Επίδειξη δύναμης από το Ισραήλ; Ολα δείχνουν ότι προκάλεσε μπλακ αουτ σε πυρηνικό αντιδραστήρα του Ιράν

Φωτογραφία μέσα από τις εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου στον ιρανικό πυρηνικό αντιδραστήρα. Δόθηκε στη δημοσιότητα στις 10 Απριλίου επ ευκαιρία της ιρανικής «Ημέρας Τεχνολογίας». EPA/IRAN PRESIDENT OFFICE HANDOUT




Το Ισραήλ φαίνεται να επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς ότι βρίσκεται πίσω από την κυβερνοεπίθεση που μπλόκαρε χθες τις λειτουργίες της κύριας πυρηνικής εγκατάστασης του Ιράν χθες Κυριακή.

Ήδη, και μετά τις πρώτες δηλώσεις περί ατυχήματος, η Τεχεράνη μιλά για τρομοκρατική πράξη και προειδοποιεί με απάντηση

Η κυβερνοεπίθεση σημειώθηκε λίγη ώρα αφότου οι αξιωματούχοι στον αντιδραστήρα Νατάνζ ξεκίνησαν τις διαδικασίες εκείνες που επιταχύνουν την παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου, στιγμή που ανεμένετο ως κομβική για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.

 

Και ενώ οι Ιρανικές αρχές πάσχιζαν να αντιμετωπίσουν το blackout στην Νατάνζ που προκάλεσε σύμφωνα με την Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας της χώρας ζημιά στο πλέγμα ηλεκτροδότησης της χώρας, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου Στρατού του Ισραήλ Αβίβ Κοχαβί δήλωσε ότι οι «επιχειρήσεις της χώρας στη Μέση Ανατολή δεν γίνονται εν κρυπτώ από τα μάτια του εχθρού».

Επιπλέον και σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε συνήθως σε προηγούμενα ανάλογα περιστατικά, το Ισραήλ δεν επέβαλε περιορισμούς στην κάλυψη του γεγονότος και η φερόμενη επίθεση έτυχε ευρείας κάλυψης από τα ισραηλινά media.

Το δημόσιο ραδιόφωνο επίσης προχώρησε στην ασυνήθιστη πράξη να υποστηρίξει ότι η Μοσάντ έπαιξε κεντρικό ρόλο (στην επίθεση).

Από την πλευρά του, το Ιράν κατηγόρησε το Ισραήλ, για το συμβάν και προειδοποίησε ότι θα πάρει εκδίκηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ- Ζαρίφ σήμερα.

Οι ιρανικές αρχές περιέγραψαν το περιστατικό που σημειώθηκε χθες ως ενέργεια «πυρηνικής τρομοκρατίας» και επεσήμαναν ότι η Τεχεράνη επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να ενεργήσει εναντίον των δραστών.

«Οι Σιωνιστές επιθυμούν να πάρουν εκδίκηση λόγω των προόδων μας προς την άρση των κυρώσεων (…) έχουν δηλώσει δημοσίως ότι δεν θα το επιτρέψουν αυτό. Όμως θα πάρουμε την εκδίκησή μας από του Σιωνιστές», τόνισε ο Ζαρίφ.

Πολλά ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα ανώνυμες πηγές των υπηρεσιών Πληροφοριών, μετέδωσαν ότι η Μοσάντ πραγματοποίησε μια επιτυχημένη επιχείρηση σαμποτάζ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Νατάνζ, προκαλώντας καθυστερήσεις μηνών στο πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου.

«Δεν υπήρξε μόλυνση ούτε τραυματισμοί, όμως θα μπορούσε να προκαλέσει καταστροφή. Θα μπορούσε να θεωρηθεί ενέργεια κατά της ανθρωπότητας», σχολίασε Σαΐντ Χατιμπζαντέχ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα.

«Με αυτή την ενέργεια το σιωνιστικό καθεστώς προσπάθησε να εκδικηθεί τον ιρανικό λαό για την υπομονή και τη σύνεση που επιδεικνύει (αναμένοντας) την άρση των κυρώσεων» των ΗΠΑ, πρόσθεσε.

Το Σάββατο η Τεχεράνη εγκαινίασε νέες προηγμένες συσκευές φυγοκέντρησης για τον εμπλουτισμό ουρανίου στις πυρηνικές εγκαταστάσεις στη Νατάνζ που βρίσκονται στην έρημο στην κεντρική επαρχία Ισφαχάν. Πρόκειται για την κύρια μονάδα που προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου του Ιράν και επιβλέπεται από επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA), την υπηρεσία του ΟΗΕ για τον έλεγχο των πυρηνικών.

Με πληροφορίες από Guardian

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

Στο κουβανέζικο εμβόλιο «Αμπντάλα» ποντάρει ο Μαδούρο: Συμφωνία για παραγωγή 2 εκατ. δόσεων το μήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: