Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν ομιλεί σε δασκάλους και μαθητές στο σχολείο Itard, στην Oraison, της νότιας Γαλλίας. EPA, Christophe Ena, POOL
Η έστω και μικρή πιθανότητα εκλογής της Le Pen στις γαλλικές προεδρικές εκλογές σε ένα χρόνο από τώρα παραμένει υπαρκτή. Η πτώση της δημοτικότητας του Γάλλου προέδρου τόσο λόγω της πανδημίας όσο και του μη αποτελεσματικού μέχρι σήμερα προγράμματος εμβολιασμού στη Γαλλία, αυξάνουν τις πιθανότητές της, αναφέρει το περιοδικό The Economist.
Το γαλλικό εκλογικό σώμα ίσως μπει στον πειρασμό να δοκιμάσει αυτή τη φορά κάτι διαφορετικό, μετά από ένα δεξιό πρόεδρο (Nicholas Sarkozy), έναν αριστερό πρόεδρο (Francois Hollande) και ένα κεντρώο (Emmanuel Macron). Ο μοναδικός λόγος για τον οποίο οι ψηφοφόροι εμφανίζονται να στηρίζουν το κόμμα της είναι το γεγονός ότι έχουν πια κουραστεί από τους άλλους, επισημαίνεται.
Οι σημερινές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αν γίνονταν σήμερα εκλογές στη Γαλλία, η Le Pen θα άγγιζε ένα ποσοστό της τάξης του 47-48% και ο Macron 52-53%. Πρόκειται για μια «ανατριχιαστικά» μικρή διαφορά, σχολιάζει το άρθρο. Κάποτε, όλοι υπέθεταν ότι οι μετριοπαθείς ψηφοφόροι της αριστεράς και της δεξιάς δεν θα επέτρεπαν την εκλογή της Le Pen στο ανώτατο αξίωμα της χώρας. Σήμερα όμως, απογοητευμένοι από τον Macron, ιδιαίτερα οι αριστεροί ψηφοφόροι, ενδεχομένως θα απόσχουν από την εκλογική διαδικασία.
Η πιθανότητα, ωστόσο, εκλογής της αναμένεται να κάνεις τους πάντες ακόμα πιο προσεκτικούς απέναντι στις κινήσεις της και στις πολιτικές της θέσεις οι οποίες είναι πλέον πιο μετριοπαθείς και δεν απέχουν ιδιαίτερα από τις θέσεις των υπολοίπων κομμάτων της δεξιάς.
Σήμερα, η Le Pen έχει εγκαταλείψει την ιδέα του Frexit (αποχώρηση της Γαλλίας από την ΕΕ), δεν προτίθεται να εγκαταλείψει το ευρώ και υπόσχεται μια «Ευρώπη των εθνών» με μεταρρυθμίσεις εκ των έσω. Επιπλέον, δεν διαθέτει πια το μονοπώλιο όσον αφορά τα ζητήματα «εθνικής κυριαρχίας». Όλα τα κόμματα τάσσονται υπέρ της παραγωγής μασκών, εμβολίων και φαρμάκων στη Γαλλία. Το νομοσχέδιο «ρεπουμπλικανικών αξιών» του Macron ανταγωνίζεται ως ένα βαθμό τις θέσεις της ακροδεξιάς έναντι του Ισλαμισμού, σχολιάζεται.
Το 25% περίπου των ψηφοφόρων δηλώνουν ότι θα στηρίξουν τη Le Pen στον πρώτο γύρο. Η ίδια διαθέτει, όμως, ευρύτερο πεδίο προσέλκυσης ψήφων αφού αρκετές από τις πολιτικές της θέσεις ομοιάζουν με αυτές της υπόλοιπης δεξιάς. Εν τέλει, η Le Pen θα κριθεί κυρίως ως προς τα αν θεωρείται ικανή να διαχειριστεί καλύτερα τα πράγματα και όχι ως προς τις πολιτικές της απόψεις. Στο σημείο αυτό, οι οπαδοί του «τεχνοκράτη» Macron αισθάνονται πιο ασφαλείς.
Επιπλέον, ο ίδιος διαθέτει ικανό χρόνο για να ανακάμψει από τη μέχρι τώρα κακή διαχείριση της πανδημίας, ενώ είναι περισσότερο συμπαθής από τους προκατόχους του Sarkozy και Hollande ένα χρόνο πριν το τέλος της θητείας τους.
ΠΗΓΗ: The Economist – Emmanuel Macron’s troubles open up space for Marine Le Pen
Η Καϊλη εγκαλεί την Ούρσουλα για το sofagate: «Γιατί δεν απαιτείς σεβασμό;»