Ερντογάν, το λιοντάρι που νιαουρίζει: Χλεύη από Κιλιντσάρογλου, για τον άνθρωπο που ονειρεύεται διώρυγες

File Photo Σχέδιο της Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης πηγή: via Ahval




Ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα αντιμετωπίζει μέσα στην Τουρκία ο πρόεδρος Ερντογάν καθώς, όπως φαίνεται, πέφτει θύμα του λαϊκισμού και της… μεγαλοσύνης του.

Η χλιαρή έως ουδέτερη αντίδρασή του στην ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων προκαλεί τη χλεύη της αντιπολίτευσης η οποία επιλέγει να πλήξει την εικόνα του ακριβώς εκεί που θα του κοστίσει περισσότερο.

Όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ Μανώλης Κωστίδης, ο ηγέτης της κεμαλικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία (CHP) Κεμάλ Κιλιντσάρογλου αντέδρασε χλευαστικά. «Ο Μπάιντεν έβγαλε την ανακοίνωση (για την Αρμενική Γενοκτονία) και ο Ερντογάν σιώπησε για τρεις μέρες και τα τρολ του Ερντογάν στα κοινωνικά δίκτυα έλεγαν «έι Κιλιντσάρογλου, να δούμε τι θα πεις»… Είχαν προσδοκίες, καθώς γι’ αυτούς ο Ερντογάν είναι παγκόσμιος ηγέτης, λιοντάρι. Ο Ερντογάν βρυχάται και τον ακούν όλοι, και θα τον ακούσουν… Μίλησε ο Ερντογάν, όμως αντί για λιοντάρι ακούστηκε ένα νιαούρισμα γάτας».

Την ίδια ώρα κριτική δέχεται ο πρόεδρος της Τουρκίας και από την αρχηγό του Καλού Κόμματος Μεράλ Ακσενέρ. Σε δηλώσεις της υπέδειξε στον Ερντογάν ότι θα έπρεπε να κλείσει το τηλέφωνο στο Μπάιντεν.

Αντιθέτως, ο εθνικιστής κυβερνητικός εταίρος Ντεβλέτ Μπαχτσελί επιχειρεί να σύρει τον Ερντογάν ακόμη πιο μακριά από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη: «Χάνουμε το χρόνο μας στο ΝΑΤΟ να ενεργοποιήσουμε άμεσα τους S-400 να ζητήσουμε τα λεφτά μας για τους F-35. Οι χώρες που νομίζουμε ότι είναι φιλικές και χάνουμε το χρόνο μας μαζί τους έχουν ως πραγματικό στόχο μέσα στο ΝΑΤΟ η Τουρκία να σκύψει το κεφάλι» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπαχτσελί.

Το σχέδιο για τη φαραωνική διώρυγα

Και ενώ σχεδόν τίποτε δεν πηγαίνει καλά για την Τουρκία αλλά και τον ίδιο ο Ερντογάν δείχνει μια εμμονική διάθεση για την κατασκευή της νέας διώρυγας της Κωνσταντινούπολη που θα παρακάμψει τον Βόσπορο.

Όπως σημειώνει η  Κρίστιαν Μπουκεράιτ στην Deutsche Welle, επικαλείται μάλιστα τη βελτίωση της ασφάλειας στη μεγαλούπολη, μιας και από το Βόσπορο περνούν πολλά τάνκερ με πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Ας σημειωθεί ωστόσο ότι το τελευταίο δυστύχημα στο Βόσπορο συνέβη πριν από περίπου 50 χρόνια.

Η πολεοδόμος Αισέ Γικίτσι από τη πρωτοβουλία «Είτε η διώρυγα είτε η Κωνσταντινούπολη» θεωρεί ότι το κόστος του έργου με προϋπολογισμό 8 δισεκατομμύρια δολάρια από κυβερνητικής πλευράς θα δεκαπλασιαστεί μέχρι να ολοκληρωθεί: «Η σημερινή οικονομική κατάσταση δεν επιτρέπει τη κατασκευή τέτοιων έργων. Είναι μια τρέλα. Εμείς όμως οργανώνουμε την αντίσταση στο εγχείρημα σαν να έχει ξεκινήσει ήδη το έργο, διότι η εμπειρία μας δείχνει ότι σε αυτή τη χώρα όλα είναι πιθανά».

Όφελος μόνο για κατασκευαστικές εταιρίες;

Ένας από τους γνωστότερους αντιπάλους του φιλόδοξου σχεδίου είναι ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος κάνει λόγο για πρότζεκτ εφιάλτη: «Μιλάμε για ένα τσιμεντένιο κανάλι στον πυθμένα και τις όχθες. Παντού μπετόν. Το έργο δεν ωφελεί κανέναν εκτός από τις κατασκευαστικές εταιρίες και τους επενδυτές ακινήτων»

Απίθανο θεωρείται ότι μέρος της δαπάνης κατασκευής θα επιστρέψει στα δημόσια ταμεία μέσω τελών διέλευσης. Βάσει της Συνθήκης του Μοντρέ του 1936 η διέλευση από τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων είναι δωρεάν. Υπάρχουν ωστόσο σενάρια, σύμφωνα με τα οποία η Τουρκία ενδέχεται να αποχωρήσει από τη διεθνή Συνθήκη και να εισπράττει τέλη διέλευσης για τα εμπορικά που περνούν από τη Διώρυγα. Ίσως για αυτό το λόγο πρόσφατα 100 απόστρατοι ναύαρχοι του τουρκικού ναυτικού καλούσαν την Άγκυρα να μην αποσυρθεί από τη Συνθήκη του Μοντρέ. Η κυβέρνηση αντέδρασε με δεκάδες προσαγωγές ναυάρχων.

Όσοι επικροτούν τα σχέδια του τούρκου προέδρου ισχυρίζονται ότι τα στενά του Βοσπόρου δεν επαρκούν πλέον για τη διέλευση του αυξανόμενου αριθμού πλοίων. Την ώρα που η τουρκική κυβέρνηση υπολογίζει μέχρι το 2050 με τη διέλευση 78.000 πλοίων, τα πλοία που περνούν τα στενά έχουν μειωθεί τα τελευταία 15 χρόνια από περίπου 55.000 σε 41.000. Η τάση αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια όσο περιορίζεται η σημασία των ορυκτών καυσίμων.

Με πληροφορίες από DW, Κρίστιαν Μπουκεράιτ/ Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος, ahvalnews.com, skai.gr
Kωνσταντινούπολη, Τουρκία

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Επίθεση Ιμάμογλου κατά Ερντογάν: Τα χρήματα στο λαό αντί στη διώρυγα του Σουλτάνου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: