Έναυσμα Μπάιντεν σε παγκόσμια σταυροφορία κατά υπερθέρμανσης του πλανήτη: Live η σύνοδος 40 ηγετών για το Κλίμα

O Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην σύνοδο των ηγετών για την Ημέρα της Γης. EPA/AL DRAGO / POOL MANDATORY CREDIT – AL DRAGO




Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποκάλυψε σήμερα, κατά τη σύνοδο κορυφής για το Κλίμα, τον νέο, σχεδόν διπλάσιο, στόχο των ΗΠΑ για τη μείωση των ρυπογόνων εκπομπών για να σηματοδοτήσει την επιστροφή της Αμερικής στη μάχη κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη και να πιέσει τον υπόλοιπο κόσμο να αναλάβει «δράση».

Η επιστροφή των ΗΠΑ στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής και οι νέοι φιλόδοξοι στόχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν σε πλήρη αντίθεση με τις αντιπεριβαλλοντικές πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ έτυχαν της απόλυτης ικανοποίησης και αποδοχής των 40 ηγετών που παίρνουν μέρος στη σύνοδο.

  • Ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ υποσχέθηκε, στην έναρξη αυτής της διαδικτυακής, διήμερης συνόδου με τη συμμετοχή περίπου 40 παγκόσμιων ηγετών, να μειώσει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου κατά 50% με 52% έως το 2030 συγκριτικά με το 2005.

Ο στόχος αυτός διπλασιάζει σχεδόν την προηγούμενη δέσμευση της Ουάσιγκτον για μείωση κατά 26-28% με ορίζοντα το 2025.

Προειδοποιώντας για «το τίμημα της απραξίας» ο Τζο Μπάιντεν έκανε έκκληση στον υπόλοιπο κόσμο να ακολουθήσει το αμερικανικό παράδειγμα.

«Πρέπει να αναλάβουμε δράση, όλοι μας», «πρέπει να επιταχύνουμε», δήλωσε ο Μπάιντεν, επισημαίνοντας ότι «καμία χώρα δεν μπορεί να επιλύσει αυτή την κρίση μόνη της».

Η σημερινή ημέρα είναι η Ημέρα της Γης και ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει προσκαλέσει 40 ηγέτες σε μια τηλε- σύνοδο κορυφής για την κλιματική αλλαγή.

Πρόκειται για ένα διήμερο συνέδριο που πολλοί θεωρούν ότι είναι πρόδρομος της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP26) που θα πραγματοποιηθεί φέτος στη Γλασκώβη.

Η κίνηση αυτή ενθαρρύνει τις προσπάθειες των μεγάλων οικονομιών για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης» και «υπογραμμίζει τον επείγοντα χαρακτήρα – και τα οικονομικά οφέλη – μίας μεγαλύτερης δράσης για το κλίμα.

Οι δεσμεύσεις των ηγετών

Ο ένας μετά τον άλλον, οι ηγέτες που προσκλήθηκαν σε αυτήν την τηλεδιάσκεψη, σχεδόν 100 ημέρες μετά την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Μπάιντεν, ανακοίνωσαν τις δικές τους δεσμεύσεις και χαιρέτισαν τη στροφή της Ουάσινγκτον, μετά από τέσσερα χρόνια απραξίας και άρνησης, επί προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ.

«Είμαι πολύ ευχαριστημένη που βλέπω ότι οι ΗΠΑ επιστρέφουν για να εργαστούν μαζί μας για το κλίμα», τόνισε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κόσμος χρειάζεται τη δική σας συμβολή, αν θέλουμε πραγματικά να τηρήσουμε τους φιλόδοξους στόχους μας», πρόσθεσε απευθυνόμενη στον Μπάιντεν.

Η καγκελάριος έκρινε ότι η νέα κλιματική δέσμευση των ΗΠΑ στέλνει «ένα σαφές μήνυμα στη διεθνή κοινότητα».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε «να επιταχυνθεί η εφαρμογή των δεσμεύσεων με ορίζοντα το 2030».

Αναφερόμενος στη νέα δέσμευση του Μπάιντεν έκανε λόγο για «μια ιστορική επιλογή, στον δρόμο που θα μας οδηγήσει στη Γλασκώβη (την πόλη που θα φιλοξενήσει τη σύνοδο COP26 για το κλίμα τον Νοέμβριο).

«Ένας μόνο στόχος υπάρχει για τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες: να επιταχύνουμε», συνέχισε, ζητώντας να καθοριστεί «ένα συγκεκριμένο, μετρήσιμο και επαληθεύσιμο πλάνο δράσης».

Ο Μακρόν ζήτησε μεταξύ άλλων «να δοθεί μια τιμή στον άνθρακα» συμπεριλαμβάνοντας «την κλιματική διάσταση στο κόστος των επενδύσεων και των εμπορικών σχέσεών μας», παραπέμποντας στον φόρο άνθρακα που θέλει να εφαρμόσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στα σύνορά της.

Επίσης, αναφέρθηκε στην προσεχή σύνοδο της 18ης Μαΐου που θα διεξαχθεί στο Παρίσι με αντικείμενο τη βιώσιμη χρηματοδότηση των οικονομιών της Αφρικής και ζήτησε να πιεστούν οι δημόσιες αναπτυξιακές τράπεζες να χρηματοδοτήσουν έργα ουδέτερα σε άνθρακα.

Ο Μακρόν παραδέχτηκε ότι η Γαλλία είναι μία από τις πολλές χώρες που καθυστερούν την εφαρμογή των δεσμεύσεών τους σε ό,τι αφορά την επίτευξη του στόχου, που είναι να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας μόνο στον 1,5 βαθμό Κελσίου. Διαβεβαίωσε όμως ότι βρίσκεται «σε φάση επιτάχυνσης», ιδίως όσον αφορά την παραγωγή αιολικής ενέργειας και τη μόνωση των κατοικιών.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η χώρα του εκπληρώνει όλες τις υποχρεώσεις της για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

«Με υπευθυνότητα η Ρωσία εφαρμόζει τις διεθνείς υποχρεώσεις της στον τομέα αυτόν», υπογράμμισε, επικαλούμενος το Πρωτόκολλο του Κιότο και τη Συμφωνία του Παρισιού. Διαβεβαίωσε επίσης ότι η Μόσχα εργάζεται «για την εφαρμογή μιας σύγχρονης νομοθεσίας» όσον αφορά τον περιορισμό των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Ο Πούτιν, η χώρα του οποίου ανησυχεί κυρίως από την υπερθέρμανση στη Σιβηρία και την Αρκτική, υπενθύμισε, χωρίς να δώσει συγκεκριμένα ποσοστά, ότι η Μόσχα φιλοδοξεί «να μειώσει σημαντικά τις εκπομπές» μέχρι το 2050. Σημείωσε επίσης ότι σήμερα οι εκπομπές καυσαερίων στη Ρωσία είναι σχεδόν οι μισές σε σύγκριση με το 1990: από 3,1 δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα έχουν μειωθεί στα 1,6 δισεκ. τόνους, λόγω της «αναδιάρθρωσης» της βιομηχανίας μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, όπως εξήγησε.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον από την πλευρά του χαιρέτισε και αυτός τους νέους στόχους της αμερικανικής πολιτικής οι οποίοι, όπως σχολίασε, «αλλάζουν τα δεδομένα» όσον αφορά την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Ο Τζόνσον επιβεβαίωσε ότι ο στόχος του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη, είναι να μειωθούν οι εκπομπές καυσαερίων κατά 78% μέχρι το 2035, σε σύγκριση με το 1990.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός χαιρέτισε επίσης και την ομιλία του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ που είπε ότι στόχος είναι ο κόσμος να ζει «σε αρμονία με τη φύση».

Εκ μέρους του Καναδά, ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό δεσμεύτηκε ότι η χώρα του θα μειώσει τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 40-45% μέχρι το 2030, σε σχέση με το 2005.

Ο Ιάπωνας ομόλογός του, Γιοσιχίντε Σούγκα, ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι θα μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) κατά 46% με ορίζοντα το 2030, σε σχέση με το 2013. Ο προηγούμενος στόχος της Ιαπωνίας ήταν να επιτευχθεί μείωση κατά 26%.

Ακόμη και ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, που διατηρούσε στενή σχέση με τον Τραμπ, αλλά όχι και με τον Τζο Μπάιντεν, δεσμεύτηκε να βάλει τέλος στην παράνομη εκδάσωση του Αμαζονίου μέχρι το 2030 και να προωθήσει την ουδετερότητα άνθρακα της χώρας του μέχρι το 2050, δηλαδή μία δεκαετία νωρίτερα από τον προηγούμενο στόχο. Είπε επίσης ότι θα διπλασιάσει τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων προστασίας του περιβάλλοντος.

«Είναι μια ενθαρρυντική αρχή» και «αρχίζουμε να κάνουμε πραγματικές προόδους», σχολίασε ο Μπάιντεν μετά τις πρώτες ανακοινώσεις.

Η Ευρώπη θα εφαρμόσει το εμπόριο εκπομπών ρύπων στα κτίρια και στις μεταφορές, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η φον ντερ Λάιεν είπε πως η ΕΕ θα επεκτείνει το εμπόριο εκπομπών σε νέους τομείς, στο πλαίσιο μιας δέσμης πολιτικών που αναμένονται τον Ιούνιο και έχουν σχεδιαστεί προκειμένου να καταστήσουν πιο πράσινο κάθε τομέα της οικονομίας.

“Θα κάνουμε το εμπόριο εκπομπών να λειτουργεί όχι μόνο για την παραγωγή ενέργειας και τη βιομηχανία, αλλά και για τις μεταφορές και για τα κτίρια”, είπε η φον ντερ Λάιεν σε μια διαδικτυακή σύνοδο κορυφής για την κλιματική αλλαγή με οικοδεσπότη την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά τη σύνοδο μέσω You Tube

Ποιοι είναι οι προσκεκλημένοι του προέδρου των ΗΠΑ

* πρωθυπουργός Gaston Browne, Antigua and Barbuda
* πρόεδρος  Alberto Fernandez, Argentina
* πρωθυπουργός Scott Morrison, Australia
* πρωθυπουργός Sheikh Hasina, Bangladesh
* πρωθυπουργός Lotay Tshering, Bhutan
* πρόεδρος  Jair Bolsonaro, Brazil
* πρωθυπουργός Justin Trudeau, Canada
* πρόεδρος  Sebastián Piñera, Chile
* πρόεδρος  Xi Jinping, People’s Republic of China
* πρόεδρος  Iván Duque Márquez, Colombia
* πρόεδρος  Félix Tshisekedi, Democratic Republic of the Congo
* πρωθυπουργός Mette Frederiksen, Denmark
* πρόεδρος  Ursula von der Leyen, European Commission
* πρόεδρος  Charles Michel, European Council
* πρόεδρος  Emmanuel Macron, France
* πρόεδρος  Ali Bongo Ondimba, Gabon
* καγκελάριος Angela Merkel, Germany
* πρωθυπουργός Narendra Modi, India
* πρόεδρος  Joko Widodo, Indonesia
* πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu, Israel
* πρωθυπουργός Mario Draghi, Italy
* πρωθυπουργός Andrew Holness, Jamaica
* πρωθυπουργός Yoshihide Suga, Japan
* πρόεδρος  Uhuru Kenyatta, Kenya
* πρόεδρος  David Kabua, Republic of the Marshall Islands
* πρόεδρος  Andrés Manuel López Obrador, Mexico
* πρωθυπουργός Jacinda Ardern, New Zealand
* πρόεδρος  Muhammadu Buhari, Nigeria
* πρωθυπουργός Erna Solberg, Norway
* πρόεδρος  Andrzej Duda, Poland
* πρόεδρος  Moon Jae-in, Republic of Korea
* πρόεδρος  Vladimir Putin, The Russian Federation
* βασιλιάς King Salman bin Abdulaziz Al Saud, Kingdom of Saudi Arabia
* πρωθυπουργός Lee Hsien Loong, Singapore
* πρόεδρος  Matamela Cyril Ramaphosa, South Africa
* πρωθυπουργός Pedro Sánchez, Spain
* πρόεδρος  Recep Tayyip Erdoğan, Turkey
* πρόεδρος  Sheikh Khalifa bin Zayed Al Nahyan, United Arab Emirates
* πρωθυπουργός Boris Johnson, United Kingdom
* πρόεδρος  Nguyễn Phú Trọng, Vietnam

Με πληροφορίες από AFP/Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ/firstpost.com

Aκολουθήστε την Hellas Journal στη News Google

Παρακολουθείστε live την παγκόσμια διάσκεψη για την Ημέρα της Γης που συγκάλεσε ο Μπάιντεν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: