Ενα ευχαριστώ στην Κύπρο από τον εκπρόσωπο των Αρμενίων στη Βουλή ενόψει αναγνώρισης της Γενοκτονίας

Επέτειος μνήμης στο Ερεβάν το 2018. EPA/VAHRAM BAGHDASARYAN




Tην ελπίδα για αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας από τις ΗΠΑ, εξέφρασε ο Εκπρόσωπος των Αρμενίων στη Βουλή των Αντιπροσώπων Βαρτκές Μαχτεσιάν, εκφράζοντας παράλληλα την ειλικρινή του ευγνωμοσύνη στην Κύπρο, η οποία ήταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που την αναγνώρισε το 1975, ενώ το 2015 ποινικοποίησε την άρνησή της.

Ο κ .Μαχτεσιάν προσφώνησε την Ολομέλεια της Βουλής σήμερα με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 106 χρόνων από την έναρξη της Αρμενικής Γενοκτονίας.

«Μεταξύ 1915 και 1923 πάνω από 1.500.000 αθώοι Αρμένιοι σφαγιάστηκαν ή οδηγήθηκαν σε καταναγκαστικές πορείες θανάτου στην αφιλόξενη έρημο του Ντερ Ζορ, όπου μέχρι σήμερα σκάβοντας μπορούμε να βρούμε κόκαλα σφαγιασθέντων Αρμενίων», ανέφερε στην ομιλία του ο Εκπρόσωπος των Αρμενίων.

Οι 800.000 επιζώντες της τουρκικής θηριωδίας, είπε, «γεύτηκαν το πικρό ποτήρι της προσφυγιάς, ενώ άλλες 100.000 εξισλαμίστηκαν ή υποδουλώθηκαν, οι απόγονοι των οποίων είτε αγνοούν είτε κρύβουν την πραγματική τους καταγωγή φοβούμενοι το στιγματισμό».

«Με αγανάκτηση παρατηρώ ότι στα 15 χρόνια που υπηρετώ ως Εκπρόσωπος των Αρμενίων, η Τουρκία όχι μόνο παρέμεινε σταθερός αρνητής του αιματοβαμμένου της παρελθόντος και εκφοβίζει όσους τολμούν να το επισημάνουν, αλλά επίσης καθίσταται όλο και επιθετικότερη», σημείωσε.

Αλωνίζει, πρόσθεσε, «στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ, διασυνδέεται με τζιχαντιστές, κρύβεται πίσω από την ασύμμετρη απειλή της παράνομης μετανάστευσης στην Κύπρο και την υπόλοιπη Ευρώπη, έχει καταλάβει μια έκταση ίση με την Κύπρο στη βόρεια Συρία, κτίζει το πυρηνικό εργοστάσιο του Άκκουγιου απέναντι από το νησί μας και τόσα άλλα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «τελευταίο της κατόρθωμα είναι η συνεργασία με το Αζερμπαϊτζάν εναντίον της Αρμενίας και του Ναγκόρνο-Καραμπάχ το φθινόπωρο του 2020». «Πέραν από τις ανθρώπινες απώλειες για την Αρμενία, 7.000 νεκροί, 10.000 τραυματίες και 100.000 πρόσφυγες, οι Τουρκοαζέροι επιδίδονται σήμερα σε μια προκλητική εκστρατεία μετονομασίας τοπωνυμίων, βεβήλωσης εκκλησιών και καταστροφής μνημείων στις περιοχές που κατέλαβαν», είπε.

Ο κ. Μαχτεσιάν συνέχισε λέγοντας ότι «όπως και κατά την περίοδο της Γενοκτονίας, έτσι και σήμερα, οι Μεγάλες Δυνάμεις περιορίζονται στην έκδοση καταδικαστικών ανακοινωθέντων, που εκτός από το να γεμίζουν τις σελίδες με μελάνι δεν έχουν κανένα απολύτως ουσιαστικό αποτέλεσμα».

«Μοναδική ουσιαστική στήριξη για εμάς είναι οι λιγοστοί διαχρονικοί μας σύμμαχοι, ανάμεσα τους η Κύπρος και η Ελλάδα, που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τι εστί Τουρκία», είπε.

«Μέσα από τη διπλωματική διαφώτιση, ευελπιστούμε ότι η καθολική αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας σύντομα θα σταματήσει να υπόκειται σε συμφέροντα. Η αναγνώριση της από 32 χώρες, αλλά και 49 από τις 50 αμερικανικές πολιτείες, αποτελεί εφαλτήριο, η δε πρόσφατη ανάληψη της προεδρίας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής από τον Τζο Μπάιντεν έχει ζωντανέψει τις ελπίδες μας, ύστερα και από τις τελευταίες διακηρύξεις του για το θέμα», πρόσθεσε.

Εξέφρασε «για πολλοστή φορά, την ειλικρινή μου ευγνωμοσύνη στην πατρίδα μας Κύπρο, η οποία  πρώτη στην Ευρώπη αναγνώρισε το 1975 από αυτό εδώ το βήμα την Αρμενική Γενοκτονία, ενώ το 2015 ποινικοποίησε την άρνηση της».

«Η σύμπραξη και η αλληλεγγύη μεταξύ μας δεν εξαντλείται στο ιστορικό παρελθόν, αλλά συνεχίζεται στους στρατηγικούς σχεδιασμούς, όπως και στην έμπρακτη και ηθική συμπαράσταση στον δίκαιο μας αγώνα κατά της τουρκικής εγκληματικότητας», είπε καταληκτικά.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη ΝΕWS GOOGLE

Συνέρχεται για την τελευταία συνεδρία της η Ολομέλεια της κυπριακής Βουλής εν όψει εκλογών

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: