Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου: Η άτυπη πενταμερής της Γενεύης στα πρωτοσέλιδα

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. ΚΥΠΕ




To Κυπριακό και η επερχόμενη άτυπη πενταμερής διάσκεψη στη Γενεύη δεσπόζει στα κύρια θέματα του κυπριακού Τύπου.

Οι εφημερίδες της Κυριακής αναφέρονται επίσης στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, στην νέα κόντρα μεταξύ του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας με την Κυβέρνηση, αλλά και στα ερωτηματικά αναφορικά το δικαίωμα ψήφου των Βρετανών κατοίκων Κύπρου μετά το Brexit.

H «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Οδυσσέα άφησε τις νομικές συμβουλές και αν έχεις κότσια κόπιασε σε εκλογές» γράφει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος καλεί τον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας να πάψει να χρησιμοποιεί ένα θεσμικό αξίωμα που κατέχει, αλλά και μια ανεξάρτητη υπηρεσία του κράτους «για τις προεκλογικές ανάγκες συγκεκριμένων ατόμων και κόμματος».

Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις σημερινές συναντήσεις της Ειδικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Τζέιν Χολ Λουτ. Σε άλλη είδηση αναφέρεται στο ύστατο χαίρε σήμερα στο Σωκράτη Χάσικο.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Γιατί κανείς δεν θέλει αδιέξοδο στη Γενεύη», γράφει στο κύριο του θέμα ότι στόχος η άτυπη διάσκεψη της Γενεύης είναι να καταλήξει σε ένα ανακοινωθέν, στο οποίο θα αναφέρεται ότι τα μέρη εκφράζουν την επιθυμία για έναρξη συνομιλιών και ότι δεν αναμένεται η διάσκεψη να εξελιχθεί σε ανοικτή διαπραγμάτευση τύπου Κραν Μοντανά.

Σε άλλο θέμα γράφει ότι τα προσωπικά δεδομένα αποτελούν «το καταφύγιο πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων». Αλλού αναφέρεται στο εμβολιαστικό πρόγραμμα στην Κύπρο και σημειώνει ότι ο φόβος γύρω από το εμβόλιο της Astra Zeneca φέρνει καθυστέρηση στην ανοσία.

«Ο Φιλελεύθερος» στεγάζει το κύριο του θέμα υπό τον τίτλο «Στο κάδρο τα ευρωτουρκικά» και σημειώνει ότι το μεγάλο στοίχημα για τα ευρωτουρκικά είναι η αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας – ΕΕ και σε αυτό το παιχνίδι μπορεί να μπει στη μεγάλη εικόνα και το Κυπριακό.

Αλλού προβάλλει συνέντευξη του τέως Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος δηλώνει πως η επιλογή για λύση του Κυπριακού είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, ενώ παρουσιάζεται απαισιόδοξος για το αποτέλεσμα της άτυπης πενταμερούς.

Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε περίπτωση ενός 5χρονου Σύρου, ο οποίος είχε ξεμείνει στα κατεχόμενα, ενώ η μητέρα του πέρασε με άλλους στις ελεύθερες περιοχές. Μετά από διαβήματα επανενώθηκε με την οικογένειά του.

Η «Χαραυγή», κάτω από τον τίτλο «Κινητοποίηση Ε/κ και Τ/κ ενόψει της διάσκεψης στη Γενεύη», γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο Άντρος Κυπριανού τονίζει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να εμμένει σε θέσης αρχής αλλά την ίδια στιγμή να δείξει ευελιξία στα ζητήματα τακτικής, ενώ ο Μουσταφά Ακιντζί καλεί την Τουρκία και την τ/κ πλευρά να επιστρέψουν στις παραμέτρους του ΟΗΕ και σε μια λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις προτάσεις του ΑΚΕΛ για την παιδεία, όπως παρουσιάστηκαν σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου. Αλλού αναφέρεται στις θέσεις των συντεχνιών ότι έφθασε η ώρα για κατάργηση του αναλογιστικού πέναλτι 12% στις συντάξεις.

Η αγγλόφωνη «Sunday Mail» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Στον αέρα τα δικαιώματα ψήφου των Βρετανών αποδήμων (κάτοικων Κύπρου)» ότι τρεις μήνες μετά το Brexit, οι Βρετανοί κάτοικοι Κύπρου πιέζουν για απαντήσεις από την κυπριακή κυβέρνηση για το δικαίωμα ψήφου, χωρίς ωστόσο να παρέχονται συγκεκριμένες πληροφορίες.

Σε άλλο θέμα αναφέρεται στους κανονιοβολισμούς σε όλη την Βρετανία με αφορμή τον θάνατο του Πρίγκηπα Φίλιππου. Αλλού γράφει ότι μεγάλη επιτυχία σημείωσε η δοκιμαστική εφαρμογή του συστήματος «pay as you throw».

Η εβδομαδιαία «Η Καθημερινή» υπό τον τίτλο «Την ανάσα του ΑΚΕΛ νιώθει ο ΔΗΣΥ» προβάλλει στο κύριο της θέμα δημοσκόπηση της Symmetron Market Research και σημειώνει ότι ο ΔΗΣΥ αδυνατεί να συσπειρωθεί και βλέπει το ΑΚΕΛ να πλησιάζει, χωρίς να αποκλείεται να παιχτεί και το ποιος θα λάβει την πρωτιά στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές. Σε άλλο θέμα φιλοξενεί συνέντευξη της Βρετανίδας Υφυπουργού Εξωτερικών επικεφαλής για το Κυπριακό, Γουέντι Μόρτον, η οποία λέει ότι δεν υπάρχει βρετανικό σχέδιο στο τραπέζι και καλεί τις δύο πλευρές να επιδείξουν ευελιξία και συμβιβασμό στην άτυπη πενταμερή της Γενεύης. Αλλού αναφέρεται στην στρατηγική του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας για το «Όραμα 2035» που αφορά στο νέο μοντέλο ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας.

«Η Σημερινή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ανακοινωθέν για να κρατηθεί ζωντανή η Πενταμερής» γράφει ότι τη διαδικασία λύσης του Κυπριακού επιθυμεί να κρατήσει ζωντανή στην πενταμερή ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και οι Βρετανοί σπεύδουν να τετραγωνίσουν τον κύκλο.

Αλλού προβάλλει συνέντευξη της πρώην υπαστυνόμου Ρίτας Σούπερμαν, η οποία μιλά για σκάνδαλο «χρυσών προσφυγικών διαβατηρίων» και λέει ότι η άτυπη μετανάστευση και η παράνομη μετανάστευση, πολλές φορές συνδέονται με την εμπορία προσώπων, αφού διακινητές χρησιμοποιούν την ευάλωτη θέση των μεταναστών με στόχο την εκμετάλλευση.

Σε άλλο θέμα η «Σ» προβάλλει δημοσκόπηση που παρουσιάζει τους Κύπριους διχασμένους σε σχέση με την αξιοπιστία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

Ακολουθήστε την HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Χωρίς βοήθεια: Το δελτίο ειδήσεων του καναλιού Open είναι το μόνο που σχεδόν διπλασιάζει τα ποσοστά του…

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: