Η κόλαση στον αθλητισμό έχει όνομα: Ενόργανη γυμναστική * Καταγγελίες για ξύλο, ασιτία, σεξουαλικές παρενοχλήσεις

File Photo Σοκάρουν τα όσα καταγγέλλουν 22 αθλήτριες και αθλητές με ανοιχτή επιστολή τους προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό EPA/ANDRE PICHETTE μέσω ΚΥΠΕ




Τη συστηματική σωματική, λεκτική και ψυχολογική βία, τη σεξουαλική παρενόχληση και την προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας τους καταγγέλουν 22 καταξιωμένες αθλήτριες και αθλητές της ενόργανης γυμναστική..

Οι καταγγέλλοντες αθλητές με διακρίσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, αποκαλύπτουν ότι οι υπεύθυνοι των προγραμμάτων είχαν απόλυτη εξουσία πάνω στα παιδιά. Το ότι δεν υπήρχε κανένας έλεγχος για την συμπεριφορά των παραγόντων τους επέτρεπε να δρουν ασύδοτα.

Με επιστολή που απεύθυναν στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, οι αθλητές ζητούν την παρέμβαση της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας, ώστε να εξυγιανθεί το άθλημα τους και «να βγει από τη σκιά της σκληρότητας και της κακοποίησης».

Μεταξύ άλλων καταγγέλουν:

  • Τραβούσαν τα μικρά κορίτσια από το αιδοίο για να τους δείξουν «πώς να κάνουν σωστά την άσκηση»
  • Άρπαζαν από τα μαλλιά τα κοριτσάκια και τα έσερναν ενώ αυτά έκλαιγαν ασταμάτητα
  • Υποσιτισμός μέχρι λιποθυμίας
  • Μας χτυπούσαν με σφαλιάρες στο πρόσωπο και κλοτσιές
  • Oδηγούσαν τους «ανυπάκουους» σε χώρους όπου δεν τους έβλεπαν άλλοι
  • Αφαιρούσαν τα προστατευτικά στρώματα κατά τη διάρκεια της άσκησης ώστε ο αθλητής να χτυπήσει

Στην επιστολή αναφέρεται: «Οι προπονητές για να συνετίσουν τους αθλητές – τριες τους χτυπούσαν με σφαλιάρες στο πρόσωπο και στο σώμα, καθώς επίσης με κλωτσιές, σπρωξίματα και κάθε είδους άλλα χτυπήματα. Άρπαζαν από τα μαλλιά τα κοριτσάκια και τα έσερναν από το σημείο προσγείωσης μέχρι το σημείο εκκίνησης για να επαναλάβουν το πρόγραμμά τους, ενώ αυτά έκλαιγαν ασταμάτητα».

Επίσης, τονίζεται ότι οι προπονητές πετούσαν αντικείμενα στα παιδιά, ενώ είχαν τον απόλυτο έλεγχο και στην διατροφή τους, με αποτέλεσμα κάποιοι αθλητές να υποσιτίζονται. Μάλιστα, λέγεται ότι κάποιοι απ’ αυτούς έψαχναν στα σκουπίδια στα ξενοδοχεία των αποστολών για να φάνε κάτι παραπάνω.

Υποχρέωναν κοριτσάκια να κάνουν σπαγκάτο με το αιδοίο να ακουμπά στην παλάμη του προπονητή

Βέβαια οι καταγγελίες δεν μένουν εκεί και υπάρχουν αναφορές για σεξουαλικές παρενοχλήσεις. Όπως αναφέρεται: «Οι αθλήτριες υποχρεώνονταν να κάνουν σπαγκάτο ακουμπώντας με το γεννητικό τους όργανο την παλάμη του προπονητή, με πρόσχημα την βελτίωση της ευλυγισίας. Τραβούσαν τα μικρά κορίτσια από το αιδοίο με δύναμη για να τους δείξουν “πως να κάνουν σωστά την άσκηση”. Υπήρξαν επίσης περιπτώσεις που η παρενόχληση ήταν έξω από τα όρια της προπονητικής διαδικασίας. Πρόσωπα παρενοχλούσαν σεξουαλικά ανήλικα παιδιά και τα συμβούλευαν να το κρατήσουν μυστικό. Όλο αυτό έφτασε σε σημείο εμμονής, με τα παιδιά να κρύβονται και να κλειδώνονται όπου μπορούσαν για να αποφύγουν τα άτομα αυτά».

Επιπρόσθετα, σημειώνονται ότι οι προπονητές ανάγκαζαν τον αθλητή ή την αθλήτρια να μείνει με τα εσώρουχα στην προπόνηση, ως μορφή «τιμωρίας» για την λανθασμένη εκτέλεση κάποιας άσκησης.

Οι 22 αθλητές και αθλήτριες ελπίζουν να υπάρξει τέλος σε όλα όσα έχουν συμβεί τόσα χρόνια και πως θα δοθεί η απαιτούμενη προσοχή στο ζήτημα, ώστε να προστατευτούν τα παιδιά και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι.

Στην καταγγελία γίνεται λόγος για ένα «σύστημα» και όχι για μεμονωμένα περιστατικά προπονητών.

Με πληροφορίες από efsyn.gr

Ακολουθήστε την HJELLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

Η ώρα του Εισαγγελέα για τον Φουρθιώτη: Δικαστική έρευνα ζητά η κυβέρνηση

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: