχύοντες κανόνες της ΕΕ για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

  • Προετοιμασία των υπηρεσιών επιβολής του νόμου και των δικαστικών αρχών για την ψηφιακή εποχή: Οι εγκληματίες επικοινωνούν και διαπράττουν εγκλήματα στο διαδίκτυο και αφήνουν ψηφιακά ίχνη. Δεδομένου ότι το 80 % των εγκλημάτων έχει ψηφιακή συνιστώσα, τόσο οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου όσο και οι δικαστικές αρχές χρειάζονται άμεση πρόσβαση σε ψηφιακές ενδείξεις και αποδεικτικά στοιχεία.

Χρειάζονται επίσης σύγχρονη τεχνολογία, εργαλεία και δεξιότητες, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζουν τους σύγχρονους τρόπους εγκληματικής δράσης. Η Επιτροπή θα αναλύσει και θα περιγράψει πιθανές προσεγγίσεις όσον αφορά στη διαχείριση δεδομένων ενώ συγχρόνως,  θα προτείνει τρόπους για τη νόμιμη και στοχευμένη πρόσβαση σε κρυπτογραφημένες πληροφορίες στο πλαίσιο ποινικών ερευνών και διώξεων με παράλληλη προστασία της ασφάλειας και του απορρήτου των επικοινωνιών.

Το επιχειρηματικό μοντέλο των εγκληματιών συχνά αποδίδει καρπούς διότι εμείς, τα κράτη μέλη και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, δε συνεργαζόμαστε και δεν συντονιζόμαστε όσο θα έπρεπε . Αυτό πρέπει να αλλάξει. Χρειαζόμαστε μια νέα στρατηγική αλλά κυρίως, μία νέα κουλτούρα ενισχυμένης  συνεργασίας…..τη νέα μας στρατηγική την  παρουσιάσαμε την προηγούμενη εβδομάδα και δι’ αυτής θα επιδιώξουμε να καλλιεργήσουμε την απαραίτητη κουλτούρα.

*Επικεφαλής (ε.χ.) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα για το οργανωμένο έγκλημα

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε την Hellas Journal στη GOOGLE NEWS

Το αλαλούμ με το εμβόλιο της AstraZeneca, η έλλειψη στρατηγικής, οι θεωρίες συνωμοσίας και η αναζήτηση Ιφιγενειών για θυσία

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: