Επεισόδια πριν από τις εκλογές στην Αλβανία: Πρώην αστυνομικός δολοφόνησε υποστηρικτή των Σοσιαλιστών

File Photo O συντηρητικός Λουλζίμ Μπάσα σε προεκλογική του συγκέντρωσηEPA/MALTON DIBRA μέσω ΚΥΠΕ




Τρεις ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, η έξαρση των πολιτικών αντιπαραθέσεων οδήγησε σε μία δολοφονία και σε τέσσερις τραυματισμούς στην αλβανική πόλη Ελμπασάν.

Την Κυριακή, ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός Εντι Ράμα διεκδικεί τρίτη θητεία, με αντίπαλο και πάλι τον συντηρητικό πρώην δήμαρχο των Τιράνων Λουλζίμ Μπάσα.

Νεκρός είναι ένας 56χρονος γιατρός, υποστηρικτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ενώ φερόμενος ως δράστης είναι ένας πρώην αστυνομικός και μέλος της φρουράς πολιτικού του Δημοκρατικού Κόμματος. Τραυματίσθηκαν δύο υποστηρικτές του Δημοκρατικού Κόμματος, ένας αστυνομικός που επιχείρησε να κατευνάσει τα πνεύματα και ακόμη ένα άτομο. Δεν είναι σαφές τι πυροδότησε την ένταση, αν και είναι γνωστό ότι το ένα στρατόπεδο κατηγορεί το άλλο για απόπειρες εξαγοράς ψήφων.

Τη διερεύνηση των συνθηκών του περιστατικού ζήτησε με επείγουσα ανακοίνωσή της η πρεσβεία των ΗΠΑ, καθώς και η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σημειώνεται ότι με τα δεδομένα προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων, φέτος τα προεκλογικά επεισόδια είναι σχετικά λίγα.
Ο Ράμα ζητεί τρίτη θητεία με σύνθημα «Αλβανία, το μέλλον μας» και με πρόταγμα την ολοκλήρωση του έργου των προηγούμενων δύο θητειών, ενώ ο Μπάσα έχει ως σύνθημα «Μαζί για την αλλαγή, η Αλβανία κερδίζει». To τρίτο κόμμα, το LSI του Ιλίρ Μέτα, που έχει κατά καιρούς συμμαχήσει και με τα δύο μεγάλα κόμματα, στην παρούσα φάση έχει συνασπιστεί με το Δημοκρατικό Κόμμα.

Χθες, η οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια ζήτησε έρευνα ώστε να προσδιοριστεί κατά πόσον το κυβερνών κόμμα είχε πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα πολιτών για να τα χρησιμοποιήσει με σκοπό να αντλήσει εκλογικό πλεονέκτημα.

Με πληροφορίες από kathimerini.gr

Ακολουθήστε την HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Εφιάλτης στην Ινδία με τη διπλή μετάλλαξη: Καταρρέει το σύστημα υγείας, μαύρο ρεκόρ σε κρούσματα και θανάτους από COVID-19

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: