Εμπλουτισμός και εμβάθυνση των περιφερειακών συνεργασιών: Θετική εξέλιξη η τετραμερής στην Πάφο

Οι υπουργοί της Ελλάδας και της Κύπρου, Νίκος Δένδιας και Νίκος Χριστοδουλίδης στην Αθήνα. Φωτογραφία via Twitter, Υπουργείο Εξωτερικών, @GreeceMFA




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Το θέμα των περιφερειακών συνεργασιών, που αναπτύσσονται από την Ελλάδα και την Κύπρο εδώ και χρόνια, μπορούν να αποδώσουν πολλαπλά οφέλη, φτάνει να είναι συστηματικές και έχουν σχεδιασμό.

Η Λευκωσία και η Αθήνα έχουν πλεονεκτήματα ως κράτη-μέλη της Ε.Ε. ενώ έχουν τη δυνατότητα να φέρουν κοντά χώρες, που από μόνες τους δεν θα μπορούσαν καν να συναντηθούν. Αυτό το πλεονέκτημα θα πρέπει να αξιοποιηθεί και να μην παραμείνει μόνο σε περιστασιακές συνάξεις.

Το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών έχει ανακοινώσει τη λειτουργία Γραμματείας των τριμερών με έδρα τη Λευκωσία και τούτο θα πρέπει να επισπευτεί και να λειτουργήσει. Κι αυτό θα καταστήσει την Κύπρο ως κέντρο των περιφερειακών συνεργασιών. Και λόγω της γεωγραφικής θέσης της, αλλά και επειδή η Κύπρος είναι αποδεκτή από όλους τους παίκτες, μπορεί η Γραμματεία να αποδώσει.

  • Μέσα στα πλαίσια των περιφερειακών συνεργασιών, σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία, διά του Νίκου Χριστοδουλίδη,  θα φιλοξενήσει στην Πάφο, συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, κ. Νίκου Δένδια, του Ισραήλ, κ. Gabi Ashkenazi, και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σεΐχη Abdullah Bin Zayed Al Nahyan.

Ο τελευταίος, όπως ανακοινώθηκε, θα συμμετέχει μέσω τηλεδιάσκεψης, ενώ θα εκπροσωπηθεί στη συνάντηση από τον Διπλωματικό Σύμβουλο του Προέδρου των ΗΑΕ και τέως Υπουργό Επικρατείας για Εξωτερικές Υποθέσεις της χώρας, κ. Anwar Gargash.

Πρόκειται για την πρώτη κοινή συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των τεσσάρων χωρών, η οποία καθίσταται δυνατή μετά την πρόσφατη ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, και αποσκοπεί στην αξιοποίηση των προοπτικών που διανοίγονται, μέσα και από την εν λόγω εξέλιξη, για περαιτέρω διεύρυνση των περιφερειακών δικτύων συνεργασίας, στη μιας βάση θετικής ατζέντας, προς ενίσχυση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

  • Η Ελλάδα και Κύπρος έχουν τη δυνατότητα να οργανώνουν και να φιλοξενούν τέτοιες συνάξεις διευκολύνοντας και τις άλλες χώρες.

Πρόκειται για μια σύναξη, που ενισχύει την Κυπριακή Δημοκρατία και το ρόλο της στην περιοχή, σε μια περίοδο κατά την οποία η κατοχική Τουρκία επιχειρεί συστηματικά να την υπονομεύσει. Γι αυτό και αυτές οι περιφερειακές συνεργασίες θα πρέπει να ενταθούν και να εμπλουτισθούν. Πρόκειται για ένα εγχείρημα, που δέχεται πολεμική από την Τουρκία ενώ και στο εσωτερικό κάποιοι θεωρούν πως αυτή η πολιτική δεν μπορεί να αποδώσει όσο το Κυπριακό είναι άλυτο. Γιατί, όμως, υποβαθμίζονται οι τριμερείς, τετραμερείς, συνάξεις;

Όπως ανέφερε στην πρόσφατη συνέντευξή του στο Φιλελεύθερο, ο πρέσβης Τάσος Τζιωνής, «είναι πιο έντιμο για τους εν λόγω επικριτές να παραδεχθούν με παρρησία ότι θεωρούν ως τη μόνη βιώσιμη επιλογή της Κύπρου και της Ελλάδας τη συνθηκολόγηση με την Τουρκία και τη φινλανδοποίηση αμφοτέρων στη σχέση τους με την Τουρκία».

  • Η κατοχική Τουρκία ως αντίβαρο των συνεργασιών αυτών προτείνει την πραγματοποίηση Διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία, που θέλει να σπάσει τον άξονα, που διαμορφώθηκε.

Πρόκειται για μια κίνηση για να μπει σφήνα η κατοχική δύναμη. Μέχρι στιγμής η προσπάθεια της Άγκυρας δεν αποδίδει, είναι όμως προφανές ότι θα πιέσει πολύ και πιέζει τις χώρες της περιοχής, κάνοντας «ανοίγματα».

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε την Hellas Journal στην NEWS GOOGLE

Κάνουν τα χατίρια της Τουρκίας και νομίζουν ότι θα κάνουν χαΐρι: Δεν θέλει την Ε.Ε. στην Πενταμερή…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: